• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

İnternet üzerinden yapılan mikro ihracata yüzde 50 vergi muafiyeti uygulanacak

19 Ocak 2021, Salı 20:24
19 Ocak 2021, Salı 20:24
İnternet üzerinden yapılan mikro ihracata yüzde 50 vergi muafiyeti uygulanacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İnternet üzerinden yapılan mikro ihracata yüzde 50 vergi muafiyeti uygulanacak

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı yürürlüğe girdiğinde, elektronik ticaretle gerçekleştirilen mikro ihracat kapsamında elde edilen kazancın yüzde 50'si, getirinin elde edildiği takvim yılına ait verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılabilecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Kasım 2020'de yasalaşmıştı. Kanun kapsamında, gerçek kişilerin, posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerce düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50'sine beyannamede bildirilen gelirlerden indirim uygulanacak.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için ihracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması, yıllık 800 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması, yıllık 1 milyon 600 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması, ihracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2 milyon 400 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması şartı aranacak.

İhracata brüt 300 kilogram ve değer olarak 15 bin avro sınırı

Gelir İdaresi Başkanlığı da uygulamaya ilişkin usul ve esasları düzenleyen bir tebliğ taslağı hazırladı.

AA muhabirinin söz konusu taslaktan yaptığı derlemeye göre, posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen mal ihracatından kaynaklanan kazancın yüzde 50'si, getirinin elde edildiği takvim yılına ait verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılabilecek. Elde edilen kazançların indirim konusu yapılabilmesi için yıllık gelir vergisi beyannamesinde vergiye tabi gelirin bulunması gerekecek, zarar halinde indirim söz konusu olmayacak. İndirim konusu yapılamayan tutarların gelecek yıllara devri yapılamayacak.

İndirimden, elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle mal ihracatı gerçekleştiren tam mükellef gerçek kişiler yararlanabilecek.

İlgili Gümrük Genel Tebliği uyarınca miktarı brüt 300 kilogramı ve değeri 15 bin avroyu geçmeyen mallar için dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenlenebileceğinden, miktar veya değer itibarıyla bu sınır içinde yer alan malların ihracatından elde edilen kazançlar beyanname üzerinden indirim konusu yapılabilecek.

İndirim şartı olarak belirtilen işçi çalıştırma sayısının tespitinde, mükelleflerin ilgili takvim yılında aylık ya da üç aylık olarak verdikleri muhtasar beyannamelerinde bildirdikleri çalışan sayılarının ortalaması dikkate alınacak.

Mal ihracatından kaynaklanan döviz cinsi hasılatların Türk lirasına çevrilmesinde, satış hasılatının fiili ihraç tarihi itibarıyla tahakkuku kabul edilerek Merkez Bankasının o gün için tespit ve ilan ettiği döviz alış kuru dikkate alınacak.

Elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen mal ihracatı dışında, mükelleflerin başka şekillerde ihracat gelirlerinin olması, söz konusu indirimden yararlanmalarına engel teşkil etmeyecek ancak mükellefler tarafından diğer şekillerde yapılan ihracat kazançları beyanname üzerinden indirim konusu yapılamayacak.

Kapsamdaki ihracatın kaydı ayrı tutulacak

Elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen mal ihracatı yanında, başka şekillerde de ihracatları bulunan mükelleflerin, faaliyetlerine ilişkin hasılat, maliyet ve gider unsurlarını ayrı ayrı izlemeleri gerekecek. Bu mükelleflerin indirim konusu yapılabilecek ihracat faaliyetine ait hasılat, maliyet ve gider unsurlarını diğer faaliyetlerle ilişkilendirmemeleri ve kayıtlarını da bu ayrımı sağlayacak şekilde tutmaları şartı aranacak.

Düzenlemeyle belirlenen hasılat tutarları, indirimden yararlanabilmek için bu kapsamda elde edilebilecek azami ihracat hasılatlarını gösteriyor. Bu bağlamda, bir takvim yılı içinde söz konusu hasılat tutarlarının aşılması halinde, indirimden yararlanabilmek için belirlenen istihdam şartlarının sağlanması gerekecek.

Diğer taraftan, yıllık 2 milyon 400 bin liralık hasılat tutarından daha fazla ihracat hasılatı elde eden mükellefler, sigortalı olma ve işçi çalıştırma şartlarını sağlasalar bile söz konusu indirimden yararlanamayacak.

İade edilen mal için indirim yapılamayacak

İhraç edilen malların sonradan çeşitli nedenlerle tamamen veya kısmen geri gelmesi halinde, geri gelen mallara tekabül eden tutarlar indirim konusu olamayacak.

Yazılım, tasarım, mimarlık, mühendislik gibi hizmet ihracı kapsamında elde edilen kazançlar düzenleme kapsamında yer almayacak.

Mükellefler geçici vergi dönemlerinde ise anılan indirimden faydalanabilecek.

Mükellefler tarafından söz konusu kapsamda yapılan mal ihracatından kaynaklanan döviz cinsinden hasılatların fiili ihraç tarihinden ileriki bir tarihte tahsil edilmesi durumunda, tahsilatın yapıldığı tarihteki kur farkından dolayı oluşan kar veya zarar hasılat hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

Uzman sürüş eğitmeni Kesen: Yüksek sesli müzik ve hız hayatınızı tehlikeye atıyor

Kar yağışı nedeniyle mahsur kalan hastalar için yoğun çaba

Yemen'de gizli hapishaneler tartışması: El-Alimi'nin talimatı ne anlama geliyor?

Adelaide Yazarlar Haftası’nda 180’den fazla yazar Filistinli yazara destek için yönetimden istifa etti

Bakan Tunç: Aileyi hedef alan ifsat edici akımlara karşı önleyici adımlar atacağız

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 22 şüpheli gözaltına alındı

Azerbaycan'dan yapılan benzin ithalatı, Ermenistan'da benzin fiyatlarını düşürdü

MEMUR-SEN Bingöl Şube Başkanı Budunoğlu: İlçelerde konut ve ekonomik sorunlar ciddi boyutta

BTD Genel Başkanı Yılmaz: Yeni yıl zamlarıyla tüketici alarm veriyor

Vali Gül, İstanbul’un son 3 yılına ilişkin asayiş verilerini paylaştı

Avrupa'da soğuk hava uçuşları aksattı

Malatya'da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan yollar tekrar açılıyor

Gaziantep Kent Konseyi başkanı Güzelbey: Tarım alanlarına sahip çıkın

Adana’da kayıp kişi için arama kurtarma çalışması başlatıldı

Bakan Tekin: Aile güçlenmeden eğitim hedefe ulaşamaz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten dizilerde alkol kullanımının özendirilmesine ilişkin soru önergesi

Konya İtfaiyesi 2025’te 15 bin 497 vakaya müdahale etti

Malatya'da kontrolden çıkan otomobil sulama kanalına düştü

Konya Taş Bina’daki Siyer Sergisi Konyalılardan yoğun ilgi görüyor

Keşmir'de kamyonet uçuruma yuvarlandı: 4 ölü 6 yaralı

Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığına büyük darbe

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Yerlikaya: Halka hizmet, Hakk’a hizmettir

Zayıflama iğneleriyle ilgili uzmandan uyarı

Siverek’te ilçe halk kütüphanesi ile bebek ve çocuk kütüphanesi hizmete açıldı

Gazze'de soğuk nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Pentagon, Trump'a İran'a karşı "daha geniş kapsamlı" saldırı seçenekleri sunuyor

Doç. Dr. Özdemir: Din eğitiminin altın anahtarı gönüllere girmektir

Öğrenciler yarıyıl tatilinde her kademeye özel yayınlarla desteklenecek

Her an facia yaşanabilir: Kurtalan girişinde tonlarca ağırlık tehlike saçıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uzman sürüş eğitmeni Kesen: Yüksek sesli müzik ve hız hayatınızı tehlikeye atıyor

Kar yağışı nedeniyle mahsur kalan hastalar için yoğun çaba

Yemen'de gizli hapishaneler tartışması: El-Alimi'nin talimatı ne anlama geliyor?

Adelaide Yazarlar Haftası’nda 180’den fazla yazar Filistinli yazara destek için yönetimden istifa etti

Bakan Tunç: Aileyi hedef alan ifsat edici akımlara karşı önleyici adımlar atacağız

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 22 şüpheli gözaltına alındı

Azerbaycan'dan yapılan benzin ithalatı, Ermenistan'da benzin fiyatlarını düşürdü