• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

"İnsanların geriye bırakabileceği en güzel miras organ bağışıdır"

RÖPORTAJ 9.11.2024 11:08:39 0

Türkiye'nin canlı karaciğer naklinde dünya birincisi olduğunu ancak organ bağışında çok gerilerde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı ile Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Cana can olalım ve organlarımızı bağışlayalım. Çünkü organların öldükten s

Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği ile Karaciğer Nakli Derneği tarafından düzenlenen 12. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi ve 2. Ulusal Karaciğer Nakli Kongresi, depremde hayatını kaybedenlerin anısına Malatya'da sürüyor.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İdari Sorumlusu, Organ Nakli Mesul Müdürü ve Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı ile İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakli Dernek Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" nedeniyle organ bağışının önemi hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundular.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakli Dernek Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, kongrenin depremde kaybedilenlerin anısına planlandığını ve bilimsel içeriğinin oldukça güçlü olduğunu belirtti.

"İnsanların geriye bırakabileceği en güzel miras organ bağışıdır"

Organ Bağışı haftasının kongreye denk gelmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "İnsanların geriye bırakabilecekleri en güzel miras organ bağışıdır. Ancak ülkemizde organ bağışı son derece yetersiz. Avrupa'da ülkelerin neredeyse yirmide biri oranında bir organ bağışımız var. Bu durumu iyileştirmek için çeşitli tedbirler alınıyor. Sağlık Bakanımız da bu konuda çok çaba gösteriyor ve ciddi atılımlar yapılacağını düşünüyorum." dedi.

"4 bine yakın karaciğer nakli yapıldı ve bunların yüzde 90'ı canlı vericili"

Prof. Dr. Yılmaz, karaciğer naklinde çapraz nakil yönteminin önemine değinerek, "Çapraz nakille en az çaprazla en fazla hastaya hizmet etmek daha önemli. Örneğin 7'li çaprazı, 2, 2 ve 3 diye üç parçaya bölebilseydik, üç ayrı günde yapabilirdik. Ancak bunlar bölünemedi, aynı gün yapılmak zorundaydı. Bizim amacımız, olabilecek en fazla hastaya karaciğer nakli şansını sunabilmek. Malatya'da şimdiye kadar toplam 4 bine yakın karaciğer nakli yapıldı ve bunların yüzde 90'ı canlı vericili karaciğer nakli. Kadavradan son derece az, yüzde 10 civarında karaciğer nakli gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

"Son 2 yılda 180'ni aşkın çapraz karaciğer nakli yapıldı"

Çapraz nakille olayın boyutlarının değiştiğini belirten Yılmaz, "Şimdiye kadar iki yılda 180'ni aşkın çapraz karaciğer nakli yapıldı. Bu sene yapılan karaciğer nakillerinin neredeyse yüzde 47'si çapraz karaciğer naklinden oluşuyor. Bu sayede uyumsuz donörü olan insanlara nakil şansı sunuyoruz. Program iyi gidiyor ve bu Malatya'da tuttu. Tabii ki multidisipliner bir program. Ekonomik profesörlerinin sunduğu algoritmalar sayesinde bu nakilleri gerçekleştiriyoruz." dedi.

Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı ise kongrenin Malatya'da yapılmasının nedenlerini açıkladı. Bostancı, "Türkiye 6 Şubat 2023'te büyük bir depremle sarsıldı ve Malatya yapı stoğunun yüzde 25'ini kaybetti. Depremde 42 hastane yıkıldı, 63 doktor ve 448 sağlık personeli hayatını kaybetti. Bu acıları yaşayan insanların yanında olduğumuzu hissettirmek için kongremizi Malatya'da yapmaya karar verdik." dedi.

"Asıl hedefimiz kadavra dediğimiz beyin ölümünden gelen organları kullanmak"

Organ naklinin önemine değinen Prof. Dr. Bostancı, "Organ nakli, fonksiyonlarını yitirmiş bir organın yenisiyle değiştirilmesidir. Organın kaynağı insandır. Canlı karaciğer naklinde Malatya, dünya ikincisi ve Avrupa birincisi. Canlı nakillerde Türkiye dünya birincisi. Ancak asıl hedefimiz kadavra dediğimiz beyin ölümünden gelen organları kullanmak." dedi.

"Organ naklinde birincisin ama bağış oranında en alttasın"

"Malatya'da şu anda çapraz nakilde dünyada 4'üncü, 5'inci, 6'ıncı ve 7'inci nakli yapan ilk yer." diyen Prof. Dr. Bostancı, "Dünyada canlı nakilde birinciyiz ama organ bağışı oranında milyonda 3.4. Dünyada 70 ülkenin en altındayız. Organ naklinde birincisin ama bağış oranında en alttasın. Bu Türkiye'ye yakışmıyor" dedi.

"Bir organ size ne zaman lazım olur bilemezsiniz"

Son olarak kadavradan organ bağışının önemine dikkat çeken Bostancı, "Bir organ size ne zaman lazım olur bilemezsiniz. Geçen hafta 3 hasta kaybettik. Organın kıymetini ihtiyacı olan bilir. Hayatını kaybetmiş birisinin kalbi bir başkasında atmasını, akciğeri bir başkasında nefes almasını karaciğerinin bir başkasında çalışmasını kim istemez? Dini olarak da baktığımız zaman da Diyanet İşleri Başkanımız, 'Organ nakli candan yapılan bir sadakadır.' diyor. Bu nedenle cana can olalım ve organlarımızı bağışlayalım. Çünkü bu organların öldükten sonra bize faydası yok ama insanların onlara ihtiyacı var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İşgalciler Gazze'de çadırları bombaladı: 10 şehit

Yumurta fiyatları düştü talepler arttı

Ensarullah'tan dünyaya uyarı: Ben Gurion'a uçuşlarınızı durdurun, burası artık güvenli değil!

Kurumlar Vergisi Beyannamesi için son gün 5 Mayıs

Gazze'de "Yürütme Gücü" yeniden oluşturuluyor

Batman'da borç nedeniyle camilerin elektriğinin kesilmesine vatandaşlardan tepki

Bakan Tunç: Bilirkişilik eğitimleri 15 Mayıs'ta yeniden başlıyor

Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi kullanıma açıldı

Afganistan'ın kuzeyinde sel can kaybı ve maddi hasara yol açtı

Rumenler tekrarlanan cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

Nisan ayında EİB’den 1 milyar 468 milyon dolarlık ihracat

Kassam Tugayları, işgal saldırısında yaralanan siyonist esirin görüntülerini yayımladı

Ankara'da "Büyük Gazze Konferansı" gerçekleştirildi

Ensarullah Hareketi, işgal altındaki Ben Gurion Havalimanı'nı vurdu

İşgal çetesi 12 savaş uçağıyla Suriye’ye hava saldırısını gerçekleştirdi

İhmalkarlığın Bedeli Ağır Oldu: Belediye Kazısında Tonlarca Su Boşa Aktı

Yılın ilk 4 ayında havadan yapılan denetimlerde 37 binden fazla araca işlem yapıldı

Tapu masraflarına büyük zam! Yabancıya rekor artış

Tırın gizli bölmesine saklanan 351 bin euro  ele geçirildi

Nisan ayı enflasyon verileri yarın açıklanacak

Ankara'da kumar operasyonu: 15 gözaltı

Ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar yarısı

Kütahya'da 4 büyüklüğünde deprem

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ