• BIST 100

    11234,06%2,06
  • DOLAR

    42,56% 0,09
  • EURO

    49,64% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5764,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9304,17% 0,25

İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Koç: Uzun süren burun akıntısı ve hapşırık varsa, alerji düşünülmeli

16 Mayıs 2025, Cuma 12:30
16 Mayıs 2025, Cuma 12:30
İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Koç: Uzun süren burun akıntısı ve hapşırık varsa, alerji düşünülmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Emine Nur Koç, mevsimsel alerjilerin en sık nedenleri arasında çayır ve çimen polenlerinin yer aldığını; ilkbahar-yaz dönemlerinde ise yabani ot polenlerinin şikâyetleri artırdığını belirtti.

Bahar aylarında daha sık görülen ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve hapşırık gibi belirtilerle seyreden tablo alerjik rinit olarak tanımlanıyor.

Ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerin de bu duruma neden olduğunu söyleyen Dr. Koç, "Alerjik rinite duyarlı kişilerde, solunan havadaki alerjenlerin üst solunum yollarında aşırı tepkiye neden olmasıyla bu belirtiler ortaya çıkar. Hastalar burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, gözlerde yanma ve sulanma, bazen de damakta, kulakta ve boğazda kaşıntı şikâyetleri tarif ediyorlar" dedi.

"İç ve dış ortam alerjileri var"

Mevsimsel alerjilerin nedenlerine değinen Dr. Koç, "Bu şikâyetlerin alerjenle temas sonrası tetiklenmesi, alerjik süreci başlatır. Bazen ev tozu akarları, hayvan tüyleri gibi yıl boyu devam eden iç ortam alerjenleri, bazen de polenler ve küf mantarları gibi mevsim geçişlerinde artış gösteren dış ortam alerjenleri sorumlu olabilir. Ağaç, otlu bitki ve çayır polenlerinin bazı sezonlarda artış göstermesiyle oluşan bu duruma mevsimsel alerjik rinit diyoruz," ifadelerini kullandı.

"Mevsimsel alerjik rinit sık görülen bir hastalıktır"

Alerjik hastalıkların mevsim geçişlerinde sık görüldüğünü ifade eden Dr. Koç, "En sık neden olarak çayır ve çimen polenleri gösterilir. İlkbahar-yaz dönemlerinde artan yabani otlar; perin otu, yapışkan otu gibi bitkiler özellikle sonbahar aylarında şikâyetleri artırır. Mevsimsel alerjik rinit sık görülen bir hastalıktır ancak mevsim geçişlerinde artış gösteren viral enfeksiyonlarla da sıkça karıştırılır. Ateş, kas ağrısı, halsizlik ve şikâyetlerin 5-10 gün içinde gerilemesi genellikle viral enfeksiyonu düşündürür. Sarı-yeşil burun akıntısı, yüzde basınç hissi ve sürekli burun tıkanıklığı ise bakteriyel sinüziti işaret eder. Alerjik riniti diğer hastalıklardan doğru şekilde ayırmak, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesini sağlar" dedi.

"Alerjenle temastan kaçınmak tedavinin temelini oluşturur"

Alerjik rahatsızlıkların uzun sürdüğü durumlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirten Dr. Koç, "Mevsimsel alerji, alerji uzmanlarının yaptığı muayene ve alerji testleriyle teşhis edilir. Alerjenle temastan kaçınmak tedavinin temelini oluşturur. Bunun yanında, hastalığın şiddetine göre alerji ilaçları veya halk arasında alerji aşısı olarak bilinen alerjene spesifik immünoterapi uygulanabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde uzun süren burun akıntısı ve hapşırık gibi şikâyetler varsa, bu durum grip ilaçlarıyla geçmiyorsa, alerjik rinit düşünülmeli ve bir immünoloji ve alerji uzmanına başvurulmalıdır," şeklinde konuştu. (İLKHA)

Malatya Havalimanı'nda son 11 ayda 780 bin 49 yolcuya hizmet verildi

Gaziantep'te uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Rusya'da elektrikli araç satışları Kasım ayında yüzde 57 arttı

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanlığı: Suriye’nin yeniden ayağa kalkması için destek olunmalı

AKİB, uzak pazarlarda ürün etki alanını genişletiyor

Filistinli doktor şehit El Burş için hukuki bir kampanya başlatıldı

Ticaret İl Müdürlüğü kasım ayı denetimlerini tamamladı

Bakan Bayraktar Macar mevkidaşı Lantos ile görüştü

İstanbul'daki uyuşturucu operasyonunda ağır yaralanan polis hayatını kaybetti

Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı

İletişim Başkanı Duran’dan Antalya’daki depreme ilişkin açıklama

“Mescid-i Aksa’yı Gördüm Düşümde” resim yarışmasının sonuçları açıklandı

Bursa’da özel eğitim okulunda tartışmalı uygulamaya inceleme başlatıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Üniversite Bölüm Tanıtım Günleri'ne yoğun ilgi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye devriminin birinci yılını tebrik etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye bir devlet projesidir

Hollanda, TürkAkım boru hattının işletmecisinin varlıklarına el koydu

Fransa'da küçük uçak düştü: 4 ölü

“Beytülmakdis Çalışmalarının Dünü, Bugünü ve Yarını” temalı eğitim kampı gerçekleşti

Bakan Bak: GSB spor okullarından bu yıl 1 milyon 811 bin çocuk yararlandı

Guardian: israil, Gazze ateşkesini izleyen ABD güçlerini gizlice dinledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda 2026 yılı bütçesini sundu

HÜDA PAR Çüngüş İlçe Başkanı Güldoğdu: Elmadere’nin yol ve eğitim çilesi kış gelmeden çözülsün

Bingöl'de Umut Kervanı’ndan 203 aileye yardım

Diyarbakır’da sigarayla mücadele sokağa taşındı

Siirt'te park halindeki araç alev alev yandı

Bingöl Kent Meydanı’nda oluşan göçüklere tepki

Ben Gvir döneminde zindanda ölümler arttı: Siyonist rejim hapishanelerinde 110 Filistinli şehit

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den şap hastalığıyla ilgili Bakan Yumaklı’ya soru önergesi

Malatya'da kısa film yarışması düzenlenecek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Havalimanı'nda son 11 ayda 780 bin 49 yolcuya hizmet verildi

Gaziantep'te uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Rusya'da elektrikli araç satışları Kasım ayında yüzde 57 arttı

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanlığı: Suriye’nin yeniden ayağa kalkması için destek olunmalı

AKİB, uzak pazarlarda ürün etki alanını genişletiyor

Filistinli doktor şehit El Burş için hukuki bir kampanya başlatıldı

Ticaret İl Müdürlüğü kasım ayı denetimlerini tamamladı