• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber

03 Kasım 2020, Salı 11:55
03 Kasım 2020, Salı 11:55
İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber

Son dönemde bir otomobil sahibi olmak oldukça zorlaştı. Pandemi ile birlikte yükselişe geçen otomobil fiyatları, son düzenlemelerle iyice arttı. ÖTV oranlarında yapılan artış ve döviz kurlarında yaşanan artış, otomobil fiyatlarına yansıdı. Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının yükselmesi ise ikinci el araba fiyatlarını da yukarıya çekmeye başladı.

Özellikle pandemi döneminde vatandaşların toplu ulaşım araçlarını kullanmak istememesi araç talebini artırırken, piyasada bu talebi karşılayacak sıfır otomobil bulunamadı. Yaz aylarında başlayan normalleşme süreçleri ile otomobil üretimi canlılık kazansa da artan talepleri karşılamıyor. Bu nedenle sıfır kilometre otomobil alamayanlar tercihini ikinci el arabalardan yana kullanıyor.

İkinci el araba fiyatları artarken talepte bir azalmadan bahsetmek güç. Ancak otomobil alma konusunda temkinli davrananların sayısı da oldukça fazla ve çok sayıda kişi ikinci el araba fiyatları düşer mi gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.

İKİNCİ EL ARABALAR YATIRIM ARACI OLDU

(TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, otomobil fiyatları ile ilgili genel seyri ve beklentileri değerlendirdi.İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışın son yıllardaki en yüksek seviyesinde olduğunu ifade eden Kumdakcı, “Öyle ki araçlar ulaşım amacı ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi arz-talep dengesinin bozulması olarak gösterilebilir. Pandemi etkisi ile toplu taşıma kullanma isteği yerine özel araç ile seyahat isteğinin toplum geneline yayılması ve 1 ay öncesine kadar kamu bankaları tarafından düşük faizli kredi desteğinin sağlanması ikinci el araçlara talebi arttırdı. Yine pandemi nedeniyle fabrika üretimlerinin düşmesi hatta belirli bir dönem fabrikaların kapalı kalması piyasaya yapılan arzı düşürdü. Arz-talep dengesinin bozulması yanında 30 Ağustos tarihinde yapılan ÖTV artışı, araç fiyatlarında agresif bir yükselme yarattı.” dedi.

Piyasalardaki genel beklentinin fiyatların düşeceği yönünde olduğunu belirten Serkan Kumdakcı konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Beklenti bu yönde ancak maalesef yeni üretimlerde ürün girdi maliyetlerinde oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek seyreden döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme olasılığının şimdilik olmaması fiyatların bir daha eski seviyelerinde seyretmesine imkân vermeyecektir. Özetle fiyatların bu denli artmasının tek nedeni ÖTV değil. Bu durumun 2021’in ilk yarısında da devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.”

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı

İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur

Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı

Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti

İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak

Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı

Rusya-Ukrayna savaşında son durum

İran: ABD-israilin sivilleri hedef aldığı saldırılarda 210 çocuk şehit oldu, 1510 çocuk yaralandı

Batman’ın Buluşma Noktası Petrolcity AVM Rekor Kırdı

Yunanistan'da çiftçilerden protesto

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı

Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Slovenya'da genel seçim heyecanı

Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü

Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı

Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı

Kabine yoğun gündemle toplanacak

Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında

Diyarbakır Valiliği, barajdan su tahliyesi nedeniyle uyardı

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Diyarbakır’da sağanak: Yollar çöktü, köprüler hasar gördü, vatandaşlar mahsur kaldı

Gaziantep'te kalaşnikof ele geçirilen şahıs gözaltına alındı

Diyarbakır'da kanalizasyon taşkını: Sokak göle döndü

5,6 milyon dosya mahkemesiz çözüldü

Gaziantep’te 28 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da partisinin bayramlaşma programına katıldı

Rusya: ABD küresel enerji piyasasına hakim olma girişiminde bulunuyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı

İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur

Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı

Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti

İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak

Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı