• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

İngiltere, ABD'nin tehditlerine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti

21 Ocak 2026, Çarşamba 20:34
21 Ocak 2026, Çarşamba 20:34
İngiltere, ABD
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD'nin gümrük vergisi tehdidine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi uygulama tehdidine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirterek, müttefikler üzerindeki ekonomik baskının "tamamen yanlış" olduğunu vurguladı.

Başbakanlık Soruşturma Oturumunda konuşan Starmer, İngiltere'nin tehdit altında bile ilkelerinden ödün vermeyeceğini söyledi. Milletvekillerine hitaben, "Grönland'ın geleceğiyle ilgili değerlerimiz ve ilkelerimiz konusunda geri adım atmayacağım, İngiltere de geri adım atmayacak." diyen Starmer, hükümetin "yapıcı" bir şekilde görüşmeye devam edeceğini ancak pozisyonunu "kesinlikle net" bir şekilde ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Starmer, "Dün bu sözleri, Grönland'ın geleceğine ilişkin değerlerim ve prensiplerim konusunda bana ve Britanya'ya baskı yapmak amacıyla kullandı. Pozisyonumdan ödün vermemi istiyor ve ben bunu yapmayacağım." dedi.

Starmer, Grönland'ın geleceğine ilişkin herhangi bir kararın "yalnızca Grönland halkına ve Danimarka Krallığı'na ait olduğunu" yineleyerek, Washington ile artan gerilimler karşısında İngiltere'nin duruşunun altını çizdi.

Cumartesi günü Trump, ABD'nin 1 Şubat'tan itibaren Grönland'la ilgili olarak Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'dan gelen tüm mallara yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.

Trump, sosyal medyada yaptığı açıklamada, söz konusu gümrük vergilerinin 1 Haziran'da yüzde 25'e yükseleceğini ve ABD'nin Grönland'ı satın alması konusunda bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini belirtti.

Starmer, ayrıca Trump'ı, Chagos Adaları'nın İngiltere'ye devredilmesi anlaşmasını eleştirerek baskı uygulamaya çalışmakla suçladı ve kullanılan dilin, Beyaz Saray'daki görüşmeleri sırasında Trump'ın daha önceki, daha destekleyici açıklamalarından bir sapmayı gösterdiğini söyledi.

Chagos Adaları, Mauritius henüz bir İngiliz kolonisi iken 1965 yılında Mauritius'tan ayrıldı. Ardından İngiltere, ABD'yi oraya bir askeri üs kurmaya davet etti ve bu durum binlerce insanın evlerinden çıkarılmasına yol açtı.

2019'da, BM'nin başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, İngiltere'nin adaları yasadışı bir şekilde böldüğünü ve adalar üzerindeki kontrolünden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl Starmer, Chagos Adaları üzerindeki egemenliği Mauritius'a devreden bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Mauritius, Diego Garcia askeri üssünü İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'ne geri kiralayacak.

Salı günü Trump, İngiltere'yi adaların egemenliğinden vazgeçme kararı nedeniyle "büyük bir aptallık" yapmakla suçladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart

Lübnan'da ateşkese bir darbe daha: Bekaa'da 4 şehit

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart

Lübnan'da ateşkese bir darbe daha: Bekaa'da 4 şehit

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi