• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

İlk Yardım Uzmanı Pekince'den karbonmonoksit zehirlenmesine karşı hayat kurtaran tavsiyeler

RÖPORTAJ 24.01.2025 13:57:44 0
İlk Yardım Uzmanı Pekince

İlk Yardım Eğitmeni Ömer Pekince, özellikle kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmesinin tehlikelerine dikkat çekerek, bu tür durumlarla karşılaşıldığında hayat kurtaracak kritik tavsiyelerde bulundu.

İlk Yardım Eğitmeni Pekince, karbonmonoksit zehirlenmesinin tehlikelerine dikkat çekti ve bu zehirlenmenin özellikle kış aylarında arttığını belirtti.

Zehirlenme belirtilerinin başta aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı ve baş dönmesi gibi genel semptomlar olduğunu ifade eden Pekince, zehirlenme belirtilerini tanımanın ve doğru müdahalede bulunmanın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Zehirlenme durumunda ilk yapılması gerekenin, kendi güvenliğimizi almak olduğuna vurgu yapan Pekince, olay yerine müdahale ederken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

"Kış aylarında çok sık karşılaşılan bir zehirlenmedir"

Karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olup, insanı fark ettirmeden zehirlediğini dile getiren Pekince, "Karbonmonoksit zehirlenmesi, hidrokarbon yanması sonucu ortaya çıkan, kokusuz, renksiz, tatsız ve rahatsız edici olmayan bir gazdır. Özellikle kış aylarında çok sık karşılaştığımız bir zehirlenme türüdür. En fazla yangınlarda, kapalı otoparklarda, derin kuyularda ve kömür ve doğal gaz ısıtıcılarından kaynaklı zehirlenebiliyoruz." dedi.

"Kişi zehirlendiğinin farkına varmıyor"

"Genel olarak zehirlendiğimiz zaman bunu fark etmiyoruz" diyen Pekince, "Karbonmonoksit zehirlenmesine toplumda sessiz katil derler. Çünkü kana, oksijenden 280 kat daha hızlı bir şekilde karıştığı için insanı zehirliyor, ancak insanlar zehirlendiklerinin farkına varmıyorlar. Tabi bu zehirlenmede en çok etkilenen organlar, oksijene en fazla ihtiyacı olan organlar oluyor. Bunlar beyindir, kalptir." diye konuştu.

"Güvenliğimizi almadan hiçbir olaya müdahale etmemeliyiz"

Zehirlenen insanlarda bazı belirtilerin ortaya çıktığını söyleyen Pekince, "Karbonmonoksit zehirlenmesinin en büyük belirtileri aşırı yorgunluk, halsizlik, uyku hali, bulantı, kusma ve giriptir. Peki bizler ya da yakınımızdaki biri karbonmonoksitten zehirlendiği zaman ne yapmamız lazım? Burada yapacağımız en önemli şey kendi güvenliğimizi almamızdır. Kendi güvenliğimiz olmadan bizler hiçbir şekilde, hiçbir olaya kesinlikle müdahale etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

"En önemli şey kendi güvenliğimizi almamızdır"

Bolu'daki yangın faciasına da değinen Pekince, "Bolu'daki yangında kurtarma olayında bazı vatandaşlarımız da kendi güvenliklerine dikkat etmedikleri için maalesef hayatlarını kaybettiler. O yüzden ilk yapacağımız ve en önemli şey kendi güvenliğimizdir. Bu bizim için çok önemli bir husustur. Kendi güvenliğimizi aldıktan sonra örneğin bir evde yangın var. Burada yapacağımız ilk şey, dumana maruz kalan kişiyi oradan hızlı bir şekilde çıkarmamız lazım. Olay yerine rahat bir şekilde girip çıkacağımızı düşünüyorsak birkaç nefes birden alıp vermek, ondan sonra ıslatacağımız bir bezle ağız ve burnumuzu kapatıp olay yerine girip, hastayı alıp hızlı bir şekilde çıkarmamız lazım." dedi.

"Olay yerinde fazla kalmamalıyız"

"Olay yerinde fazla kalmamak gerekiyor" diyen Pekince, şöyle devam etti: "Çünkü kaldıkça karbonmonoksite maruz kalacağız ve bunun sonucunda kendimiz de zehirleneceğiz. Bu ölüme bile sebep olabilecek bir durumdur. Varsa gaz maskelerini kullanabiliriz. Veya olay yerine girdiğimiz zaman hızlıca pencereleri açıp içerinin havalanmasını sağlayabiliriz. Hastayı olay yerinden çıkardıktan sonra, hastayı rahat nefes alacağı bir pozisyona getirmemiz lazım. Nefes alışverişlerini kontrol etmemiz lazım. Eğer nefes alıyorsa yarı oturur pozisyon, eğer hastanın bilinci yoksa yaşam desteğini uygulayıp en yakın hastaneye götürmemiz gerekiyor." (İLKHA)

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

HÜDA PAR Bingöl il teşkilatından STK’lara ziyaret

Güney Kore'nin geçici cumhurbaşkanı istifa etti

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı​

Batman’ın geleceği için Ankara’da tarihi buluşma

Bakan Tekin: Erken tatil gündemimizde yok, zorunlu eğitim süresi değişmiyor​

Molla Altun: İşveren de işçi de birbirinin hakkına sahip çıkmalı

Onlarca suçtan araması bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ