• BIST 100

    16733,28%0,22
  • DOLAR

    43,87% 0,04
  • EURO

    51,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7306,08% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11830,46% -0,11

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

Koronavirüs nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşın araç sahibi olmak için harekete geçmesiyle ikinci el araç fiyatlarında da önemli bir artış gözlendi. Ayrıca sıfır araç üretiminin pandemi sürecinde bir dönem durması, sonrasında talebin altında üretimin olmasının da yine artışta etkili olduğu ifade edildi. Galericiler ve vatandaşlar, ikinci el araç fiyatlarının artmasında önemli bir etkenin de 'opsiyonlanma' oyunu olduğunu söyledi. 'Opsiyonlanmıştır' yani kaporası alınmış ve satış işlemleri sürüyormuş gibi gösterilen araçların piyasada suni bir artışa neden olduğu öne sürüldü.

'ASLINDA BU BİR OYUN'

İkinci el otomobil alım-satım işiyle uğraşan evli ve 2 çocuk babası Fahri Karlık (49), 'Son dönemde ikinci el otomobil satışı yapan internet sitelerinin tamamında 'opsiyonlanmıştır' ibareli ilanlara rastlıyoruz. Aslında bu bir oyun. Fiyatların artması yönünde yapılan bir oyun. Adam 100 bin liralık aracına 120 bin lira yazıp 'opsiyonlanmıştır' ibaresini ekleyip piyasanın yükselmesine neden oluyor. Benim başımdan geçen bir olayı anlatayım; ben bir otomobili almak için sahibiyle 85 bin TL'ye anlaştım. Sonra vatandaş beni arayıp 'fiyatlar yükselmiş ağabey ben 87 istiyorum' dedi. Ben de 'tamam' dedim. Sabah buluşmak için mekanına gittim. Dedi ki aracı alacağım kişi bana. 'İnternetten opsiyonlanmış araçlar gördüm. Aracımın fiyatından daha yüksekti. Kafam karıştı. Şu an aracı satmayı düşünmüyorum' dedi. Bu opsiyonlanma yüzünden alacağım aracı, alamadım. Suni bir şişirme var. Bu piyasaları yükselten bir olay. İnsanları aldatmaya yönelik bir olay' dedi.

Otomobil almak için ikinci el bayilerini gezen Can Türk (25) de, 'Son dönemde internette 'araç opsiyonlanmıştır' diye bir şey çıktı. 100 bin liralık araba 105 bin liraya opsiyonlanmıştır gibi paylaşımlar var. Aracın değerini 10- 15 bin lira fazlasına satılmış gibi gösteriyorlar. İstediğim fiyata bir türlü araç bulamadım, arıyorum' diye konuştu.

'PİYASADAKİ ARTIŞ BU ŞEKİLDE OLUŞUYOR'

İkinci el otomobil alım satımı yapan bir başka firmanın sahibi evli ve 1 çocuk babası Egemen Kurtçu (37) ise, 'Son dönemde bu olay çok arttı. Normalde 100 bin TL olan bir araç 120 TL'ye opsiyonlanmıştır gibi gösterilince bu sefer aynı araca sahip olanlar kişiler de ilanını bu şekilde artırıyor. Tabiri caizse piyasadaki artış bu şekilde oluşuyor. Bu suni opsiyon. Bu olaya derhal el atılması lazım. Çünkü otomobilin rayiç değeri bu değil' dedi. Fiyat artışlarının vatandaşı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kurtçu, 'Bu durum insanlarda travma yaratıyor. Sıfırdan daha pahalı ikinci el araçlar var. Bu da ikinci elde korkunç durumlara getirdi işi. Biz nereye gidecek nasıl olacak bilmiyoruz. Piyasanın hakim oyuncusu olan ikinci el sitelerin bu konuya el atması gerekiyor' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Pervari’de kar nedeniyle bazı köy yolları ulaşıma kapandı

Siirt Valisi Kızılkaya madencilerle iftar sofrasında bir araya geldi

Tayland'da 46'ncı 'Cobra Gold' tatbikatı gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: İşe alımlarda uyuşturucu testi standartları belirlenmiş bir sistemle uygulansın

Rusya: Ukrayna krizinin çözüm sürecinde masadaki en zorlu başlık toprak konusu

Kar yağışı nedeniyle Ağrı'da eğitime ara verildi!

Hindistan ve Japonya’dan ortak askeri tatbikat

Malatya Ticaret Borsası'ndan başarılı ihracatçılara plaket

Umman Dışişleri Bakanı: ABD ve İran arasındaki müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildi

Yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarpmasıyla ağır yaralandı

4 ilde eğitime kar tatili

Rusya'dan Küba uyarısı: Herkes itidalli davranmalı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

İran ile ABD arasındaki müzakerelerin ikinci aşaması başladı

Kahramanmaraş'ta 4,7 büyüklüğünde deprem

İDEV'den "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinliklerinin hedef alınmasına tepki

İzmir barajlarında güncel doluluk oranları açıklandı

Şanlıurfa'da Küçüktepe sakinleri bozuk köy yolu nedeniyle yetkililere çağrıda bulundu

Şanlıurfa’da dolu yağışı günlük hayatı olumsuz etkiledi

İşgalcilerin bugünkü ihlalinde 3 Gazzeli şehit oldu

İkinci cemre suya düştü

Ukrayna'nın uyguladığı petrol ablukasına Macaristan'dan sert tepki

İzmir’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Gümüşhane’de eğitime kar engeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 2 hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’da gençlere dijital dolandırıcılık uyarısı

Şanlıurfa’da ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmeti

Son veriler işgalin Batı Şeria'da çarpıcı toprak gaspını ortaya koydu

Malatya'da karla mücadele çalışmaları sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pervari’de kar nedeniyle bazı köy yolları ulaşıma kapandı

Siirt Valisi Kızılkaya madencilerle iftar sofrasında bir araya geldi

Tayland'da 46'ncı 'Cobra Gold' tatbikatı gerçekleştirildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: İşe alımlarda uyuşturucu testi standartları belirlenmiş bir sistemle uygulansın

Rusya: Ukrayna krizinin çözüm sürecinde masadaki en zorlu başlık toprak konusu

Kar yağışı nedeniyle Ağrı'da eğitime ara verildi!

Hindistan ve Japonya’dan ortak askeri tatbikat