GÜNDEM 26.09.2024 19:07:04 0

Intel'in artan mali sıkıntıları nedeniyle ABD'deki çip üretim hamlesi risk altında

Intel
Haberi Sesli Oku

Bir zamanlar gelir bakımından ABD'nin en büyük çip üreticisi olan Intel, ABD hükümetinin yerel çip üretimini canlandırma yönündeki iddialı stratejisini dahi rayından çıkartabilecek mali sorunlarla karşı karşıya kalmış durumda.

Intel hisseleri, şirketin ikinci çeyrekte 1,61 milyar ABD doları tutarında şaşırtıcı bir net zarar bildirmesi ve maliyetleri düşürmek için yaklaşık 15 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurmasının ardından son aylarda sert bir darbe aldı. Şirketin ABD yarı iletken iş gücünü güçlendirmesi beklenirken bu durum özellikle endişe verici bir işaret olarak görülüyor.

Intel'in hisseleri, şirketin Ağustos ayında yayınladığı son kazanç raporundan bu yana yaklaşık üçte bir oranında, bu yıl ise neredeyse üçte iki oranında değer kaybetti.

Bu düşüş, şirketin yapay zeka (YZ) çip tasarımcılarıyla rekabet etmekte zorlanması ve yapay zeka kaynaklı patlamanın getirdiği büyüme fırsatlarını kaçırmasıyla, Intel'in piyasa değerinin son otuz yılın ilk kez 100 milyar doların altına düşmesine neden oldu.

ABD hükümeti, yerel çip üretimini artırmak için Intel'e büyük umut bağlamıştı nitekim şirketin dökümhane işi, bu hedefe ulaşmak için hayati önem taşıyordu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Mart ayında Intel'e destek gösterişi olarak 8,5 milyar dolarlık hibe ve 11 milyar dolarlık kredi olmak üzere yaklaşık 20 milyar dolarlık bir teşvik paketi vereceğini duyurdu. Bu, 2022 CHIPS ve Bilim Yasası kapsamındaki en büyük ödülü teşvik paketini temsil ediyor.

Ancak bu iddialı planlara ve hükümet desteği vaadine rağmen Intel, duyurulan teşvik paketinden henüz herhangi bir fon almadı.

Bloomberg'in bu ayki haberine göre, Ticaret Bakanlığı Intel'in fon talebini reddetti ve bunun yerine şirketin parayı serbest bırakmayı düşünmeden önce önemli kilometre taşlarına ulaşması ve kapsamlı bir durum tespiti yapması konusunda ısrar etti.

ABD'de çip şirketlerine fabrika kurma teşviki sağlamak için 39 milyar dolar hibe tahsis eden CHIPS Yasası, yarı iletken üretiminin on yıllardır Asya'ya kaymasını tersine çevirmeyi amaçlıyordu. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor