• BIST 100

    16628,97%-0,21
  • DOLAR

    43,50% 0,22
  • EURO

    51,84% -0,43
  • GRAM ALTIN

    7090,72% -5,83
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

İmam Seveci: Su hayattır, suyu bilinçli kullanalım ve israf etmeyelim

29 Temmuz 2025, Salı 17:31
29 Temmuz 2025, Salı 17:31
İmam Seveci: Su hayattır, suyu bilinçli kullanalım ve israf etmeyelim
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle suyun kutsal bir emanet olduğunu hatırlatan İmam M. Şerif Seveci, israfa karşı, “Musluklarımızı kontrol edelim, suyumuzu boşa akıtmayalım." çağrısında bulundu.

Cizre Meydan Cami imam hatibi M. Şerif Seveci, suyun Allah’ın büyük bir nimeti olduğunu belirterek Vâkıa, A’râf ve Mülk surelerinden ayetlerle örnekler verdi. 

Kuraklık tehdidine karşı bilinç çağrısı yapan imam Seveci, “Suyun yokluğunu yaşamadan değerini anlayalım.” diyerek, toplumu su israfı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

“Allah-u Teâlâ (celle celâluhu) suya verdiği değer ile Kur’an-ı Kerim’de bizi uyarmaktadır”

Seveci, “Allah-u Teâlâ Kur'an-ı Kerim’de Vâkıa Suresi 68-70. ayetlerinde, 'İçtiğiniz suyu hiç düşünmez misiniz? Onu bulutlardan siz mi indiriyorsunuz; yoksa onu indiren biz miyiz? Dileseydik, onu içilmesi mümkün olmayan tuzlu, acı bir su yapardık. Öyleyse şükretmeniz gerekmez mi?' buyurarak suyun Allah'ın büyük bir nimeti olduğunu bizlere hatırlatmaktadır. Su hayattır. Su olmazsa hayat durur. Su olmazsa bitkiler yeşermez. Su olmazsa hayvanlar perişan olur, ormanlarda kuraklık olur. Onun için Allah-u Teâlâ (celle celâluhu) suya verdiği değer ile Kur’an-ı Kerim’de bizi uyarmaktadır.” dedi.

Allah-u Teâlâ A’râf Suresinde israf edenleri sevmediğini belirten Seveci, “Şimdi zamanımıza baktığımızda, kuraklık hemen hemen her yerde var. Suyun değerini şimdi biz bilmesek ne zaman bileceğiz? Yokluğunu yaşamadıkça bu suyun değerini ne zaman bileceğiz? Şimdi su olmazsa ağaçlar olmaz, hayat olmaz, hayvanlar yaşamaz, ziraat olmaz. Dünyada hemen hemen kuraklık başlamış ve suyumuz çekilmektedir. Onun için musluğumuzu kontrol edeceğiz, suyumuzu israf etmeyeceğiz. Allah-u Teâlâ israf edenleri uyarmaktadır. Allah, 'Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. İsraf edenleri Allah sevmez.' buyurmaktadır. Yani israf, Allah'ın sevmediği bir davranıştır, bir harekettir. Onun için suya çok değer vermemiz lazım, suya çok kıymet vermemiz lazım ki biz de Allah katında kul hakkına, hayvan hakkına, tabiat hakkının altına girmeyelim ve Allah katında mesul olmayalım.” ifadelerini kullandı.

“İsraf ettiğimiz su belki bazı memleketlerde çok hasretle beklenen bir nimettir”

Allah'ın, suyun önemi konusunda bizleri uyardığını vurgulayan imam Seveci, “Eğer suya dikkat etsek, Allah bu nimeti bizden almaz ve bu nimetin değerini daha iyi biliriz. Allah-u Teâlâ, suyu nimet bilen ve değerini bilen kullardan eylesin. Allah-u Teâlâ, bizi ve memleketimizi susuz bırakmasın. Su, önemli bir nimettir ve Allah-u Teâlâ onun için daima bizi bu nimetle uyarıyor. Örneği; Mülk Suresi'nin otuzuncu ayetinde, 'Bir de şunu sor: 'Suyunuz çekiliverse, size yerden kaynayan suyu kim getirebilir?' buyurmaktadır. Biz bu suyu harcıyoruz; sanki bu su sonsuza kadar bitmeyecekmiş gibi sanıyoruz. Ama şimdi tükettiğimiz su, israf ettiğimiz su belki bazı memleketlerde çok hasretle beklenen bir nimettir. Yani bir avuç suya muhtaç olan insanlar vardır. Suyun değerini bilelim, Allah katında mesul olmayalım.” dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çiftçilere bugün 255,4 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

Çanakkale'de iki oomobil çarpıştı: 5 yaralı

Vali Atilla Toros su taşkınlarıyla ilgili sahada incelemeler gerçekleştirdi

Milli Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacak adaylar açıklandı

İngiltere ile ABD arasında Çin krizi

Kütahya'da 10,5 kilogram esrar ele geçirildi

DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı

Hazine ve Maliye Bakanlığından dolandırıcılık uyarısı

Çin'den İngiltere'ye tek taraflı vize muafiyeti

Kastamonu’da tefecilik operasyonu: 12 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karayolu ulaşımında destan yazdık

Yapıcıoğlu 33 yıl işgal zindanlarında kalan Mahmud İsa'nın düğününe katıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Japonya'da aşırı soğuklarda 14 kişi öldü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Zor günler yaşayan Kürt kardeşlerimizin yanındayız

Pazarda sebze ve meyve fiyatları ne kadar? Diyarbakırlılar fiyatları nasıl karşılıyor?

Güney Afrika, siyonist diplomatı sınır dışı etti

Gaziantepli umreciler havaalanının işleyişinden dert yandı

Adıyaman İl İstihdam Toplantısı düzenlendi

Danimarka Şam Büyükelçiliğini yeniden açacak

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı Salih Demir’den STK’lara ziyaret

Refah Sınır Kapısı, Pazar günü yaya geçişlerine açılacak

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenleyecek

Müftü Yardımcısı Aslan: Manevi çöküş toplumsal çöküşü beraberinde getirir

Hakkâri için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

HÜDA PAR Şırnak'ta "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenleyecek

Diyarbakır’da kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 9’uncu gününde

Bakan Güler, Gana’nın Ankara Büyükelçisi Nasiru-Deen’i kabul etti

Bursa’da hırsızlıktan 19 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çiftçilere bugün 255,4 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

Çanakkale'de iki oomobil çarpıştı: 5 yaralı

Vali Atilla Toros su taşkınlarıyla ilgili sahada incelemeler gerçekleştirdi

Milli Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacak adaylar açıklandı

İngiltere ile ABD arasında Çin krizi

Kütahya'da 10,5 kilogram esrar ele geçirildi

DSÖ: Nipah virüsü yüzde 75 ölüm oranına sahip ve bu oran Covid-19'un 5 katı