İrlanda'dan tarihi adım: İşgal altındaki topraklardan gelen ürünlere yasak

Tarih: 28.06.2025 08:07 Güncelleme: 28.06.2025 08:07
İrlanda
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

İrlanda hükümeti, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki siyonist yerleşimlerden ithal edilen ürünlerin ülkeye girişini yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Bu kararla İrlanda, Avrupa'da bu adımı resmen atan ilk ülke oldu.

İrlanda hükümeti, uluslararası hukuka aykırı olarak kurulan siyonist yerleşimlerle ekonomik ilişkileri sınırlamak amacıyla önemli bir karara imza attı.

Kabul edilen yasa tasarısıyla birlikte, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan yerleşimlerden gelen malların ülkeye ithalatı yasaklanacak.

Resmî kaynaklar, bu kararla İrlanda'nın Avrupa Birliği içinde işgal altındaki topraklardan gelen ürünlere karşı yasal yaptırım uygulayan ilk ülke olduğunu duyurdu.

Yasa, işgal politikalarına karşı uluslararası hukuku esas alan bir duruş olarak değerlendirilirken, insan hakları savunucuları tarafından da memnuniyetle karşılandı.

İrlanda'da uzun süredir sivil toplum kuruluşları ve parlamenterler, siyonist yerleşimlerden gelen ürünlerin etik dışı koşullarda üretildiğini ve Filistin halkının temel haklarını ihlal ettiğini vurgulayarak bu yönde adım atılması çağrısında bulunuyordu.

Yeni yasayla birlikte, işgal altındaki bölgelerde üretilmiş tarım ürünleri ve diğer ticari malların İrlanda pazarında yer alması yasaklanacak. Yasaya uymayan şirket ve ithalatçılara ise ağır para cezaları öngörülüyor.

Bu adım, Avrupa'da diğer ülkeler için de emsal teşkil edebilecek nitelikte görülüyor. Filistin yanlısı aktivistler ve insan hakları kuruluşları, İrlanda'nın attığı bu adımın diğer Avrupa ülkelerine yayılmasını umut ediyor. (İLKHA)

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, çiftçilerin sorunlarını dinledi

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 56 bin 412'ye yükseldi

İran'dan UAEA Başkanı Grossi’ye ülkeye giriş yasağı

Susa Camii Şehitleri Mersin’de dualarla anıldı

Pakistan'da askerlere yönelik bombalı araç saldırısı: 13 ölü 29 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni "tarım kredisi" desteği

Şanlıurfa’da ev ve ahır yangını: 10 büyükbaş hayvan telef oldu

Gabar Dağı eteklerindeki köylerde su kaynakları alarm veriyor

5 milyona yakın kişinin boy ve kilo ölçümü yapıldı

Adıyaman'da "Huzurlu Sokaklar" uygulaması gerçekleştirildi

Gaziantep'te trafik kazası: 2 ölü

Gaziantep'te bir kişi cezai işlem uygulanan motosikletini yaktı

Hasadı yapılan arpalar, çiftçilere ücretsiz dağıtılacak

Şanlıurfa’da tır otomobile çarptı: 1 yaralı

Kassam: Han Yunus'ta 4 zırhlı iş makinesi vuruldu, ölü ve yaralılar var

HÜDA PAR Adaklı İlçe teşkilatı açıldı

Adıyaman’da feci kaza: 4 ölü, 1 yaralı

13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Maduro: Her gün 100 Filistinli ölüyor, Batı sadece izliyor

Aile Fuarı ikinci gününde de yoğun ilgi görüyor

Bingöl'de yangın: Tarım arazisi ve ağaçlık alan zarar gördü

Tahran’da gözyaşı ve öfke: İran, 60 komutan ve bilim insanını uğurladı

Minik Hani'nin ayağı siyonist bombalarla koparıldı, gülüşü de susturuldu

Erzurum’da maden ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

Orman yangınlarına müdahale sürüyor

Gazze'de açlıktan ölen çocukların sayısı 66'ya yükseldi

Ensarullah'tan balistik füze açıklaması: Zulüm bitene kadar devam edeceğiz

Başkan Fırat: Uyuşturucu kullanımı son on yılda zirve yaptı

Siirt’te 29 köyü şehre bağlayan güzergah yenilendi

Klima patladı: 4 yaralı

Yükleniyor