• BIST 100

    17185,58%-0,19
  • DOLAR

    43,76% 0,02
  • EURO

    51,73% 0,25
  • GRAM ALTIN

    7064,83% 0,74
  • Ç. ALTIN

    11636,31% 0,00

İmam hatiplerin YKS başarısının arkasında KTS var!

07 Eylül 2020, Pazartesi 21:17
07 Eylül 2020, Pazartesi 21:17
İmam hatiplerin YKS başarısının arkasında KTS var!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İmam hatiplerin YKS başarısının arkasında KTS var!

 Yılmaz, bu sistemle okulları 7 alanda takibe aldıklarını belirterek, 'Kalite Takip Sistemi'miz üzerinden okulların performanslarını, deneme sınavlarını takip edebiliyoruz. 

Dolayısıyla bu yılki artış bizim için sürpriz olmadı' dedi. MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, AİHL'lerin YKS'deki başarısını DHA'ya değerlendirdi. 

İHL'lerin önüne 28 Şubat sürecinde konan engellerin 2009 yılında kalktığını ve 2012 yılında 4+4+4 sistemine geçişle birlikte liselerin ortaokuldan öğrenci almaya başladığını hatırlatan Yılmaz, '2016 yılında biz AİHL'lerde program çeşitliliğine gittik. 

Bu çerçevede özellikle fen ve sosyal bilimler programı uygulayan İHL'ler, yani fen lisesi ve sosyal bilimleri lisesi müfredatını aynı çatı altında tercihli olarak uygulayan bir program. İkincisi yabancı dil hazırlık sınıfı uygulayan İHL'ler. 

Tabi bu program çeşitliliğiyle beraber özellikle fen alanında ve sosyal bilimler alanında daha ileride hedefleri olan, kariyer planlamaları olan öğrencilerimiz için bir imkan, rağbet alanı oluştu.

Bu programa tabi olan öğrencilerimiz de ilk defa 2020 yılında mezun oldular. Bu iki sebep açık söylemek gerekirse birinci etken' dedi.

'OKULLAR ARASI KALİTE FARKLILIKLARINI AZALTMAK İÇİN ÇALIŞTIK'

Başarının arkasında yatan diğer etkenin ise 2016 yılında kurdukları Kalite Takip Sistemi (KTS) olduğunu ifade eden Yılmaz, bu sistemle okullar arasındaki kalite farklarını azaltmayı, iyi örnekleri çoğaltarak yaygınlaştırmayı ve başarıya odaklı çalışmalar yürütmeyi amaçladıklarını belirtti. Yılmaz, 'Kaliteli eğitimin gerçekleşmesi için, çıktıların arzu ettiğimiz hedeflerde olması için, bu sistemin içerisinde özellikle okullarımızdaki iyileştirmenin hangi alanlarda olması yönünde arkadaşlarımızla çalışmalar yaptık' diye konuştu. 

Okulları 'eğitim ortamları ve fiziki imkanlar', 'öğretmen ve eğitim yöneticileri', 'akademik gelişim, öğrenci mesleki gelişim', 'değerler eğitimi', 'bilim, sanat, spor, sosyal ve kültürel etkinlikler', 'okul tarafından gerçekleştirilen örnek ve özgün uygulama' ve 'izleme ve değerlendirme' olmak üzere 7 alanda takibe aldıklarını aktaran Yılmaz, 'Bu 7 alanda okullarımızın tamamının izlenmesi, değerlendirilmesi ve kalite farklılıklarının azaltılarak topyekün bir başarıya odaklanması gibi bir çalışma yürüttük. Kalite takip sistemimiz üzerinden okulların performanslarını, deneme sınavlarını takip edebiliyoruz. 
Okulların fiziki ortamlarının iyileştirilmesini, akademik başarılarını, yönetici gelişimini takip edebiliyoruz. ve en önemlisi de bir okulda görmüş olduğumuz güzel bir uygulamayı diğer okulların da modelleyebilmesi için kamuoyuna açık şeffaf bir şekilde iyi örnekler sitemizde paylaşıyoruz' diye konuştu.

'111 PİLOT OKUL SEÇTİK VE HEDEF 2020 EKİBİ KURDUK'

Yılmaz, sistemle imam hatip okullarının tamamını, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri üzerinden takip ettiklerini belirterek, 'Biz de genel müdürlük olarak, Türkiye'deki bütün il ve ilçelerdeki okulların okul karnesini, ilçe ve il karnesini ve bütün çalışmalarını performans kriterlerimize göre görürüz, değerlendiririz ve bunun sonucunda da raporlaştırarak bir önceki yıla nazaran daha iyi neleri yapabilirizi planlayabiliriz' ifadesini kullandı.

2020 YKS'ye öğrencileri daha iyi hazırlayabilmek için 111 pilot okul seçtiklerini, okul müdürleri, koordinatör öğretmenler ve öğrenci koçlarından oluşan 'Hedef 2020' ekibi kurduklarını da kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

'Dolayısıyla bu yılki artış bizim için sürpriz olmadı. Sadece bizim için gelecekte daha yüksek bir başarının ön habercileri ve muştuları oldu. Çünkü biz hedefe odaklanmıştık.

Topyekün bir faaliyet alanımız, ortak eylem planımız, bunu koordine eden bir ekibimiz ve çalışma sistemimiz var. 

Bu yıl 2019 yılı mezunlarına nazaran 2020 yılı mezunlarından üniversiteye yerleşenlerin oranı yüzde 24,73 artış gösterdi, yani 6 bin 477 öğrenci ilave olarak bu yıl geçen yılki mezunlara nazaran üniversiteye yerleşti. 

!BAZI ALANLARDA YÜZDE 187 ARTIŞ OLDU'

Yılmaz, sınava giren 202 bin öğrenciden 90 bin 127'sinin üniversiteye yerleştiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

'İlahiyat alanında yüzde 9,02 bir yükseliş var. 
Ancak tıp fakültesi alanında, hukuk fakültesi alanında, uluslararası ilişkilerde, mühendislik, mimarlık gibi fakültelerde, diş hekimliği, veterinerlik gibi alanlarda ya da uzay bilimleri ve diğer birçok farklı alanlarda kendi sayısına göre, kimisinde yüzde 60, kimisinde yüzde 70, kimisinde yüzde 137, hatta kimisinde yüzde 187 oranında öğrencilerimizin bir sayısal artışı olduğunu görüyoruz.-.'

Temel dersler açısından AİHL'lerdeki müfredatın Anadolu liseleriyle, fen ve sosyal bilimler programları uygulayan AİHL'lerdeki müfredatın ise fen ve sosyal bilimler liseleri müfredatlarıyla aynı olduğunu vurgulayan Yılmaz, 'Program çeşitliliği, imam hatip okullarında bir cazibe alanı oluşturdu. Kamuoyunun ilgisini çekti ve öğrencilerimizin ilgi odağı oldu. 2020 yılında da meyvesini verdi. 

2020 yılında yükseliş başladı, peki sonrası nasıl olacak? Sonrası için biz hemen şimdi 'Hedef 2021' diye bir ekip kurduk. Gelecek sene için bizim ümidimiz daha fazla. Çünkü bu sene 111 okul pilotlama yaptık, seneye 544 okulu rehber okul yapacağız. 

Bu okullar proje ve program uygulayan, fen ve sosyal bilimler programı uygulayan okullarımız, kalan 1108 okulu da paydaş okul yapacağız' dedi.

'JAPONCA'YI JAPONYA'DA GELİŞTİREBİLECEKLER'

Yabancı dil hazırlık sınıfı olan AİHL'lere de değinen Yılmaz, İngilizce ve Arapça eğitiminde edindikleri tecrübeyi kullanarak 9 farklı dilde yabancı dil hazırlık sınıfı kurduklarını söyledi. Yılmaz, 'Önce İspanyolca'dan başladık, 2021 yılında ilk mezunlarımızı veriyoruz. Bir kız sınıfı, bir erkek sınıfı İstanbul'dan mezun olacak. Sonrasında gelen talepler üzerine Almanca, Rusça, Çince hazırlık sınıfları açtık. 

Bu yıl da Japonca, Fransızca ve Farsça'yı da açtık. Şu anda Türkçe'nin dışında İHL'lerde 9 farklı dilde yabancı dil hazırlık sınıfları var ve bu hazırlık sınıflarına da öğrencilerimizin çok rağbet ettiğini gördük. Çok başarılı bir dil öğretimi hikayesi gerçekleştiriyoruz. 
Çocuklarımız ulusal ve uluslararası kongreler, yine İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Arapça ve İngilizce model uygulamaları ve BM model uygulamalarını bu saydığım dillerde gerçekleştiriyorlar' dedi.

Müslüman Toplulukları ile Dayanışma Vakfı'nın yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencilerine burs desteği sağlamaya başlayacağının müjdesini veren Yılmaz, 'Müslüman Toplulukları ile Dayanışma Vakfı öğrencilerimize 4 yıl boyunca burs verecek. Ayrıca bu çocuklarımızın Japonca öğreniyorsa Japonya'ya, Fransızca öğreniyorsa Fransa'ya, İspanyolca öğreniyorsa İspanya'ya bir dönem en azından 1-2 aylık giderek, dil becerilerini geliştirmeleri konusunda katkı verecekler' açıklamasını yaptı.

Türkiye'de en iyi arkadaş sitesine tanıtım yapıyoruz.. Bağcılar Bağdat caddesi Bakırköy Bahçelievler Başakşehir Bayrampaşa Beşiktaş Beykoz Beylikdüzü Beyoğlu

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Elazığ’da silahlı saldırı operasyonu: 4 tutuklama

İran ve Rusya, Umman Körfezi'nde ortak deniz tatbikatı düzenledi

O yaya geçidinde yine kaza oldu

Gaziantep'te ters yön kullanan 639 sürücüye ceza kesildi

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesindeki yükümlüler Ulu Camii’de Ramazan temizliği yaptı

Diyarbakır’da Ramazan ayının ilk mukabelesinde camiler doldu taştı

Batman'da Ramazan coşkusu: Camilerde mukabeleye yoğun ilgi

Kooperatif Bilgi Sistemi’ne kayıt için süre daralıyor

Mardin’de 17 yaşındaki çocuğa şiddet uygulayan şahıs tutuklandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kuraklık mağduru çiftçilerimiz ödeme bekliyor

İstanbul'da okullar Ramazan için süslenip aydınlandı

Şanlıurfa’da Maarif Modeli kapsamında okullarda Ramazan coşkusu yaşanıyor

Yetimler Vakfı, Van’da yetim aileleri Ramazanda da unutmadı

Bakan Tekin: Ramazanı okullarımızda birlik ve dayanışma şenliği olarak karşılıyoruz

Sağlık Bakanlığından aşı karşıtlığına karşı yeni eylem planı

Ramazanda minareler arasında yükselen kandil: Mahya

Kudüs Valiliği: Muhmas’ta bir gencin şehit edilmesi tam anlamıyla cinayet

Şanlıurfa’da uzmanından Ramazan’da kalp hastalarına kritik uyarı

İstanbul’daki 886 lise Ramazan ışıklarıyla aydınlatılıyor

Umut Kervanı, Batman'da 4 bin aile için gıda kolisi dağıtımına başladı

Elazığ’da Ramazana özel halk ekmek 5 TL

Batmanlı iş adamı Çiftçi'den "Yerel esnaftan alışveriş yapın" çağrısı

Şanlıurfa’da "Huzur-63" uygulamasında aranan 78 şahıs yakalandı

4-6 yaş Kur'an kursu miniklerinden Ramazan yürüyüşü

MSB: Batı Şeria'daki durum uluslararası hukukun ihlalidir ve hükümsüzdür

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonunda çok sayıda mühimmat ele geçirildi

Şanlıurfa’da bir kilo gümrük kaçağı altın ele geçirildi

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın'dan Tazelenme Üniversitesi öğrencilerine ziyaret

Emlak Konut’tan faizsiz "Hoş Geldin Evim Kampanyası"

Ramazan köşeleriyle manevi atmosfer yeniden canlanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Elazığ’da silahlı saldırı operasyonu: 4 tutuklama

İran ve Rusya, Umman Körfezi'nde ortak deniz tatbikatı düzenledi

O yaya geçidinde yine kaza oldu

Gaziantep'te ters yön kullanan 639 sürücüye ceza kesildi

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesindeki yükümlüler Ulu Camii’de Ramazan temizliği yaptı

Diyarbakır’da Ramazan ayının ilk mukabelesinde camiler doldu taştı

Batman'da Ramazan coşkusu: Camilerde mukabeleye yoğun ilgi