15349,56%0,62
43,27% 0,22
50,24% -0,02
6401,25% 0,12
10384,03% 0,36
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı’nın (UKHSA) verilerine göre, 2026 yılının ilk iki haftasında norovirüs vakaları yaklaşık yüzde 47 arttı.
Belirti gösteren kişilere, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla evde kalmaları ve kendilerini izole etmeleri uyarısı yapılıyor.
Norovirüs vakalarının ağırlıklı olarak 65 yaş ve üzeri kişilerde görüldüğü belirtilirken, genel vaka seviyelerinin mevsim normalleri içinde kalmasına rağmen hastanelerdeki salgın sayısında artış yaşandığı kaydedildi.
Norovirüs, ilk olarak 2016 yılında Küba’nın başkenti Havana’da görev yapan ABD ve Kanada yetkililerinde görülmesi nedeniyle bu adla anılıyor.
Hastalık; ishal, kusma, mide bulantısı, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Yetkililer, virüsün yayılmasını önlemek için ellerin sabun ve sıcak suyla sık sık yıkanmasını, yüzeylerin çamaşır suyu bazlı temizlik ürünleriyle dezenfekte edilmesini öneriyor.
Kapalı alanların iyi havalandırılmasının, solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azalttığı ifade ediliyor.
Belirti gösteren kişilerin mümkünse evde kalmaları, dışarı çıkmaları gerekiyorsa özellikle risk grubundaki kişilerle temas ederken maske takmaları uyarısı yapılıyor. (İLKHA)