• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,37
  • EURO

    45,61% 0,79
  • GRAM ALTIN

    4290,31% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15
İmam hatiplilerden "Arapça Öğretimi Çalıştayı"
EĞİTİM
Tarih: 4.01.2025 17:16
Güncelleme: 4.01.2025 17:16
Kaynak: ILKHA
İmam hatiplilerden
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

​​​​​​​İmam hatip okullarında önemli bir yeri olan dil öğretimi konusu, "İmam Hatip Okullarında Arapça Öğretimi Çalıştayı" ile ele alındı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve İmam Hatip Araştırmaları Merkezi (İHAMER) iş birliğinde düzenlenen çalıştayda, akademisyenler ve alanında uzman hocalar tarafından 8 ayrı başlıkta konular müzakere edildi.

Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirilen programa, 7 farklı üniversiteden 19 akademisyen, Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan 32 Arapça öğretmeni, Arapça eğitimi veren kurumlardan 7 kişi olmak üzere 58 eğitimci katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Öğretim Programları ve Materyalleri Daire Başkanı Hasan Özarslan, dil öğretiminde öğretmenlerin önemli bir unsur olduğunu söyledi.

"Arapça bir bariyer değil aksine bir fırsattır"

Olayın merkezinde ve sahada olan öğretmenlerin deneyimlerini önemsediklerini kaydeden Özarslan, "Nitelikli öğretmen kaynağı, nitelikli öğretim araçları ve bunu olumlu bir şekilde anlatacak bir dille meseleyi çözeceğimize inanıyorum. İmam hatibe gelen öğrencilere Arapçanın bir bariyer olmadığını, aksine bir fırsat olduğunu anlatmak zorundayız." dedi.

"Arapça, medeniyetimizin kurucu dilidir"

Türkiye genelinde 4 bin 600 Arapça öğretmeni bulunduğunu ve Arapçayı sevdirerek öğretmenin yollarını aradıklarını kaydeden Özarslan, "Arapça bizim için pek çok açıdan önemli; İslam medeniyetini kuran 3 temel dilden, medeniyetimizin yapı taşlarından biri. Osmanlı son dönem alimlerine bakın hepsi Arapça okur, yazar ve konuşur. Mehmet Akif ve Elmalılı Hamdi Yazır bu örneklerdendir.  Hem bu dile vakıflar hem de bir batı diline hakimler. Güncel olarak da bu dil vasıtasıyla gönül coğrafyamızla güzel bağlantılar kuracağız. Bunu bugün yapmazsak 10-15 yıl sonra çok geç kalmış oluruz ve hayıflanırız." diye konuştu.

"Arapça bilmek büyük bir fırsat"

İstanbul'da 430 imam hatip okulu ve 200 binin üzerinde imam hatip okulu öğrencisi olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yapıcı, "İstanbul bu anlamda büyük bir laboratuvar. Bu saha tecrübesini, üniversite tecrübesini ve sivil toplum kuruluşlarımızın çalışmalarını, tüm paydaşları bir araya getirerek Arapça öğretimi konusunu masaya yatırmak istedik. Çalışmanın esası, tecrübe paylaşımı ve farklı görüşleri dinlemektir. Buradan aldığımız geri dönüşler bize önemli bir alan açıyor. Arapça öğretiminde öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin beklentilerini karşılayarak, Arapçayı bir yük olarak değil imkân olarak görüp bir adım öne çıkaracak, sırf İslami ilim değil Türkiye'nin olduğu coğrafyada Arapça bilmeyi büyük bir fırsat olarak görecek bir eğitim sistemini yerleştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Çalıştayda oturumları ziyaret eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, düzenlenen programın çok önemli olduğunu belirterek, sonuçlarının Arapça dil eğitiminde yol açıcı olacağını kaydetti

Akademisyenler, alanında uzman hocalar ve eğitimcilerin katılımıyla gün boyu devam eden program, değerlendirme oturumu, sertifikaların takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

8 ayrı başlıkta konuların tartışıldığı çalıştay sonrasında hazırlanacak rapor, bir yol haritası oluşturması için Millî Eğitim Bakanlığı’na sunulacak. (İLKHA)

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor

Son 30 yılın en büyük altyapı hamlesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı