• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

İntaniye Uzmanı Dr. Demir: C vitamini eksikliği kanser riskini artırıyor

13 Ocak 2025, Pazartesi 16:36
13 Ocak 2025, Pazartesi 16:36
İntaniye Uzmanı Dr. Demir: C vitamini eksikliği kanser riskini artırıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

C vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere yatkınlığı artırdığını belirten İntaniye (enfeksiyon) Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, C vitamininin yalnızca doğal yollardan alınmasının yeterli olduğunu ve yüksek doz uygulamaların dikkat

C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen temel vitaminlerden biri olduğunu öne süren İntaniye (enfeksiyon) Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, vitamin eksikliğinde vücutta ciddi sağlık sorunları görülebileceğini kaydetti.

C vitamini eksikliği hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunan Dr. Demir, C vitamini eksikliği kanser riskini arttırdığını ifade etti.

Demir, C vitamininin vücudun üretemediği, ancak mutlaka dışarıdan alınması gereken bir vitamin olduğunu belirterek, “C vitamini, suda eriyen vitaminler grubundadır, yani vücutta birikmez. Bu nedenle düzenli olarak alınması gerekir. C vitamini eksikliği durumunda bağışıklık sistemi zayıflar ve kansere yatkınlık artar. Bunun yanında halsizlik, diş dökülmesi, saç dökülmesi, cilt problemleri gibi birçok semptom da ortaya çıkabilir.” dedi.

"Özellikle vitaminlerin bilinmediği dönemlerde, C vitamini eksikliği nedeniyle ‘skorbüt’ adı verilen hastalık ortaya çıkıyordu"

C vitamininin geçmişte de büyük sağlık sorunlarına yol açtığını hatırlatan Dr. Demir, “Eskiden, özellikle vitaminlerin bilinmediği dönemlerde, C vitamini eksikliği nedeniyle ‘skorbüt’ adı verilen hastalık ortaya çıkıyordu. Denizcilerde sık görülen bu hastalık, dişlerin dökülmesine, saçların zayıflamasına, eklemlerde ve vücut genelinde ciddi problemlere yol açıyordu. Günümüzde ise C vitamini kaynaklarına daha kolay ulaşılabildiği için bu tür vakaları neredeyse hiç görmüyoruz. Ancak bu, C vitamini eksikliğinin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez.” şeklinde aktardı.

"Eksikliği durumunda vücut yalnızca enfeksiyonlara değil, kansere de açık hale gelir"

C vitamini eksikliğinin kansere yakalanma ihtimalini artırdığını vurgulayan Demir, “Bağışıklık sistemi güçlü bir vücudun kansere karşı direnci de yüksektir. C vitamini, güçlü bir antioksidan olarak dokuların onarımında ve hücrelerin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda vücut yalnızca enfeksiyonlara değil, kansere de açık hale gelir.” şeklinde ifade etti.

"C vitamini vücuttan hızla atılsa da aşırı doz durumunda toksik etkiler ortaya çıkabilir"

C vitaminiyle yapılan yüksek doz uygulamalar hakkında da bilgi veren Dr. Demir, “Kanser tedavisinde, damar yoluyla verilen yüksek doz C vitamini uygulamaları oldukça umut verici sonuçlar sağlıyor. Kilogram başına 1 gram, toplamda 60 gram gibi yüksek dozlarda C vitamini uygulanarak tümörlerin küçülmesi hedefleniyor. Ancak bu tedaviler yalnızca uzman doktorlar tarafından yapılmalı. Çünkü C vitamini vücuttan hızla atılsa da, aşırı doz durumunda toksik etkiler ortaya çıkabilir. 2 gramı aşan durumlarda mide bulantısı, ishal gibi yan etkiler görülebilir.” ifadelerine yer verdi.

"Yüksek doz C vitamini uygulamaları ise yalnızca özel durumlarda ve doktor kontrolünde uygulanmalıdır"

Demir, C vitamininin doğal yollardan alınmasının önemine dikkat çekerek, “Portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller; çilek, brokoli, maydanoz, ıspanak ve Brüksel lahanası gibi sebzeler C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu besinleri düzenli tüketmek, bağışıklık sistemimizi desteklemek için yeterlidir. Yüksek doz C vitamini uygulamaları ise yalnızca özel durumlarda ve doktor kontrolünde uygulanmalıdır.” şeklinde aktardı.

"C vitamini, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir"

C vitamini eksikliğinin kansere yakalanma riskini artırabileceğini ve bağışıklık sistemini zayıflatarak birçok sağlık sorununa neden olabileceğini vurgulayan Demir, "Özellikle doğal kaynaklardan düzenli olarak C vitamini alınmalıdır. Yüksek doz uygulamaları yalnızca doktor kontrolünde yapılması lazım. C vitamini, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Dolayısıyla beslenme noktasında C vitamini zengin gıdalara mutlaka yer verilmesi lazım.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Taşdelen Lisesi olayına ilişkin yayın yasağı kararı

Umut Kervanı’ndan Erciş’te ihtiyaç sahiplerine nakdi yardım

Orta Doğu hava sahası krizi Asya–Avrupa uçuşlarını vurdu: Bilet fiyatlarında sert yükseliş

Vali Gül’den yaralı öğrenciye geçmiş olsun ziyareti

Umut Kervanı İskenderun’da ihtiyaç sahibi ailelere et ve gıda ulaştırdı

HAKSİAD Van Şubesi üniversite öğrencileriyle iftar yaptı

Açık öğretim kurumları yazılı sınavları için yedek salon başvuruları başladı

Öğretmenin öldürülmesine tepkiler sürüyor

İran'da şehit sayısı 787'ye yükseldi

Oruçluyken spor yapacaklara uzman uyarısı: Vücudu zorlamayın

Kuyumcular: Savaş uzarsa ekonomiye etkisi daha ağır olur

Dış Ticaret rakamları açıklandı: İhracat ve ithalat arttı

Avrupa Yetim Eli’nden Adana’da Ramazan yardımı

Apollo ve kurucularına “Epstein” darbesi: 12 milyar dolarlık değer kaybı sonrası toplu dava süreci

Dr. Öğretim Üyesi Kırmızıgül: Diş kaybı sonrası implant gecikirse tedavi zorlaşıyor

Konya’da mesleki eğitim ile istihdam artacak

Adana'da su yükseldi, oltalar peş peşe atıldı

Prof. Dr. Sönmez: Gazze'de yaşananlar Müslümanlar için bir uyanış vesilesi olmalı

İstanbul suç örgütüne operasyon: 5 şüpheli yakalandı

Siyonist rejim aralarında kadınların da olduğu 40 Filistinliyi esir aldı

Rusya, dondurulan varlıkları için AB’ye dava açtı

İDEV: Öğretmene şiddet kabul edilemez

Minik yürekler Ramazan ayında da Gazze için çarpıyor

İran'a yönelik saldırılarda en az 18 şehit

Malatya'da bağımlılıkla mücadelede yeni adım

Elazığ’da yüksek sesli egzoz ve gürültüye 81 araca müdahale edildi

BM Genel Sekreterliği için seçim süreci başladı: Adaylar ve takvim netleşiyor

İMSİAD Başkanı Demir: Yapı güvenliği ertelenemez bir zorunluluktur

İşgalci ABD, Kuveyt'teki büyükelçiliğini kapattı

Altyapı ve ulaşım sorunu yaşayan Batmanlılar, yetkililere seslendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Taşdelen Lisesi olayına ilişkin yayın yasağı kararı

Umut Kervanı’ndan Erciş’te ihtiyaç sahiplerine nakdi yardım

Orta Doğu hava sahası krizi Asya–Avrupa uçuşlarını vurdu: Bilet fiyatlarında sert yükseliş

Vali Gül’den yaralı öğrenciye geçmiş olsun ziyareti

Umut Kervanı İskenderun’da ihtiyaç sahibi ailelere et ve gıda ulaştırdı

HAKSİAD Van Şubesi üniversite öğrencileriyle iftar yaptı

Açık öğretim kurumları yazılı sınavları için yedek salon başvuruları başladı