• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

İletişim Başkanı Altun: Türkiye İletişim Modeli ile küresel medya ekosistemindeki yalanlara karşı duruyoruz

GÜNDEM 11.03.2025 16:14:16 0
İletişim Başkanı Altun: Türkiye İletişim Modeli ile küresel medya ekosistemindeki yalanlara karşı duruyoruz

İletişim Başkanı Altun: "Yalanın sıradanlaştığı, hakikatin her geçen gün önemini yitirdiği bir küresel medya ekosisteminde, Türkiye İletişim Modeli'yle kötü gidişe bir dur dedik ve demeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bir ekonomi dergisinin sorularını yanıtladı.

Dijitalleşen dünyada Türkiye medya ekosistemine ilişkin soruya yönelik İletişim Başkanı Altun, dijitalleşmenin Türkiye'deki medya ekosistemini derinden etkilediğini, internetin yaygınlaşması ve sosyal medya platformlarının popülaritesinin geleneksel medya üretim biçimlerinin yerini alarak yeni içerik üretim yöntemlerini gündeme getirdiğini belirtti.

İletişim Başkanı Altun, Türkiye'deki medya ekosisteminin hızlı büyümesinin hem fırsatlar hem de zorluklar barındırdığına dikkati çekerek fırsatların arasında, içerik üreticilerinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi, çeşitli platformlarda kendilerini ifade edebilmesi ve yenilikçi projelerin desteklenmesinin bulunduğuna işaret etti.

Öte yandan bu dönüşümün aynı zamanda bilgi kirliliği, güvenilirlik sorunları ve dijital uçurum gibi zorlukları da beraberinde getirdiğini belirten İletişim Başkanı Altun, şunları aktardı:

"Türkiye İletişim Modeli ile ülkemizin iletişim stratejilerini kurumsallaştırmaya çalışıyor ve yeni bir ekosistem oluşturuyoruz. Son 23 yılda Türkiye'de bu anlamda büyük başarılar elde ettik. Dijitalleşmeyi en verimli ve en doğru şekilde kullanarak demokrasiyi geliştiren, küresel sömürü sisteminin aygıtlarını yok eden, insanlığın hayrına çıktılar üreten bir medya inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Kültürel zenginliğimizi, sahip olduğumuz yüksek entelektüel müktesebatı odak noktamıza koyarak yeni medya enstrümanlarının dezenformasyon, krizler, kaoslar ve kutuplaşma için değil, enformasyon, mutluluk, huzur ve güvenliği sağlamak adına kullanılabileceğini göstereceğimize inanıyorum."

"Tedbirlerimizi aldık, alıyoruz"

Kontrolsüz bir dijitalleşmenin, yoğun şekilde maruz kalınan hakikat krizlerini derinleştirdiğini kaydeden İletişim Başkanı Altun, "Yalanın sıradanlaştığı, hakikatin her geçen gün önemini yitirdiği bir küresel medya ekosisteminde, Türkiye İletişim Modeli'yle kötü gidişe bir dur dedik ve demeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin medya ekosisteminin, dijitalleşme sayesinde sürekli evrim geçiren dinamik bir yapı özelliği taşıdığını aktaran İletişim Başkanı Altun, "Dezenformasyon, bilgi kirliliği ve güvenlik sorunlarının bireyler ve kurumlar için ciddi riskler taşıdığının son derece bilincindeyiz ve tedbirlerimizi aldık, alıyoruz." ifadesini kullandı.

İletişim Başkanı Altun, geleneksel medya ile yeni medya arasındaki dönüşüm konusunda hangi stratejilerin ele alındığının sorulması üzerine geleneksel medyanın, gazete, dergi, televizyon ve radyo gibi formatlarla sınırlı olduğunu ancak yeni medyanın, sosyal medya, bloglar, podcastler ve diğer dijital içerik platformları ile daha etkileşimli ve hızlı bir hâle geldiğini vurguladı.

Bu iki alanın entegrasyonuyla daha güçlü ve dinamik bir medya ortamının sağlanabileceğine işaret eden İletişim Başkanı Altun, "Toplumsal adalet ve bireylerin hak arayışında önemli bir kurum olan geleneksel medya, dijitalleşme sonrası bilgi kirliliği ve dezenformasyonun kol gezdiği yeni bir medyaya dönüştü." görüşünü paylaştı.

İletişim Başkanı Altun, yeni medya mecralarının manipülasyona açık yapısının, toplumsal barışı tehdit ettiğine, linç kampanyalarıyla kişiler ve kurumların baskı altına alınmaya çalışıldığına dikkati çekti.

İtibar suikastlarıyla temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına varan kötücül amaçlara hizmet eden bir yeni medyayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerinin altını çizen İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak kurulduğumuz günden bu yana stratejik iletişim kültürünün ülkemizde gelişmesi ve kurumsallaşması için çaba sarf ediyoruz. Pozitif iletişim kampanyalarıyla dezenformasyon, kara propaganda, siber savaşlar, dijital zorbalık ve hibrit tehditlere karşı mücadele veriyoruz. Yerelden küresele kadar her ölçekte kamusal iletişim ve stratejik iletişim alanlarında politika belirleyerek, dijitalleşmenin doğurduğu tehditlere karşı insanlarımızı, kurumlarımızı ve ülkemizi koruyacak her türlü adımı cesaretle atıyoruz."

"İletişim yüzyılı hedefimiz"

Hızla değişen dijital ortamda, doğru ve etkili iletişimi sağlamak adına en önemli stratejik adımların ne olduğunun sorulması üzerine İletişim Başkanı Altun, "Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun önemli bileşenlerinden birisi de iletişim yüzyılı hedefimizdir. İnsanımızın doğru bilgiye erişimi, hakikatin yüceltilmesi, kamunun halkın sesine kulak vermesi, güvenlik ve uluslararası ilişkilerin de stratejik iletişim boyutunda yürütülmesi konularında adımlar atıyor, stratejiler yürütüyoruz." yanıtını verdi.

İletişim Başkanı Altun, devletin söylem birliğinden hareketle kamu diplomasisinden kriz yönetimlerine, dezenformasyonla mücadeleden stratejik iletişime kadar tüm başlıklarda dijitalleşmenin getirdiği imkânları en doğru şekilde kullanarak Başkanlığa tevdi edilen görevleri kusursuz yerine getirdiklerini bildirdi.

Sadece Türkiye'nin değil tüm insanlığın faydası gözetilerek hayata geçirilen Türkiye İletişim Modeli'nin, dijitalleşmenin risk ve tehditlerini de bertaraf edecek stratejileri barındırdığını vurgulayan İletişim Başkanı Altun, şöyle devam etti:

"Yenilikçi ve proaktif bir iletişim stratejisi olan Türkiye İletişim Modelimiz, sağlam bir ilkesel duruş ve tavır barındıran bir yaklaşımdır. Dijitalleşmenin sağladığı imkânlarla küresel tehdit boyutuna ulaşan yeni medya mecralarına ve bu mecraların inşa ettiği dijital diktatörlüklere karşı yerli ve millî teknolojik hamlelerimizle karşı çıkma amacındayız. Dijital okuryazarlığı ulusal ve küresel çapta geliştirerek doğru ve etkili iletişimi sağlamaya yönelik eğitim programlarımızla stratejimizi güçlendiriyoruz."

İletişim Başkanı Altun, küresel bazda faaliyet gösteren ve bir nevi tekelleşen medya şirketlerine karşı ulusal medya şirketlerinin ancak yerellikten kurtularak içeriklerinin yeni ve süreklilik arz etmesiyle varlık gösterebileceklerini dile getirerek Başkanlık olarak medya organlarının rekabet güçlerini artırmak, küresel çapta hangi iletişim tercihlerinin kullanıldığını, trendlerin neler olduğunu medya temsilcilerine anlatmak için Stratcom Summit gibi birçok uluslararası program düzenlediklerini ifade etti.

"Dezenformasyonları bertaraf etmek adına önemli çalışmalar yürütüyoruz"

Türkiye'nin küresel iletişim stratejisinin nasıl şekillendirildiğine ilişkin soruyu İletişim Başkanı Altun, "Öncelikle Türkiye Yüzyılı'nın bir iletişim yüzyılı olması için mücadele ettiğimizi söylemeliyim. Her alanda olduğu gibi iletişim alanında da hakikat mücadelesi verdiğimiz aşikâr." diye yanıtladı.

İletişim Başkanı Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının merkez teşkilatı ve bölge müdürlüklerinde görev yapan uzmanların, iletişim stratejisinin hayata geçmesinde kritik rol oynadığına vurgu yaparak "Bu bağlamda değerlerimizi, tarihî zenginliklerimizi, ulusal ve uluslararası başarılarımızı, politik duruşumuzu, küresel sorunlara yaklaşımlarımızı ve Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu, bütünleşik bir iletişim stratejisiyle dünyaya aktarmaya gayret ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bunu gerçekleştirmek için kamu diplomasisi araçlarını etkin bir şekilde kullandıklarını belirten İletişim Başkanı Altun, uluslararası ve bölgesel meselelere ilişkin Türkiye devletinin bakış açısını tüm dünyaya net ve şeffaf bir şekilde iletmenin, kamu diplomasisi faaliyetlerinin en öncelikli hedeflerinden biri olduğunu dile getirdi.

İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajlarını, politikalarını, vizyonunu, uluslararası krizlerdeki çözüm çabalarını doğrudan muhataplarına ve kitlelere ulaştırmak gayesiyle ikili ve çok taraflı ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Yine içerisinde bulunduğumuz çağın en mühim problemlerinden biri olan ve önümüzdeki süreçte tüm dünyanın ciddiyetle mücadele etmek zorunda kalacağı dezenformasyonları bertaraf etmek adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu faaliyetler, sadece bilgi güvenliği değil demokratik süreçlerin ve toplumsal dayanışmanın korunması açısından da hayati önem taşıyor. Bugüne kadar başarıyla sürdürdüğümüz iletişim stratejimizi, önümüzdeki süreçte kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceğiz."

İletişim Başkanı Altun, yapay zekânın medyada kullanılmasına ilişkin bir soru üzerine de yapay zekânın ciddi riskleri ve muazzam fırsatları bünyesinde barındırdığını vurgulayarak, Türkiye olarak yapay zekâ teknolojilerini hak ve hakikat namına kullanmak için çalıştıklarını bildirdi. (İLKHA)

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ