• BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

03 Temmuz 2025, Perşembe 12:50
03 Temmuz 2025, Perşembe 12:50
İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'ne göre, Elektrik Piyasası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla bu düzenlemede yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden kaynaklı idari yaptırıma bağlanan fiillere ilişkin denetleme yetkisi İklim Değişikliği Başkanlığına ait olacak.

Yerinde inceleme ve denetim yapılması gereken durumlarda, gerekli görülmesi halinde denetleme, İklim Değişikliği Başkanlığının ilgili birimleri ile iş birliği içerisinde Başkanlık adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı taşra teşkilatı tarafından yerine getirilecek.

İklim Değişikliği Başkanlığınca gerçekleştirilecek denetimlerde, denetim elemanlarının sıkıntı yaşamaması için gerekli kolaylığın sağlanması ve gerekli bilgi ve belgelerin verilmesinin zorunlu olduğu hüküm altına alınıyor.

Düzenlemede öngörülen idari yaptırım kararlarını verme yetkisi İklim Değişikliği Başkanlığına ait olacak.

İdari yaptırımların uygulanmasını gerektiren fiillerle ilgili İklim Değişikliği Başkanlığı nitelikleri ve kapsamı yönetmelikle belirlenerek yetkilendirilen denetim elemanlarınca bir tutanak tanzim edilecek. Başkanlık, tutanağı değerlendirerek gerekli idari yaptırım kararını verecek.

İdari yaptırım kararı, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından ilgiliye tebliğ edilecek. İdari yaptırım kararları hakkında idari yargıda Başkanlığa karşı dava açılabilecek. Dava açılması, idarece verilen cezanın tahsilini durdurmayacak. İdari para cezalarının tahsil usulü hakkında Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanacak.

Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İklim Değişikliği Başkanlığınca belirlenecek.

Bu düzenlemede hüküm bulunmayan hallerde, Çevre Kanunu'nun, Kabahatler Kanunu'nun, Elektrik Piyasası Kanunu'nun ve diğer kanunların ilgili hükümleri niteliğine uygun düştüğü ölçüde uygulanacak.

İklim Değişikliği Başkanlığının görev tanımlamalarında yer alan hususlara ilişkin mükerrerlik olmaması ve Başkanlığa gerektiğinde yetki devri yapılabilmesi için Çevre Kanunu'nda düzenleme yapılıyor.

Buna göre, İklim Değişikliği Başkanlığına, Çevre Kanunu hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi veriliyor.

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı hareket edenlere verilen idari para cezalarını belirleyen Çevre Kanunu'ndaki hüküm yürürlükten kaldırılıyor.

Düzenlemeyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da da değişikliğe gidiliyor.

Buna göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Emisyon Ticaret Sistemi'ne ilişkin olarak Elektrik Piyasası Kanunu ve diğer kanunlarla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmakla görevli olacak.

Elektrik Piyasası Kanunu'na yeni hüküm ekleniyor. Buna göre, EPİAŞ tarafından işletilen veya mali uzlaştırması gerçekleştirilen Emisyon Ticaret Sistemi piyasası da dahil tüm piyasalara ve ikili anlaşmalara ilişkin piyasa bozucu davranışta bulunulduğunun veya bu tür bozucu etkilere yol açabilecek girişimlerin saptanması halinde, ihlalin ağırlığına göre, EPDK tarafından gerçek kişilere 2 milyon Türk lirasına, tüzel kişilere ise 20 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.

Ancak bu fiilin işlenmesi suretiyle bir menfaat temin edilmesi veya zarara sebebiyet verilmesi halinde verilecek idari para cezasının tutarı, bu menfaat veya zararın 2 katından az olamayacak.

Piyasa bozucu davranış türleri ile piyasa bozucu davranışların önlenmesi amacıyla ilgililer hakkında piyasada faaliyet gösterme yetkilerini, geçici olarak kısmen veya tamamen durdurmak dahil, piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişini temin için gerekli her türlü tedbirin alınmasına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile idari para cezası tutarının tespitinde dikkate alınacak hususlar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun görüşü alınarak EPDK tarafından yönetmelikle düzenlenecek.

ETS tamamen uygulanmaya başlanmadan önce pilot dönem uygulaması yapılacak. Pilot uygulama döneminin kapsamı, süresi ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınarak Karbon Piyasası Kurulu'nca belirlenecek. Pilot uygulama döneminde, düzenlemede belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sebebiyle tesis edilen idari para cezaları yüzde 80 oranında indirilmek suretiyle uygulanacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içinde ETS kapsamı dahilinde yer alacak işletmeler sera gazı emisyon izni almak zorunda olacak. Üç yıllık süre içerisinde işletmelerin, ETS kapsamında faaliyetlerine devam edebilmeleri için bir kereye mahsus olmak üzere sera gazı emisyon izinlerinin olduğu kabul edilecek. Gerekli görüldüğü takdirde Karbon Piyasası Kurulu kararı doğrultusunda İklim Değişikliği Başkanlığı, bu fıkrada yer alan süreyi, bitim tarihlerinden itibaren 2 yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

Projelerini, İklim Değişikliği Başkanlığınca belirlenen sürede karbon kredisi kayıt sistemine kayıt ettirmeyen proje sahiplerine 120 bin Türk lirası idari para cezası verilmesine ilişkin hüküm, Başkanlıkça belirlenen sürenin resmi internet sitesinde duyurulmasıyla uygulanmaya başlayacak.

Kabul edilerek yasalaşan teklifte belirtilen mevzuata ve planlama araçlarına ilişkin hazırlama ve uyarlama yükümlülükleri ilgili kurum ve kuruluşlarca en geç 31 Aralık 2027 tarihine kadar yerine getirilecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

Yerel iklim değişikliği eylem planları, en geç 31 Aralık 2027 tarihine kadar hazırlanacak. (İLKHA)

Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 63 şehit

Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran Hükümet Sözcüsü Munacirani 12 gün süren savaşın son durumunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu: Market endeksi haziran ayında yüzde 4,20 arttı

Yİ-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Diyarbakır İslami STK'lardan Leman Dergisi alçaklığına tepki

Memur ve emeklilerin zam oranları netleşti

Beton altında mahsur kalan 2 yavru kedi kurtarıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz hayvanlar için kapsamlı değerlendirme toplantısı

Enflasyon rakamları açıklandı

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kaza: 4 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de sağlık sistemi yakında tamamen çökebilir

Diyarbakır'da 43 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Batman’dan İstanbul’a Hayat Kurtaran Uçuş

Yangından etkilenen Karaali Mahallesi sakinleri o anları anlattı

Yahudiler haziranda Mescid-i Aksa'ya 25 kez girdi, İbrahim Camii'nde 89 kez ezanı engelledi

Güvenli liman altın bugün ne kadar?

Dolar kuru bugün ne kadar?

HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek gelmeye devam ediyor

Gazze'ye yönelik soykırım saldırıları 636'ncı gününde devam ediyor

Gözler TÜİK'te: Memur ve emekliye yapılacak zam bugün netleşiyor

Hizbullah'tan net mesaj: Silahlarımızı siyonist rejime teslim etmeyeceğiz

Çeşme ve Ödemiş'te orman yangını: Üç mahalle tahliye edildi, otoyol trafiğe kapandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı