• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert: Artan trafik kazaları ve kavgaların temelinde tahammülsüzlük ve sabırsızlık yatıyor

11 Aralık 2025, Perşembe 16:53
11 Aralık 2025, Perşembe 16:53
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert: Artan trafik kazaları ve kavgaların temelinde tahammülsüzlük ve sabırsızlık yatıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mehmet Sait Mert, artan kaza ve kavgaların temelinde tahammülsüzlük ve sabırsızlığın olduğunu belirterek, "Trafik ahlakı günümüzde toplumsal yara haline geldi. Özellikle günümüzde sürücüler sabırsız davranıyorlar." dedi.

Araç sürücülerinin kışın yağışlı havalarda ve gizli buzlanmalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mehmet Sait Mert, İLKHA mikrofonuna önemli açıklamalarda bulundu.

Artan kaza ve trafik tartışmalarına dikkat çeken Mert, gün geçtikçe bu tür olayların yaşanmasındaki temel nedenin trafikteki sabırsız ve aceleci tavırlar olduğunu ifade etti.

Mert, ayrıca günümüzde araç sürücülerine yönelik trafik cezalarının kısmen caydırıcı olmadığını da belirtti.

Trafik, toplumsal bir olay olduğundan araç kullanırken bencil davranılmaması gerektiğini ifade eden Mert, "Öncelikle sürücülerin kış aylarında mutlaka kış lastikleri kullanmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca buzlu havalarda aşırı süratten kaçınmaları, özellikle virajlara girerken dönüşlere dikkat etmeleri ve fazla sürat yapmamaları konusunda uyarıda bulunuyoruz. Trafik, toplumsal bir olaydır. Sürücülerin evlerine dönecekleri zaman onları bekleyen bir ailelerinin olduğu bilinciyle hareket etmeleri lazım. Araç kullanırken yapacakları bir hata, karşı taraftakilerin de belki ailesine, belki de çocuklarına dönmeyecek bir babanın olabileceği düşüncesinde olmalıdırlar. Trafik, toplumsal bir olay olduğu için araç kullanırken bencil davranılmamalıdır. Yapılacak olan bir hata başka hayatlara da neden olabiliyor." şeklinde aktardı.

"Sabırsızlığın sonucunda can kaybı, maddi hasarlar meydana gelebiliyor"

Mert, "Trafik ahlakı günümüzde toplumsal yara haline geldi. Özellikle günümüzde sürücüler sabırsızca davranıyorlar. Bununla ilgili adaylara yönelik 'Trafikte etik' adı altında ders vermekteyiz. Maalesf sürücüler, trafiğe çıkarken canavarlaşmaya başlıyor, aşırı hız yapıyor, birden sollama veya makas yapıyorlar. Buna dikkat etmelerini istiyoruz, çünkü bir hata her şeye neden olabiliyor. Bu durumların yaşanma sebebi, insanların başlarına gelen olaylardan streslerini atamamaları, trafiğe çıkarken de kullandıkları araçla bütün streslerini oraya aktarmaları, bütün dikkatini oraya vermeleridir. Bu da hataya neden olabiliyor. Sürücülere daha dikkatli, daha sakin araç kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Başka hayatların olduğunu bilmeleri gerekir, başkalarının hayatına karşı ölüme sebebiyet vermemelidirler. Sabırsızlığın sonucunda can kaybı, maddi hasarlar hatta hayvanların da ölümüne neden olabiliyor." ifadelerin belirtti.

"Günümüzde cezalar kısmen caydırıcı olmamamkta"

Mert, trafik cezaların kısmen caydırıcı niteliği taşımadığını belirterek, "Son günlerde trafik cezaları çok kesilmekte. Özellikle stajer ve yeni ehliyet almış sürücülerimize daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. 2 yıl içinde 70 ceza puanı alan bir sürücünün belgesi iptal edilmektedir. Bu konuya da muhakkak dikkat edilmelidir. Sürücü belgesi iptal edilmesi halinde aynı masrafları en baştan olacaktır. Dolayısıyla bütün trafik kurallarına uyum gösterilmelidir. Günümüzde cezalar kısmen caydırıcı olmamamkta. Belli cezalarda olabilimekte ama çoğu cezalarda caydırıcı olmuyor. Bazı durumlarda da vatandaşa tuzak kuruluyormuş gibi yorumlanmakta. Özellikle hız limitleri birden değiştiriliyor veya yazılmıyor, dolayısıyla sürücü yanılayıp ceza yiyor. Bununla beraber EDS'lerde hız limitlerinin net yazılmalıdır. Trafik ekiplerinin de bu konulara dikkat edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Mardin için yeni yılda kurs ücreti ve vergi ücerti hakkında bilgi veren Mert, "2025 yılıyla ilgili kayıtlarımız 10 Aralık itibariyle bitti. 2026'da vergilerde yüzde 25 bir değerleme oranı olacak. Şu anda 9 bin 600 lira olan vergi, kart ücreti ve sınav harçlarıyla birlikte, 2026 yılında tahmini olarak 12 bin lira civarında olacak. 20 bin lira olan B sınıfı kurs ücreti ise ortalama 25 bin liraya yükselerek, B sınıfı sürücüsü olma maliyeti Mardin için ortalama 37 bin 500 yüz lira civarında olacaktır." şeklinde aktardı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı