• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

İptale rağmen para çekiyorlar! Vatandaşa önemli uyarı: Kredi kartınızı kontrol edin

26 Mayıs 2020, Salı 18:10
26 Mayıs 2020, Salı 18:10
İptale rağmen para çekiyorlar! Vatandaşa önemli uyarı: Kredi kartınızı kontrol edin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İptale rağmen para çekiyorlar! Vatandaşa önemli uyarı: Kredi kartınızı kontrol edin

Haber7 / Fuat Öner

Covid 19 salgını ile yaşanan sorunlardan en çok etkilenen sektörlerden birisi de turizm sektörü oldu. Salgının yarattığı belirsizlik nedeni ile birçok kişi tatil planlarından vazgeçti ve önceden satın aldıkları tatilleri iptal etme kararı aldı. Avukat Ezgi Esnik Günay,  koronavirüs nedeniyle aldıkları tatil paketlerini iptal etmek on binlerce vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini giderecek önemli açıklamalarda bulundu. 



Satın aldıkları paket tur sözleşmelerini iptal etmek isteyen tüketicilerin mağduriyet yaşadığını belirten Av. Ezgi Esnik Günay 'Tüketiciden tatil bedelini peşin veya kredi kartı ile tahsil eden acente şirketleri, tahsil ettikleri paranın üstelik düşük bir yüzdesi kendilerine kalacak olduğu halde tüketiciye iade yapmamakta, iptal edilen sözleşmelere rağmen tüketicinin kredi kartından tahsilat yapmaya devam etmekte ve hatta sözleşme iptallerini dahi yapmamak için tüketiciyi yanıltan bilgiler vermektedirler. Ebetteki acentelerin tamamı aynı uygulamaları yapmamakta ise de yapanların sürecin sonunda bol bol davalarla uğraşacakları aşikardır.' diyerek sözlerini şu şekilde konuştu  'Acenteler, tüketicilerin sözleşme iptallerini engellemek için tüketicileri yanıltan bilgiler verseler de aslında tüketici ve Acente arasında yapılan paket tur sözleşmesinde tatilin başlangıcına bir ay kalana kadar tüketicinin sözleşmeyi iptal hakkı olduğu açıkça yazacaktır. Yasal düzenleme şu şekildedir;


PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ

Sözleşmenin feshi Madde 16: 
“(1) Katılımcı, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.

(2) Paket turun başlamasından en az otuz gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.

(3) Paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilir.

(4) Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.
(5) Bu madde kapsamında yapılacak bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde katılımcıya yapılması zorunludur.”

BU MADDE UYARINCA TÜKETİCİ PAKET TUR TATİL SÖZLEŞMESİNİ TATİL BAŞLANGICINA BİR AY KALANA KADAR HER ZAMAN İPTAL EDEBİLİR. 

İPTAL EDİLEN TATİL PAKET TUR SÖZLEŞMESİ UYARINCA TÜKETİCİYE PARA İADESİ NE ZAMAN YAPILMALI? 

15.05.2020 tarihli resmi gazetede yayınlanmış olan PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN Geçici 1. Maddesinde “Bu Yönetmeliğin 16. maddesi kapsamında yapılan bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Geçici 1. Maddenin devamında ise “Ancak, COVİD-19 salgını nedeniyle, 5/2/2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve hava yolu ile ulaştırma içeren paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadelerinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenip belgelendirilen uçuş bedeli, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde katılımcıya iade edilir.
(2) Katılımcının bilgilendirilmesi ve açık onayının alınması koşuluyla, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere katılımcının ödemiş olduğu bedel, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde iade edilir.

(3) Katılımcının birinci veya ikinci fıkrayı tercih ettiğine ilişkin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirilmesi ve onayının alınmasında ispat yükü paket tur düzenleyicisi veya aracısına aittir.” Düzenlemesine yer verilmiş olup bu düzenlemeye göre eğer satın alınan paket tur içerisinde uçak bileti bulunmakta ve söz konusu bedel de uçuş firmasına acente tarafından ödenmiş ise ancak bu halde tüketicinin de onayı alınmak şartı ile bedel iadesi  uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde iade edilebilecektir.

Yasal düzenlemeler çok açıkken acenteler sözleşme iptallerini yapmama çabası yanı sıra para iadelerini de yapmamaktadırlar. Oysaki para iadesinin tüketiciye 14 gün içinde yapılması gerekmektedir. Acenteler tüketiciden tahsilat yapan şirket ise de tüketiciden tahsil edilen paranın belirli bir yüzdesini alıp kalan kısmını tüketicinin tatilini geçireceği otele yada tatil yapacağı kuruma iletecektir. Yani acente tahsil edilen parayı bir nevi emanet alan kurum olmasına rağmen kriz bahanesi ile tüketiciye para iadesi yapmamakta veya geciktirmektedirler.

İPTAL EDİLEN PAKET TUR TATİL SÖZLEŞMELERİNE RAĞMEN TÜKETİCİNİN KREDİ KARTINDAN TAHSİLAT YAPILAMAZ

Para iadelerinin yapılmaması bir yana taksitli işlemlerde sözleşmeler iptal edilmesine rağmen acenteler tüketicinin kredi kartından tahsilat yapmaya da devam ederek tüketiciyi ayrıca mağdur etmektedirler. Tüketicilerin, yapılan işlemlerin hukuksuz olduğuna dair tüm mesajlarına da maktu cevaplar verilmektedir. Oysaki bir sözleşme iptal edildiğinde o sözleşme ile ilgili artık tahsilat yapılamaz, aksi halde kredi kartı bilgilerinin izinsiz kullanıldığı dahi kabul edilebilir ve bu durum hukuk düzenin de suçtur. Sözleşme iptali ile birlikte yapılması gereken kredi kartı taksit işleminin iptali için hemen bankaya talimat yazılması olmalıdır.


ACENTE PAKET TUR TATİL SÖZLEŞMESİNİ İPTAL ETMİYOR VEYA PARA İADESİ YAPMIYOR İSE NE YAPMALIYIZ? 

Tüketiciler tatil başlangıcına bir ay kalana kadar paket tur sözleşmesinin iptal hakkına sahiptir. Eğer ki acenteler evden çalışıyoruz, yoğunluk var gibi bahaneler ile iptal taleplerinizi kayda almaz ise acente şirketleri ile aranızda yapılmış olan sözleşmede yer alan mail adresine sözleşmeyi iptal ettiğinize dair mail iletin ve 14 gün içinde para iadenizin yapılmasını, kredi kartı taksitli işlemi yapılmış ise kredi kartı işleminin iptali için bankaya hemen talimat yazılmasını talep edin. Eğer acente bu süreçte para iadenizi yapmaz ise vakit kaybetmeden sözleşme bedelinin miktarına göre bulunduğunuz yerdeki hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvuru yapabilirsiniz. Başvurunun ayrıntıları için mutlaka uzman bir avukat ile hareket etmenizi veya en azından sürecin başında danışmalık almanızı öneriyoruz.  Ayrıca sözleşme iptaline rağmen halen kredi kartınızdan tahsilat yapmaya devam ediyorlar ise kredi kart bilgilerinizi izinsiz kullandıklarına dair savcılığa suç duyurunda bulunmanızı da tavsiye ediyoruz.

Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat

AB-MERCOSUR ticaret anlaşması 25 yıllık müzakerelerin ardından imzalandı

Pakistan'da feci kaza: 24 ölü, 45 yaralı

Trump'un gümrük vergisi kararına ilk tepki İsveç'ten: Şantaja boyun eğmeyeceğiz

Konya-Beyşehir yolunda araç yayaya çarptı

Bakan Yumaklı: Almanya ile kooperatifçilik alanında Ortak Niyet Beyanı imzaladık

Suriye ordusu stratejik önemdeki Tabka'ya girdi

Gazze'de can kaybı 71 bin 548'e yükseldi

Ukrayna'da nükleer santral için bölgesel ateşkes

Bingöl-Erzurum kara yolunda tır ve yolcu otobüsü çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da sahte altın dolandırıcılığı: 3 tutuklama

Rusya: Donetsk ve Zaporijya'da 2 yerleşim yerini ele geçirdik

 Trump, Grönland planını desteklemeyen 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Manisa’da 18 yaşındaki Firari Yakalandı

DMM, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere hasmane tutum sergilediği” iddialarını yalanladı

Konya’da yeni çevre yolu projesinde sona yaklaşıldı

Konya için soğuk hava uyarısı: Buzlanma ve don bekleniyor

Siyer Yarışması kayıt süresi uzatıldı

Konya'da ekmek fiyatına zam

Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli

Sivas-Erzincan yolu çığ nedeniyle ulaşıma kapandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Basit kulak akıntısı sanıldı, kafa tabanına ulaşan kitle tespit edildi

ÇOMÜ’den meme kanseri ameliyatlarında devrim: MamoScope

Peygamber Sevdalıları Vakfı, Dünya Kudüs Haftası münasebetiyle mesaj yayımladı

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 3 boyutlu beton teknolojisinde öncü adım

Umut Kervanı'ndan Suriye'de insani yardım seferberliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat

AB-MERCOSUR ticaret anlaşması 25 yıllık müzakerelerin ardından imzalandı

Pakistan'da feci kaza: 24 ölü, 45 yaralı

Trump'un gümrük vergisi kararına ilk tepki İsveç'ten: Şantaja boyun eğmeyeceğiz