• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak

25 Aralık 2021, Cumartesi 21:45
25 Aralık 2021, Cumartesi 21:45
İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tedbirlerin piyasalara olumlu yansıması ve kısa süre içerisinde Türk lirasında ciddi değer artışının kaydedilmesinin ardından birçok kesimden indirim çağrıları gelmeye başladı. Birçok firma düşüşün etkisin hemen fiyatlara yansıtırken bazı kesimlerden de aksi yönde açıklamalar geliyor. Sosyal medyada, ülke genelindeki zincir marketlere etiketlerini kurdaki düşüşe paralel indirmesi çağrısı yapılırken, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, süreç ile ilgili olarak dalga geçer gibi bir açıklama yaptı. Aykaç, açıklamasında 'Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

81 İLDE EŞ ZAMANLI DENETİM BAŞLADI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un önceki gün yaptığı “Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek” yönündeki açıklamasının ardından bakanlık birimleri 81 ilde sahaya indi. Denetimler 81 ilde eş zamanlı olarak başladı.

FİYATLARIN DÜŞMESİ ZAMAN ALACAK

GPD Başkanı Aykaç konuyla ilgili Hürriyet'e konuştu. Fiyatların yön değiştirmesinin zaman alacağını belirten Aykaç, “Kurdaki düşüş memnuniyet verici. Bizim raf fiyatlarımızı belirleyen durum alış fiyatlarımızdır. Alış fiyatları aşağı gelirse bizler de raf fiyatlarını aşağı güncelleriz. Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor” dedi.

HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ

Meselenin herkesin gündeminde olması gerektiğini ve asıl sorunun tedarik olduğunu anlatan Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir çok ürün grubunda arzda sıkıntı var. Buna kağıt, plastik, cam, metal ambalaj sorunu da eklenmiş durumda. Son birkaç haftadır tüketici talep artış davranışı da tedarik zincirini sekteye uğrattı. Üretim bugünlerde çok daha kıymetli hale geldi. Vatandaşın ihtiyacını kesintiye uğratmamak için biz perakendeciler çok gayret ediyoruz ilgili herkesten destek bekliyoruz.'

'GEREKEN ADIMLAR NEYSE ATACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında 'Vicdan sahibi olan bütün marketler, zincir marketler, süper marketler, hepsi de çıkarken fiyatları, etiketleri ona göre değiştirdiyseler inerken de aynı hızla bu etiketleri değiştirmeleri lazım' diyerek uyarılarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

Gerek Hazine ve Maliye, gerekse Ticaret Bakanımıza, hatta Tarım Bakanlığımıza bu talimatları verdik. Kontrollerimizi sıklaştıracak ve bunlara asla taviz vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızı spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. Denetimlerin sıklaştırılmasıyla vicdan sahibi olan bütün marketler, zincir marketler, süper marketler, hepsi de çıkarken fiyatları, etiketleri ona göre değiştirdiyseler inerken de aynı hızla bu etiketleri değiştirmeleri lazım. Aksi takdirde, atılması gereken adımlar neyse atacağız. Çünkü burada garip gureba, fakir fukara ezilmeyecek. Fiyat artışlarıyla insanımızın huzurunu kaçıranlara müsaade etmeyeceğiz. Serbest piyasayı bozucu, arz-talep dengesiyle açıklanamayacak fiyat artışlarını devlet olarak yakından takip ediyoruz. Tedarik zincirinin tüm halkasını inceliyoruz. Özellikle sebze-meyve fiyatlarına yönelik 9 büyükşehrimizde 10 toptancı halimizde denetimler gerçekleştirildi.

'FIRSATÇILARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

Rekabet Kurumu'nun bazı somut tespitler üzerine kesmiş olduğu cezalar var. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Devlet olarak bu noktada kesin kararlıyız. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığımızca perakende satış noktaları başta olmak üzere tedarik zincirinin tüm aşamalarına yönelik bugüne kadar 100 bine yakın ürün denetlendi. Yapılan inceleme sonucunda fahiş fiyat uyguladığı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen firmalara da en ağır idari para cezaları veriliyor. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahiş fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunların sonuçları ağır olacaktır. Döviz kurundaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları uygulayacağımızı söylemek istiyorum. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahiş fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunların sonuçları ağır olacaktır. Döviz kurundaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları uygulayacağımızı söylemek istiyorum. Stokçuluk yapanlara yönelik cezaların arttırılması konusunda çalışmalar şu anda Meclis'te tamamlanmak üzere. Bu alanda da tedbirlerimizi arttırmış olacağız. Kur ve küresel emtia fiyatlarındaki artış bahanesiyle fahiş fiyat artışı yapmak açıkça fırsatçılıktır.

İNDİRİM YAPAN FİRMALAR AÇIKLANDI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tüm iş dünyasını fiyatlarda indirim yapmaya davet etmişti. MÜSİAD indirim yapan firmaları sosyal medya hesabından duyurdu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İmam hatipliler 28 Şubat'ın yıl dönümünde iftar sofrasında buluştu

BM Genel Sekreteri, acil toplantıda ABD ve işgalci rejimin İran'a yönelik saldırılarını kınadı

İran’ın misillemesi, ABD’nin hava savunma kabiliyetlerini sorgulattı

Hamanei, X hesabından paylaşımda bulundu: "Haydar'ın adıyla"

İran Devrim Muhafızları: Üçüncü ve dördüncü dalga operasyonları daha gelişmiş füzelerle başladı

İran Dışişleri Bakanlığı: Minab Kız Okulu'na düzenlenen saldırıda 160 masum çocuk can verdi

Yetimler Vakfı’ndan Ankara’da yetim çocuklara iftar programı

Norveç: israil'in İran'a saldırısı uluslararası hukukun ihlali

Mardin’de Beyazsu ana isale hattı patladı: İpekyolu göle döndü

HAKSİAD Ankara Şubesi iftar programında buluştu

İşgalciler ateşkese rağmen Gazze'ye saldırılarını sürdürüyor: 72 bin 95 şehit

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Bolivya’da düşen askeri uçakta 15 kişi öldü, 30’dan fazla yaralı

Dışişleri Bakanlığı: İran ile olan üç sınır kapımız açık durumda

Gaziantep’te "Kardeşlik Sofrası" kuruldu

İran: ABD-israil saldırılarında şu ana kadar 201 kişi öldü, 747 kişi yaralandı

İran, Hürmüz Boğazı'nı kapattı

Siirt’te otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü, 1 yaralı

Mardin’de 3 araç şarampole yuvarlandı: 1’i ağır 9 yaralı

Erdoğan: Netanyahu'nun kışkırtmalarıyla başlayan ABD–israil saldırılarından derin bir üzüntü ve endişe duyuyoruz

Ağrı’da yorgun düşen vaşak kameralara yansıdı

İran, Bahreyn'de ABD'ye ait üs ve hedefleri vurdu

Yapıcıoğlu: Erbakan Hoca Antisiyonist ve Antiemperyalist bir perspektife sahipti

Kassam Tugayları: ABD-israil saldırıları yalnızca İran’a değil tüm İslam dünyasına yöneliktir

Memur-Sen Malatya'dan 28 Şubat mesajı: Vesayetle tam hesaplaşma şart

İşgalci ABD-siyonist rejim saldırısında ilkokul hedef alındı: 85 çocuk şehit edildi

BM Güvenlik Konseyi Orta Doğu'daki gelişmeleri ele almak üzere acil toplanacak

Memur-Sen: İran’a yönelik saldırı insanlık dışı bir zorbalık

Yapıcıoğlu: İslam ülkeleri dayanışma içinde hareket etmeli

BM: Orta Doğu'da askeri tırmanış endişe verici, taraflar derhal müzakere masasına dönmeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İmam hatipliler 28 Şubat'ın yıl dönümünde iftar sofrasında buluştu

BM Genel Sekreteri, acil toplantıda ABD ve işgalci rejimin İran'a yönelik saldırılarını kınadı

İran’ın misillemesi, ABD’nin hava savunma kabiliyetlerini sorgulattı

Hamanei, X hesabından paylaşımda bulundu: "Haydar'ın adıyla"

İran Devrim Muhafızları: Üçüncü ve dördüncü dalga operasyonları daha gelişmiş füzelerle başladı

İran Dışişleri Bakanlığı: Minab Kız Okulu'na düzenlenen saldırıda 160 masum çocuk can verdi

Yetimler Vakfı’ndan Ankara’da yetim çocuklara iftar programı