• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

İMO Şube Başkanı Güçyetmez: İnşaat mühendisliği insanlığın geleceği için sorumluluk almaktır

19 Aralık 2024, Perşembe 17:10
19 Aralık 2024, Perşembe 17:10
İMO Şube Başkanı Güçyetmez: İnşaat mühendisliği insanlığın geleceği için sorumluluk almaktır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, İnşaat mühendisliğinin insanlığın refahı, güvenliği ve geleceği için sorumluluk almak olduğunu kaydetti.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, 19 Aralık "İnşaat Mühendisleri Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, "Ülke olarak inşaat mühendislerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemi yaşıyoruz." dedi.

"Mühendislik, sadece yapı inşa etmek değil"

19 Aralık 1954 tarihinde kurulan TMMB İnşaat Mühendisleri Odası'nın kuruluş yıldönümünün "İnşaat Mühendisleri Günü" olarak kutlandığını hatırlatan Güçyetmez, "Odamız, 70 yıllık bu köklü tarihi boyunca sadece meslektaş dayanışmasının değil, toplumun geleceğini öncelik alan, çağdaş, kamucu değerleri savunan anlayışın simgesi olmuştur. Mühendislik, sadece yapı inşa etmek değil; aynı zamanda insanlığın refahı, güvenliği ve geleceği için sorumluluk almaktır. İnşaat mühendisleri olarak toplumun can ve mal güvenliğini öncelikli kılan projelerin, bilimsel ve teknik ilkelerden taviz verilmeden hayata geçmesini savunmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

İnşaat mühendislerine en fazla ihtiyaç duyulan dönemden geçilmesine rağmen, İnşaat Mühendisleri Odası'nın Anayasa'dan kaynaklanan yetkilerinin kısıtlanmak istendiğini dile getiren Güçyetmez, inşaat mühendisliği mesleğinin itibarsızlaştırılmaya ve bilimin rehberliğinden uzaklaşılmaya çalışıldığı bir dönemin yaşandığını kaydetti. 

Güçyetmez, "TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 19 Aralık 1954 tarihinde meslektaşlarının haklarını savunmak, mesleği geliştirmek ve toplum yararına hizmet etmek amacıyla kurulmuş; 70 yıldır bu ilkeler doğrultusunda yürüyüşünü kararlılıkla sürdürmüştür. İlk günkü heyecan ve coşkuyla, mesleki sorumluluklarını yerine getirme azmiyle ilerleyen Odamız, geçmişte olduğu gibi bugün de mühendisliğin hak ettiği değeri kazanması için mücadele etmektedir." dedi.

"Medeniyetleri var eden kadim bir meslek"

İnşaat mühendisliğin tarih boyunca medeniyet inşasında rol oynadığına değinen Güçyetmez, "İnşaat mühendisliği, medeniyetleri var eden kadim bir meslek grubudur. Toplumların gelişmişlik seviyelerinin tarih boyunca izini sürmek için en önemli maddi eserler mühendislik yapıtları olmuştur. Elbette yakın tarihimizde de inşaat mühendislerinin taşıdığı büyük sorumlulukların karşılığını görmek mümkündür. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana, ülkemizin kalkınma mücadelesinde inşaat mühendisleri, barajlardan yollara, köprülerden hastanelere kadar her yapının inşasında hayati rol oynamış; bir ülkenin baştan başa imarında görev alarak geleceği inşa edenlerden olmuştur. Ülkemizin her köşesinde gece gündüz demeden emek veren meslektaşlarımız mesleki etik ilkelere sıkı sıkıya bağlı kalarak eserlerini üretmeye devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

"işsizlik oranı yükseliyor"

İnşaat mühendisleri arasında işsizlik oranının arttığına değinen Güçyetmez, "70 yılı geride bırakırken, Odamızın bu köklü tarihi boyunca meslektaşlarımızın özverili, emektar ve fedakârlıkla dolu yol arkadaşlığı görülmektedir. Bu uzun zaman dilimi boyunca kimi zaman ülke koşulları gereği kimi zaman meslek alanımız özelinde birçok sorun ortaya çıkmış. Mesleki dayanışma ve meslektaş ruhuyla tüm zorlu süreçlerin bir şekilde üstesinde gelinmiştir. Bugün, özellikle meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunlar, hepimizin ortak kaygısı ve sorumluluğudur. Genç inşaat mühendisleri arasındaki işsizlik oranlarının yüksekliği, kamuda istihdam alanlarının daralması ve mühendislik mesleğinin itibarsızlaştırılması, en önemli sorunlarımız olarak karşımızda." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Refah Sınır Kapısı açıldı: Gazze'ye dönüşler ağır denetimle başladı

"Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı" Resmî Gazete'de

Witkoff-Arakçi görüşmesi İstanbul'da: Trump'tan "zaman daralıyor" açıklaması

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Han Yunus ve Cibaliya'da 3 şehit

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Refah Sınır Kapısı açıldı: Gazze'ye dönüşler ağır denetimle başladı

"Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı" Resmî Gazete'de

Witkoff-Arakçi görüşmesi İstanbul'da: Trump'tan "zaman daralıyor" açıklaması

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Han Yunus ve Cibaliya'da 3 şehit

İzmir açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı

Muş’ta kaçak avcılığa para cezası

Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklanacak