• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,04% 0,04
  • EURO

    50,30% -0,22
  • GRAM ALTIN

    6113,74% 2,05
  • Ç. ALTIN

    10098,28% 0,00

İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber

03 Kasım 2020, Salı 11:55
03 Kasım 2020, Salı 11:55
İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İkinci el araç fiyatlarının düşmesini bekleyenlere kötü haber

Son dönemde bir otomobil sahibi olmak oldukça zorlaştı. Pandemi ile birlikte yükselişe geçen otomobil fiyatları, son düzenlemelerle iyice arttı. ÖTV oranlarında yapılan artış ve döviz kurlarında yaşanan artış, otomobil fiyatlarına yansıdı. Sıfır kilometre otomobil fiyatlarının yükselmesi ise ikinci el araba fiyatlarını da yukarıya çekmeye başladı.

Özellikle pandemi döneminde vatandaşların toplu ulaşım araçlarını kullanmak istememesi araç talebini artırırken, piyasada bu talebi karşılayacak sıfır otomobil bulunamadı. Yaz aylarında başlayan normalleşme süreçleri ile otomobil üretimi canlılık kazansa da artan talepleri karşılamıyor. Bu nedenle sıfır kilometre otomobil alamayanlar tercihini ikinci el arabalardan yana kullanıyor.

İkinci el araba fiyatları artarken talepte bir azalmadan bahsetmek güç. Ancak otomobil alma konusunda temkinli davrananların sayısı da oldukça fazla ve çok sayıda kişi ikinci el araba fiyatları düşer mi gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.

İKİNCİ EL ARABALAR YATIRIM ARACI OLDU

(TÜSİAV) Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, otomobil fiyatları ile ilgili genel seyri ve beklentileri değerlendirdi.İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışın son yıllardaki en yüksek seviyesinde olduğunu ifade eden Kumdakcı, “Öyle ki araçlar ulaşım amacı ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi arz-talep dengesinin bozulması olarak gösterilebilir. Pandemi etkisi ile toplu taşıma kullanma isteği yerine özel araç ile seyahat isteğinin toplum geneline yayılması ve 1 ay öncesine kadar kamu bankaları tarafından düşük faizli kredi desteğinin sağlanması ikinci el araçlara talebi arttırdı. Yine pandemi nedeniyle fabrika üretimlerinin düşmesi hatta belirli bir dönem fabrikaların kapalı kalması piyasaya yapılan arzı düşürdü. Arz-talep dengesinin bozulması yanında 30 Ağustos tarihinde yapılan ÖTV artışı, araç fiyatlarında agresif bir yükselme yarattı.” dedi.

Piyasalardaki genel beklentinin fiyatların düşeceği yönünde olduğunu belirten Serkan Kumdakcı konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Beklenti bu yönde ancak maalesef yeni üretimlerde ürün girdi maliyetlerinde oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek seyreden döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme olasılığının şimdilik olmaması fiyatların bir daha eski seviyelerinde seyretmesine imkân vermeyecektir. Özetle fiyatların bu denli artmasının tek nedeni ÖTV değil. Bu durumun 2021’in ilk yarısında da devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.”

İşgalcilerden Batı Şeria'da ev baskınları: 21 Filistinli esir alındı

Atıyla gezerken vaşakla karşılaştı

BESO Başkanı Çiftçi: Sözle değil, icraatla konuşuyoruz

Venezuela'da Maduro sonrası ilk kabine toplantısı yapıldı

Enflasyon rakamları açıklandı: Memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu

UNRWA: Batı Şeria'da 12 bin çocuk zorla yerinden edildi

Pakistan'da otobüse saldırı: Bir ölü 8 yaralı

Trump'tan Küba, Meksika ve Kolombiya'ya tehdit

Sessiz seyreden Gastrointestinal hastalıklar hakkında uzmanından hayati uyarılar

Şam–SDG görüşmeleri sonuçsuz kaldı, Halep'te "eski rejim unsurları" yakalandı

Oto yedek parça dolandırıcılığı: 10 ilde operasyon, 25 tutuklama

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Venezuela krizi piyasaları sarstı: Altında sert yükseliş

Mardin’de 2 kız kardeş evinde ölü bulundu

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgâr, don ve çığ uyarısı

ABD'nin kaçırdığı Maduro New York'ta hâkim karşısına çıkacak

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırıları artıyor

Trump'tan "Venezuela'yı biz yönetiyoruz" sözleriyle yeni saldırı tehdidi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

HAMAS: Ramallah'ın kuzeyindeki kahramanca eylem meşru bir karşılıktır

Siyonistler ateşkesi ihlal ediyor: Gazze ve Han Yunus'ta 3 şehit

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı

Sırbistan'da kar yağışı sonrası uçak seferleri iptal edildi

Diyarbakır’ın 5 ilçesinde okullar tatil 

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalcilerden Batı Şeria'da ev baskınları: 21 Filistinli esir alındı

Atıyla gezerken vaşakla karşılaştı

BESO Başkanı Çiftçi: Sözle değil, icraatla konuşuyoruz

Venezuela'da Maduro sonrası ilk kabine toplantısı yapıldı

Enflasyon rakamları açıklandı: Memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu

UNRWA: Batı Şeria'da 12 bin çocuk zorla yerinden edildi

Pakistan'da otobüse saldırı: Bir ölü 8 yaralı