• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin nihai rapor açıklandı

DÜNYA 1.09.2024 19:20:21 0
İran Cumhurbaşkanı Reisi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter kazasının boyutlarını ve sebeplerini araştıran üst kurulun nihai raporu yayımlandı. Rapora göre kazada herhangi bir sabotaj izine rastlamadı.

Uzman ve deneyimli askeri ve sivil bir ekipten oluşan bir kurulun çalışmaları sonucunda, kaza yapan helikopterin teknik, mühendislik, elektronik ve navigasyon koşulları ayrıntılı ve uzmanlıkla incelendi ve bu incelemeler neticesinde rapor hazırlandı.

İRNA'nın yayınladığı rapora göre helikopterin satın alındığı ve kullanılmaya başlandığı tarihten kazanın meydana geldiği ana kadar yapılan bakım ve onarımlar, ana ve önemli parçaların değiştirilmesi dahil olmak üzere incelendi ve tüm işlemlerin belirlenen standartlara uygun olarak yapıldığı tespit edildi.

Helikopterin son 4 yılda yapılan onarımları da uzmanlıkla incelendi ve yapılan işlemlerde herhangi bir sorun bulunmadı.

Tebriz'den Ağbend Köprüsü'ne, Kız Kalesi Barajı'na ve oradan da Tebriz Rafinerisi'ne kadar olan uçuş güzergahları ayrıntılı olarak incelendi ve helikopterin önceden belirlenmiş rotadan sapmadığı tespit edildi.

Helikopterin kalan parçaları ve sistemleri (motorlar, güç ve yakıt sistemleri, elektronik, elektro-optik ekipmanlar) Savunma Bakanlığı Havacılık Sanayi Kurumu uzmanları tarafından test edildi ve helikopterin düşmesine neden olabilecek hiçbir arıza bulunmadı.

Meteoroloji Kurumu'nun (mevcut hava durumu, tahminler ve olumsuz hava koşulları uyarıları) kaza gününden bir gün önce ve kaza günü için yaptığı tahminler uzmanlar tarafından incelendi ve olay günündeki hava koşulları ile uyumlu olduğu görüldü.

Helikopterin kabin içi ses kayıt sistemi (CVR) ve uçuş veri kaydedici (FDR) sistemine ait veriler analiz edildi ve bu sistemlerde de helikopter pilotu tarafından herhangi bir acil durum mesajı veya durumu bildirilmediği görüldü.

Adli tıp teknik komitesinin raporuna göre, kazada hayatını kaybedenlerin vücutlarına yapılan toksikoloji ve patoloji testlerinde herhangi bir şüpheli bulguya rastlanmadı.

Helikopterin parçaları ve sistemleri uzmanlar tarafından incelendi ve parçalarda veya sistemlerde sabotaj belirtisi bulunmadı.

Helikopterin saldırı ve savunma sistemleri, elektronik harp ve manyetik alan oluşturma veya lazer ile hedef alınma olasılığı uzmanlar tarafından incelendi ve bu olayların kazaya neden olduğu ihtimali reddedildi.

Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Uzmanlık Kurulunun nihai görüşünde helikopterin düşmesinin ana nedeninin, "ilkbahar mevsiminde bölgenin karmaşık iklim ve hava koşulları" ve helikopterin bir dağa çarpması ile sonuçlanan ani "yoğun ve yükselen sis tabakasının" oluşumu olduğu kaydedildi. 

19 Mayıs'ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin de bulunduğu helikopter kazasında Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile birlikte bazı yetkililer hayatını kaybetmişti. (İLKHA)

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ