• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

İLKHA muhabiri Küresel Sumud Filosu'nun Tunus sürecini anlattı

16 Eylül 2025, Salı 17:18
16 Eylül 2025, Salı 17:18
İLKHA muhabiri  Küresel Sumud Filosu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazze'deki ablukayı kırmak için 50'ye yakın ülkeden katılımcıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus'tan hareket eden "Küresel Sumud Filosu" için 15 gün Tunus'ta kalan İLKHA muhabiri Ömer Adıgüzel, süreç boyunca yaşananları anlattı.

Tunus'ta filoya ait 2 geminin dorneli saldırıya uğraması, sabotaj ve şantajlar nedeniyle 26 gemiden yalnızca 2-3 gemi Gazze'ye ulaşmak amacıyla Akdeniz'e yelken açabildi.

Türkiye'den yaklaşık 150 kişinin katılması planlanan filo için 100'e yakın kişi Tunus'tan gemilere binmek için 15 gün umutla bekledi ancak süreç içerisinde işgalcilerin saldırıları, sabotaj ve şantajları nedeniyle bir elin parmaklarını aşmayacak sayıda Türkiye vatandaşı kalkan 2-3 gemide yer alabildi.

"Ölüm riskine rağmen Gazze'ye ulaşmaktan vazgeçmediler"

Süreç boyunca yaşananları özetleyen İLKHA muhabiri Ömer Adıgüzel, "2 hafta boyunca Tunus'ta gelişmeleri takip ettik. Küresel Sumud Filosu'nun çalışmalarını bir gazeteci olarak yansıtmaya çalıştık. Filoda bütün kayıtlarımızı, işlemlerimizi gerçekleştirmiştik. Maalesef 3 defa çekilen kurada adım çıkmasına rağmen filoda yer alamadım. Orada atmosfer çok farklıydı. İnsanlar farklı bir ruh hali içerisindeydiler. Bineceğimiz gemiler, 2 defa saldırıya uğradı. İşgal rejiminin bakanı, filodakileri tehdit ederek yapacaklarının hiçbir zaman unutulmayacağını ifade etmesine rağmen, Gazze'ye yaklaştığınızda ölüm riskinin fazla olduğunu bilinmesine rağmen insanlar kararlılıklarını sürdürdü ve Gazze'ye ulaşma hedeflerinden vazgeçmedi. Ablukanın kırılması için büyük gayretler içerisindeydiler." dedi.

"İnsanların ruh hallerini gözlemleme fırsatımız oldu"

Birçok milletten insanlarla konuştuğunu, farklı dillerde Gazze'deki ablukanın kırılması gerektiğine dair dertlerini anlattıklarını söyleyen Adıgüzel, "2 hafta boyunca gözlemlediğimiz, görüştüğümüz, yapmamış olduğumuz görüşmeler neticesinde, Tunus Limanı'nda, Küresel Sumud Filosu bünyesinde bekleyen gemiler, İtalya'dan Yunanistan'dan İspanya'dan gelen gemileri beklediler. Bir kısmı filoya dâhil oldu. Bugün Tunus'tan hareket edecek bazı gemiler var. Sonraki gün başka gemilerin hareket etmesi için çalışmalar devam ediyor. 2 haftayı aşkın süredir orada bekleyen insanlar, filoda yer almak için umutla beklemeye devam ediyorlar. Gazete olarak insanların ruh dünyasını gözlemleme fırsatımız oldu. Analiz noktasında en iyi analiz ve gözlemlerimizi orada yapabildik diyebiliriz. Çünkü atmosfer çok farklıydı. Her ırktan, her milletten insanlar vardı. Elimizden geldiğince yapmış olduğumuz röportajlarla bunu yansıtmaya çalıştık. Gazeteci olarak filoda yer alamadığımızdan dolayı üzgünüz ancak bundan sonra da filonun çalışmalarını, ilerleyişini, atmosferi insanlara duyurma çabasında olacağız. Orada bulunan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz yaşananları inşallah bizlere aktaracaklar." diye konuştu. (İLKHA)

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti

Siirt’te ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Kars’ta silah ticaretine yönelik operasyonda 10 kişi yakalandı

Fransa ile GKRY arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı!

Konya genelinde ses üstü askeri uçuşlar yapılacak

BM: Kış şartlarına rağmen israil Gazze'ye yardımları engellemeyi sürdürüyor

Ardahan’da kar yağışı etkisini sürdürüyor

Ukrayna Rus denizaltısını ilk kez su altı dronlarıyla vurdu

Fransa'da hayvanların itlafı çiftçi protestolarına yol açtı

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Nijerya'da yolcu otobüsüne silahlı baskın: 18 kişi kaçırıldı

ABD ile Ukrayna heyetleri Berlin'de görüştü

Karadeniz’de kontrolden çıkan insansız hava aracı düşürüldü

Gümrük beyannamesi düzeltme işlemlerinde yeni uygulama

Konya'da müstakil evin bahçesinde yangın çıktı

Konya’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 119 sözleşmeli personel alacak

Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

Bakan Fidan, Katar Başbakanı Al Sani ile görüştü

Gazze'de bir evin enkazından 14 şehidin naaşı çıkarıldı

Başkan Er: Yerli malı kullanmanın ve tasarrufun ne kadar önemli olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti

Siirt’te ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Kars’ta silah ticaretine yönelik operasyonda 10 kişi yakalandı

Fransa ile GKRY arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı!