• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

"İnsanların geriye bırakabileceği en güzel miras organ bağışıdır"

RÖPORTAJ 9.11.2024 11:08:39 0

Türkiye'nin canlı karaciğer naklinde dünya birincisi olduğunu ancak organ bağışında çok gerilerde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı ile Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Cana can olalım ve organlarımızı bağışlayalım. Çünkü organların öldükten s

Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği ile Karaciğer Nakli Derneği tarafından düzenlenen 12. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi ve 2. Ulusal Karaciğer Nakli Kongresi, depremde hayatını kaybedenlerin anısına Malatya'da sürüyor.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İdari Sorumlusu, Organ Nakli Mesul Müdürü ve Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı ile İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakli Dernek Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" nedeniyle organ bağışının önemi hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundular.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakli Dernek Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, kongrenin depremde kaybedilenlerin anısına planlandığını ve bilimsel içeriğinin oldukça güçlü olduğunu belirtti.

"İnsanların geriye bırakabileceği en güzel miras organ bağışıdır"

Organ Bağışı haftasının kongreye denk gelmesinin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "İnsanların geriye bırakabilecekleri en güzel miras organ bağışıdır. Ancak ülkemizde organ bağışı son derece yetersiz. Avrupa'da ülkelerin neredeyse yirmide biri oranında bir organ bağışımız var. Bu durumu iyileştirmek için çeşitli tedbirler alınıyor. Sağlık Bakanımız da bu konuda çok çaba gösteriyor ve ciddi atılımlar yapılacağını düşünüyorum." dedi.

"4 bine yakın karaciğer nakli yapıldı ve bunların yüzde 90'ı canlı vericili"

Prof. Dr. Yılmaz, karaciğer naklinde çapraz nakil yönteminin önemine değinerek, "Çapraz nakille en az çaprazla en fazla hastaya hizmet etmek daha önemli. Örneğin 7'li çaprazı, 2, 2 ve 3 diye üç parçaya bölebilseydik, üç ayrı günde yapabilirdik. Ancak bunlar bölünemedi, aynı gün yapılmak zorundaydı. Bizim amacımız, olabilecek en fazla hastaya karaciğer nakli şansını sunabilmek. Malatya'da şimdiye kadar toplam 4 bine yakın karaciğer nakli yapıldı ve bunların yüzde 90'ı canlı vericili karaciğer nakli. Kadavradan son derece az, yüzde 10 civarında karaciğer nakli gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

"Son 2 yılda 180'ni aşkın çapraz karaciğer nakli yapıldı"

Çapraz nakille olayın boyutlarının değiştiğini belirten Yılmaz, "Şimdiye kadar iki yılda 180'ni aşkın çapraz karaciğer nakli yapıldı. Bu sene yapılan karaciğer nakillerinin neredeyse yüzde 47'si çapraz karaciğer naklinden oluşuyor. Bu sayede uyumsuz donörü olan insanlara nakil şansı sunuyoruz. Program iyi gidiyor ve bu Malatya'da tuttu. Tabii ki multidisipliner bir program. Ekonomik profesörlerinin sunduğu algoritmalar sayesinde bu nakilleri gerçekleştiriyoruz." dedi.

Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı ise kongrenin Malatya'da yapılmasının nedenlerini açıkladı. Bostancı, "Türkiye 6 Şubat 2023'te büyük bir depremle sarsıldı ve Malatya yapı stoğunun yüzde 25'ini kaybetti. Depremde 42 hastane yıkıldı, 63 doktor ve 448 sağlık personeli hayatını kaybetti. Bu acıları yaşayan insanların yanında olduğumuzu hissettirmek için kongremizi Malatya'da yapmaya karar verdik." dedi.

"Asıl hedefimiz kadavra dediğimiz beyin ölümünden gelen organları kullanmak"

Organ naklinin önemine değinen Prof. Dr. Bostancı, "Organ nakli, fonksiyonlarını yitirmiş bir organın yenisiyle değiştirilmesidir. Organın kaynağı insandır. Canlı karaciğer naklinde Malatya, dünya ikincisi ve Avrupa birincisi. Canlı nakillerde Türkiye dünya birincisi. Ancak asıl hedefimiz kadavra dediğimiz beyin ölümünden gelen organları kullanmak." dedi.

"Organ naklinde birincisin ama bağış oranında en alttasın"

"Malatya'da şu anda çapraz nakilde dünyada 4'üncü, 5'inci, 6'ıncı ve 7'inci nakli yapan ilk yer." diyen Prof. Dr. Bostancı, "Dünyada canlı nakilde birinciyiz ama organ bağışı oranında milyonda 3.4. Dünyada 70 ülkenin en altındayız. Organ naklinde birincisin ama bağış oranında en alttasın. Bu Türkiye'ye yakışmıyor" dedi.

"Bir organ size ne zaman lazım olur bilemezsiniz"

Son olarak kadavradan organ bağışının önemine dikkat çeken Bostancı, "Bir organ size ne zaman lazım olur bilemezsiniz. Geçen hafta 3 hasta kaybettik. Organın kıymetini ihtiyacı olan bilir. Hayatını kaybetmiş birisinin kalbi bir başkasında atmasını, akciğeri bir başkasında nefes almasını karaciğerinin bir başkasında çalışmasını kim istemez? Dini olarak da baktığımız zaman da Diyanet İşleri Başkanımız, 'Organ nakli candan yapılan bir sadakadır.' diyor. Bu nedenle cana can olalım ve organlarımızı bağışlayalım. Çünkü bu organların öldükten sonra bize faydası yok ama insanların onlara ihtiyacı var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Batman’da su seviyesinin yükselmesiyle mahsur kalan 25 kişi kurtarıldı

ABD’de küçük bir uçak düştü: 1 ölü

Pakistan'dan Hindistan'a uyarı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan BAE'ye gidiyor

Trump'tan Çin tarifelerinde geri adım

Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Port Sudan'da hava üssüne İHA saldırısı

Meteorolojiden bazı iller için sağanak uyarısı

Malatya’da "Müslüman Kadının Zaman Sanatı" konferansı düzenlendi

Samsun'da 1 ton etil alkol ele geçirildi: 2 gözaltı

Afganistan'da sel: 2 ölü

Trump'ın asker gönderme teklifine Meksika'dan tepki

Çin'in güneybatısında 2 yolcu teknesi alabora oldu

Ukrayna, insansız deniz araçları ile iki Rus savaş uçağını vurdu

İstanbul'da binler ABD konsolosluğuna yürüdü

Donun vurduğu Malatya’da badem ağaçları çiçek açtı

Sudan'daki hava üssüne drone saldırısı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’den Çekya’ya ziyaret

Malatya, Teknofest 2025 Kıbrıs Finalleri’nden Türkiye şampiyonu olarak döndü

Japonya ile Çin arasında ihtilaflı bölgede gerilim

BM ajansı: Gazze'deki insani durum "hayal gücünün ötesinde"

Nijerya'da askeri üsse saldırı: 4 asker öldü

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

Bangladeş’te kurbanlık İçin 13 milyona yakın hayvan hazırlandı

Filipinler'de bir sürücü aracıyla kalabalığın arasına daldı: 2 ölü

Ensarullah'ın isabetli füzesinin ardından bazı ülkeler Tel Aviv'e uçuşlarını durdurdu

Kocaeli'de trafik kazası: 5 yaralı

Batman’da yapay zekâ ve değer temelli yaklaşım paneli düzenlendi

Batman'da avcılar bilinçli avlanma için bir araya geldi

Batman'da yol çalışması sırasında ana su hattı zarar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ