• BIST 100

    11110,25%1,94
  • DOLAR

    42,44% -0,13
  • EURO

    49,42% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5794,55% 0,55
  • Ç. ALTIN

    9327,10% 0,02

İşçi ve işverenler dikkat! Ceza gelebilir...

10 Kasım 2020, Salı 10:09
10 Kasım 2020, Salı 10:09
İşçi ve işverenler dikkat! Ceza gelebilir...
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İşçi ve işverenler dikkat! Ceza gelebilir...

İşçi istifa edebilir. İşçinin veya işverenin haklı nedenleri (ahlak ve iyiniyete aykırı davranışlar) varsa yine iş sözleşmesi sonlanabilir. (İş Yasası Md 24/2 ve 25/2) İşyerinin kapanması nedeniyle de çalışanın iş sözleşmesi fesih edilebilir.

İşçinin rızasıyla gerçekleşmiş olsa da, haklı neden olmaksızın arabulucuda yapılan fesih ise pandemi nedeniyle yasak kapsamında. Veya yine işçinin rızasıyla yapılmasına rağmen ikale de (işveren ve işçinin karşılıklı rızasıyla iş sözleşmesini sonlandırma) fesih yasağı kapsamına giriyor.

FARKLI DURUMLAR VAR

Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık'ın haberine göre pandeminin başlarında; nisan ayı içinde devreye alınan (İş Yasası Geçici Md. 10) fesih yasağı, en son 17 Kasım’dan sonraki iki ay için de uzatıldı. (27 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile) Çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor ayrıca. Belirli süreli sözleşmenin sonlanması, hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri gibi fesih yasağı kapsamına girmeyen durumlar da var ayrıca.

İDARİ PARA CEZASI

Pandemi nedeniyle gelen ‘fesih yasağı’ olduğu sürece; ‘karşılıklı rıza var nasılsa, çalışan da tazminatlarını da aldı’ denilirse, işverenler yanılgıya düşmüş olur. Bu şekilde, haklı neden yokken, fesih yasağına aykırı çıkış gerçekleşen işyerlerinin genelde fesih nedeni olarak ‘diğer nedenleri (kod:22)’ SGK’ya bildirdiğini de duyuyoruz. Her ne kadar çalışan tazminatını almış olsa da ve çalışanın rızası olsa da, fesih yasağının ihlali anlamına gelen (arabulucuda veya ikale yoluyla) çıkış işlemleri (kodları) işverenleri idari para cezası ile karşı karşıya bırakabilir. Fesih yasağına aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işverene, her bir işçi için ‘aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası’ öngörülüyor.

İş Yasası’nın geçici (10.ncu) maddesine göre; işverenler fesih yasağı süresince; 3 aylık süreyi geçmemek üzere, çalışanını tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkarabiliyor. Yine aynı yasal düzenlemeye istinaden; Cumhurbaşkanı fesih yasağına ilişkin 3 aylık süreleri 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya yetkili.

TAZMİNATLAR VE VERGİLER

Normalde, çalışanıyla yollarını ayırmak isteyen işverenlerin, çalışanlarına kıdem tazminatını ve -ihbar süresi de kullandırılmamışsa- ihbar tazminatını ödemeleri gerekiyor. (İşverenin haklı nedeni olduğunda kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi yapılmıyor.) Kıdem tazminatı için en az 1 yıllık çalışma süresi de gerekiyor.

Eğer 30 ve daha fazla sayıda işçi çalıştırılan bir işyerinde iş akdi işveren tarafından feshediliyorsa (geçerli neden de yoksa) işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin de (kıdem ve ihbar tazminatına ilaveten) çalışana ödenmesi gerekiyor. (Çalışanın en az 6 aylık kıdemi de olması gerekiyor.) Söz konusu bu iki kalem ödemenin yapılabilmesi için çalışanın önce arabulucuya -anlaşamadığı durumda- ardından iş mahkemesine gidip işe iade davasını da kazanması gerekiyor.

MAHKEMELER NASIL DEĞERLENDİRİYOR

İşe başlatmama tazminatının ve ‘boşta geçen süre ücretinin’ ödenmesi için mahkemeler öncelikle iş sözleşmesini sonlandıran işverenin ‘geçerli nedeninin olmadığına’ ve dolayısıyla çalışanın ‘işe iadesine’ karar vermesi gerekiyor. İşe iade kararına rağmen işçiyi tekrar işe başlatmayan işverenin, çalışana 4 ila 8 aylık brüt maaşı kadar işe başlatmama tazminatı ödemesi gerekir.

Mahkemeler işe iade davalarında; işveren tarafından ‘işten çıkarmanın son çare’ olarak görülüp görülmediğini değerlendiriyor.

Tazminatlarla ilgili hangisinin hangi oranda vergiye tabi olduğu veya hangisinin vergisiz hesaplanacağına ilişkin tereddütler de sıkça yaşanıyor. Gerek ‘kıdem ve ihbar tazminatının’ gerek ‘işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin’ hesaplanma şartları ve vergisel durumları aşağıdaki tablodan görülebilir.

Putin, Ukrayna'daki barış girişimlerini görüşmek üzere Wittkoff ile bir araya gelecek

Tokat’ta yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adam hayatını kaybetti

Polonya Başbakanı, Alman mevkidaşına savaş tazminatını hatırlattı

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAMAS: Gazze’ye giren tırlar, temel ihtiyaçların asgari düzeyini dahi karşılamıyor!

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Mersin'de temaslar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16'ncı Ebola salgınının sona erdiğini duyurdu

Denizli’de “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlendi

Macron ile Trump, Ukrayna'yı görüştü

Amasya'da cezaevi aracının da karıştığı zincirleme kazada 23 kişi yaralandı

Aksaray’da gıda denetimleri sıklaştı

Konya’da kaçak kazı operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İster Sünni-Şii, ister Kürt-Arap olsun, başımız dara düştüğünde birbirimizin kapısını çalacağız

Güney Afrika'da hafif uçak düştü: 2 ölü

Karadeniz’de saldırıya uğrayan "VIRAT" gemisi İstanbul açıklarına ulaştı

Konya’da 55 dolandırıcılık şüphelisinden 26’sı tutuklandı

Aydın’da Yunanistan tarafından itilen 31 düzensiz göçmen kurtarıldı

Malatya-Kayseri kara yolunda yoğun kar yağışı etkili oldu

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası Faz-2 çalışmalarını inceledi

Ney Müzesi ve Üretim Merkezi projesi Hatay’da ele alındı

Malatya'da konteyner işyerinde yangın

Rusya'nın Çin vatandaşlarına yönelik vizesiz politikası yürürlüğe girdi

İzmir’de 2 milyon 309 bin sentetik ecza hap ele geçirildi

Bakan Tekin: Öğrencilerin yüzde 43'ü mesleki ve teknik eğitim veren liseleri tercih etti

Endonezya'da sel ve heyelan: Ölü sayısı 604'e yükseldi 464 kişi kayıp!

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: “Malatya için şeffaf ve adil bir yönetim anlayışıyla çalışıyoruz”

Siirt İl Müftüsü Pinal, cami ve Kur’an kursu inşaatlarını yerinde inceledi

Alzheimer hastalarına yaklaşımda empati ve sabır önemli!

Antalya’da son bir haftada 1834 kişi yakalandı

UNRWA: İşgalcilerin elinde Gazze'ye 3 aylık gıda yardımı yapabilecek 6 bin tır bulunuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Putin, Ukrayna'daki barış girişimlerini görüşmek üzere Wittkoff ile bir araya gelecek

Tokat’ta yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adam hayatını kaybetti

Polonya Başbakanı, Alman mevkidaşına savaş tazminatını hatırlattı

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAMAS: Gazze’ye giren tırlar, temel ihtiyaçların asgari düzeyini dahi karşılamıyor!

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Mersin'de temaslar

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16'ncı Ebola salgınının sona erdiğini duyurdu