• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

İkinci el araç piyasası sıfır araçlara oranla daha durgun

24 Aralık 2024, Salı 13:54
24 Aralık 2024, Salı 13:54
İkinci el araç piyasası sıfır araçlara oranla daha durgun
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Mardin’de sektör temsilcileri, araç piyasasını değerlendirerek, ikinci el araç piyasasının sıfır araçlara oranla daha durgun olduğunu, yılbaşından sonra da bu oranların devam edebileceğini kaydetti.

Mardin’de ikinci el araç piyasasının durgun olduğuna dikkat çeken sektör temsilcisi Umut Kanioğlu, sıfır araçlara makul düzeyde kredi imkanı sunulduğundan yönelim daha çok olduğunu vurguladı.

Kanioğlu, “Mardin’de şu an sıfır araçlara yönelişler var. Birçok firma sıfır faiz imkânı sunduğundan sıfır araçlara yönelmeler daha çok oluyor. İkinci el piyasası ise biraz durgun durumda. İster istemez sıfır araçlar uygun olduğu sürece ikinci el araçlar her zaman durgun oluyor. Daha da durgun olacağını yönündeyiz.” dedi.

Suriyelilerin kendi ülkelerine gideceği noktasında Mardin’de araç piyasasının bayağı etkileneceğini belirten Kanioğlu, “ Malum olduğu üzere Suriye vatandaşlarının kendi ülkelerine gideceği gündemi var. Mardin nüfusunda 60 bine yakın Suriyeli var. Yaklaşık üçte birinin bile kendine ait bir aracının olması ve Mardin piyasasında bayağı etki gösterecektir. İkinci el araçlarda daha durgun bir piyasayı izleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Yılbaşından sonra fiyatların aynı seyirde ilerleyeceğini düşünüyoruz”

İkinci el araç piyasasının durgunluk sebebine ve yılbaşından sonra piyasanın durumuna değinen Kanioğlu, “İkinci el araçlarına talep az. Sıfır araçların faiz ve kredi desteği piyasayı etkiliyor. Şahsen ikinci el araç alacağıma kredi imkânı sunan sıfır araçları tercih ederim. Ayrıca sıfır araçlarda kaydı, hasarı ve benzeri sorunları yok. Bu şekilde değerlendirebiliriz. Yılbaşından sonra fiyatların aynı seyirde ilerleyeceğini düşünüyoruz. Sıfır araçlarda fiyat yükselebileceğinden dolayı ikinci el araçlara biraz daha yönelim artabilir. Çünkü yılbaşı politikası bütün markalarda mevcut. Malum olduğu üzere yılbaşından sonra zaten her şeye zam geldiği için bununla beraber işçiliğe, fabrikaların yapmış olduğu istihdamdan kaynaklı ister istemez araç başı fiyatlar etkilenecektir.” şeklinde aktardı.

Alıcılara araç alımı için tavsiyelerde bulunan Kanioğlu, “Şu an için orta dereceli araç alım tavsiyesinde bulunabiliriz. Büyük çoğunlukla tercih edilen araçlar, otomatik vites, elektrikli araçlar ve benzeri araçlardır. Elektrikli otomobillerin artış piyasayı etkiliyor. Son zamanlarda Mardin’de görülen elektrikli araçlar tabii ki doğa için daha iyi olur ama ister istemez ikinci el araç piyasanın etkisini düşürebilir.

 Kanioğlu, tasarruftan dolayı benzin araçlara yönelimin arttığını belirterek, “Son zamanlarda tasarruftan dolayı benzinli araçlara yönelim çoğalıyor. Dizel araçların üretimi durduruldu. Belli markalarda yavaş yavaş kesmeye devam ediyor. Dolayısıyla benzinli araca yönelim çoğalıyor. Benzinli araçlara LPG avantaj olduğu için sıfır araç alıp sonraki gün LPG taktıran sürücüler var.” dedi.

“Güvenli ödeme sistemi, dolandırıcıların önün geçiyor”

Güvenli ödeme sistemine takas seçeneğinin de eklenmesi gerektiğine vurgu yapan Kanioğlu, “Güvenli ödeme sistemi, ikinci el araç alım satımları sırasında nakit (havale, EFT, FAST) olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alarak dolandırıcılıkların önüne geçmek ve satıcı ile alıcıyı korumak üzere geliştirilmiş bir sistemdir. Ancak ağabey-kardeş birbirine araç devir yaptığında güvenli ödeme muhabbeti biraz can sıkıcı oluyor. Ticaretle uğraştığımız için takas yapanlarla problem yaşanıyor. O konuda bir problem yaşanıyor. Şu an noterlerin aracılığıyla araç devirleri yapılıyor. Devir ruhsat işlemleri bitmeyene kadar para transferi olmuyor. Güvenli ödeme referans numarasıyla gerçekleşiyor. Bu da ister istemez ticareti etkiliyor. Takas veya kendi aralarında alışveriş yapanlar, güvenli ödeme yapmak istemedikleri için bu sistemin geliştirilip takas seçeneği de eklenebilir. Aynı zamanda sürücülere tavsiyemiz herkese güvenip de para gönderilmesin. Aracın eksperini muhakkak yaptırmaları lazım.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Şırnak'ta 142 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mozambik'te kolera salgını kaynaklı can kayıplarında artış

Mardin’de otobüste epilepsi nöbeti geçiren yaşlı adam öldü

ABD'de on binler göçmen polisinin uygulamalarını protesto için meydanlarda

Karabük'te servis minibüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Küba lideri Diaz-Canel'den Trump’a "gümrük vergisi" tepkisi

Orban: Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı birlik topraklarına savaş getirir

Umut Kervanından Ağrı’ya sosyal market, Suriye’ye yardım köprüsü

ABD'den Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot satışı

Şırnak'ta trafik kazası: 5 yaralı

Kars'ta otomobil refüje çarptı: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı