• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,30% 0,04
  • EURO

    51,24% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6427,10% -2,93
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak

25 Aralık 2021, Cumartesi 21:45
25 Aralık 2021, Cumartesi 21:45
İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İndirim açıkalaması: Fiyatların düşmesi zaman alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tedbirlerin piyasalara olumlu yansıması ve kısa süre içerisinde Türk lirasında ciddi değer artışının kaydedilmesinin ardından birçok kesimden indirim çağrıları gelmeye başladı. Birçok firma düşüşün etkisin hemen fiyatlara yansıtırken bazı kesimlerden de aksi yönde açıklamalar geliyor. Sosyal medyada, ülke genelindeki zincir marketlere etiketlerini kurdaki düşüşe paralel indirmesi çağrısı yapılırken, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, süreç ile ilgili olarak dalga geçer gibi bir açıklama yaptı. Aykaç, açıklamasında 'Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

81 İLDE EŞ ZAMANLI DENETİM BAŞLADI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un önceki gün yaptığı “Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek” yönündeki açıklamasının ardından bakanlık birimleri 81 ilde sahaya indi. Denetimler 81 ilde eş zamanlı olarak başladı.

FİYATLARIN DÜŞMESİ ZAMAN ALACAK

GPD Başkanı Aykaç konuyla ilgili Hürriyet'e konuştu. Fiyatların yön değiştirmesinin zaman alacağını belirten Aykaç, “Kurdaki düşüş memnuniyet verici. Bizim raf fiyatlarımızı belirleyen durum alış fiyatlarımızdır. Alış fiyatları aşağı gelirse bizler de raf fiyatlarını aşağı güncelleriz. Fiyatların aşağıya yön değiştirmesi zaman alacak gibi duruyor” dedi.

HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ

Meselenin herkesin gündeminde olması gerektiğini ve asıl sorunun tedarik olduğunu anlatan Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir çok ürün grubunda arzda sıkıntı var. Buna kağıt, plastik, cam, metal ambalaj sorunu da eklenmiş durumda. Son birkaç haftadır tüketici talep artış davranışı da tedarik zincirini sekteye uğrattı. Üretim bugünlerde çok daha kıymetli hale geldi. Vatandaşın ihtiyacını kesintiye uğratmamak için biz perakendeciler çok gayret ediyoruz ilgili herkesten destek bekliyoruz.'

'GEREKEN ADIMLAR NEYSE ATACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında 'Vicdan sahibi olan bütün marketler, zincir marketler, süper marketler, hepsi de çıkarken fiyatları, etiketleri ona göre değiştirdiyseler inerken de aynı hızla bu etiketleri değiştirmeleri lazım' diyerek uyarılarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

Gerek Hazine ve Maliye, gerekse Ticaret Bakanımıza, hatta Tarım Bakanlığımıza bu talimatları verdik. Kontrollerimizi sıklaştıracak ve bunlara asla taviz vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızı spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. Denetimlerin sıklaştırılmasıyla vicdan sahibi olan bütün marketler, zincir marketler, süper marketler, hepsi de çıkarken fiyatları, etiketleri ona göre değiştirdiyseler inerken de aynı hızla bu etiketleri değiştirmeleri lazım. Aksi takdirde, atılması gereken adımlar neyse atacağız. Çünkü burada garip gureba, fakir fukara ezilmeyecek. Fiyat artışlarıyla insanımızın huzurunu kaçıranlara müsaade etmeyeceğiz. Serbest piyasayı bozucu, arz-talep dengesiyle açıklanamayacak fiyat artışlarını devlet olarak yakından takip ediyoruz. Tedarik zincirinin tüm halkasını inceliyoruz. Özellikle sebze-meyve fiyatlarına yönelik 9 büyükşehrimizde 10 toptancı halimizde denetimler gerçekleştirildi.

'FIRSATÇILARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

Rekabet Kurumu'nun bazı somut tespitler üzerine kesmiş olduğu cezalar var. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Devlet olarak bu noktada kesin kararlıyız. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığımızca perakende satış noktaları başta olmak üzere tedarik zincirinin tüm aşamalarına yönelik bugüne kadar 100 bine yakın ürün denetlendi. Yapılan inceleme sonucunda fahiş fiyat uyguladığı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen firmalara da en ağır idari para cezaları veriliyor. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahiş fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunların sonuçları ağır olacaktır. Döviz kurundaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları uygulayacağımızı söylemek istiyorum. Buradan üretici, tedarikçi ve perakendecilerimize sesleniyorum: Fahiş fiyat ve stokçuluk gibi yollara lütfen tenezzül etmeyin. Bunların sonuçları ağır olacaktır. Döviz kurundaki düşüşleri fiyatlara yansıtmayanlara gereken yaptırımları uygulayacağımızı söylemek istiyorum. Stokçuluk yapanlara yönelik cezaların arttırılması konusunda çalışmalar şu anda Meclis'te tamamlanmak üzere. Bu alanda da tedbirlerimizi arttırmış olacağız. Kur ve küresel emtia fiyatlarındaki artış bahanesiyle fahiş fiyat artışı yapmak açıkça fırsatçılıktır.

İNDİRİM YAPAN FİRMALAR AÇIKLANDI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tüm iş dünyasını fiyatlarda indirim yapmaya davet etmişti. MÜSİAD indirim yapan firmaları sosyal medya hesabından duyurdu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye daha saldırdı

Mardin’de dereye düşen kız çocuk hayatını kaybetti

Güney Kore'de otomobil parça fabrikasında yangın: En az 50 yaralı

Bayramda Ücretsiz Bekleniyordu, Batman’da Ücretli Oldu!

Mardin'de asansör boşluğuna düşen çocuk yaralandı

Şırnak'ta yoğun yağış sele neden oldu

Kolombiya'da sağanak sel baskınına yol açtı

Dışişleri Bakanı Fidan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile bir araya geldi

Şırnak için şiddetli yağış ve kar uyarısı

Pezeşkiyan: Devlet terörizmi siyonist rejimin doğasında var

Edirne'de trafik kazası: 4 yaralı

Malatya'da kent bayramlaşması programı gerçekleştirildi

NATO, Irak misyonunda görev yapan tüm personeli Avrupa'ya tahliye etti

Avrupa'da ülkeler arasında gerilim: Almanya, Macaristan'ı 'AB'ye sadakatsizlikle' suçladı

Mücteba Hamaney'den sahte bayrak girişimi uyarısı: Türkiye ve Umman'a saldırılar İran tarafından yapılmadı

Yozgat'ta feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı

Akdeniz’de Fransız donanmasından Rus "Gölge Gemisi"ne baskın

Kazakistan'da yeni anayasa resmen kabul edildi

Kuzey Kore'de tank birliklerinin katılımıyla taktik saldırı tatbikatı

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 1001'e yükseldi

İran'dan İngiltere'ye 'askeri üs' tepkisi: Saldırıya iştirak olarak değerlendirilecek

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

HÜDA PAR'dan Darülacezeye bayram ziyareti

İncirlik'te siren sesleri: MSB'den "Olumsuz bir durum yok" açıklaması geldi

Rusya, Ukrayna'da ilerleyişini sürdürüyor

Battalgazi Belediyesi'nden çocuklarla bayram ziyareti

⁨Viranşehir’de mezarlıkların çamur altında kalmasına tepki

Brent petrol 108,28 dolardan işlem görüyor

Ankara'da 15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması yapıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye daha saldırdı

Mardin’de dereye düşen kız çocuk hayatını kaybetti

Güney Kore'de otomobil parça fabrikasında yangın: En az 50 yaralı

Bayramda Ücretsiz Bekleniyordu, Batman’da Ücretli Oldu!

Mardin'de asansör boşluğuna düşen çocuk yaralandı

Şırnak'ta yoğun yağış sele neden oldu