• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

İşçiye mobbing uygulanmasında cezası 4 aydan başlayıp 1 yıla kadar çıkıyor

GÜNDEM 12.12.2022 10:40:02 0
İşçiye mobbing uygulanmasında cezası 4 aydan başlayıp 1 yıla kadar çıkıyor

İşçiye mobbing uygulanmasında cezası 4 aydan başlayıp 1 yıla kadar çıkıyor

Son yıllarda mobbing şikayetlerinde artış olduğunu belirten Avukat Ekrem Akdemir, yönetici ya da patronuyla sorun yaşayan çalışanların karşılaştığı mobbing durumuda ne yapılması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulundu.
Mobbing, iş hayatında son birkaç yıldır sıkça karşılaşılan bir terim. Çalışana psikolojik şiddet, baskı, yüze karşı yüksek sesle konuşma gibi davranışların mobbing olarak değerlendirildiğini ifade eden Akdemir, iş yerinde işçiye özel uygulanan birçok kötü davranışın mobbing sayıldığını söyledi.

“Mobbing sayılabilmesi için sistematik ve devamlı olması gereklidir”
Çalışanın işveren tarafından mobbinge uğradığını fark etmesi durumunda yasal yollara başvurması gerektiğinin altını çizen Akdemir, “İşçiye karşı kötü davranışların mobbing sayılması için, davranışın özellikle sürekli ve sistematik olması lazım. Örneğin yüze karşı yüksek sesle konuşma, işçinin izole ettirilmesi, psikolojik baskı, özel hayata karışma, yapılan işi beğenmeme ve yaptığı işin dışında başka işlerin verilmesi gibi birçok olumsuz davranış mobbing sayılır. Ama bunların mobbing sayılabilmesi için, davranışın sistematik ve devamlı olması gereklidir” dedi.
Çalışanların kendi arasındaki psikolojik şiddetin de mobbing sayıldığını aktaran Akdemir, “Son dönemlerde özellikle psikolojik şiddet, karşımıza sıklıkla çıkan bir mobbing çeşididir. Burada da dikkat edilmesi gereken yapılan psikolojik şiddetin devamlı ve sistematik olmasıdır. Aynı iş yerinde çalışan kişiye karşı, bir veya daha fazla kişinin sistematik olarak yapmış olduğu psikolojik baskı, psikolojik şiddet mobbing sayılabileceği gibi aynı kademede çalışanlar arasında da sergilenen sistematik davranışlar mobbing sayılabilir” ifadelerinde bulundu.

“Şartlar sağlanıyorsa tazminatını alabilir”
Mobbingin hukuktaki yerine değinen Akdemir, “İş kanununda mobbing maddesi yer almaktadır. Yargıtay özellikle bu konuda işçinin lehine güzel kararlar vermektedir. Çalışan bir işçi mobbinge uğradığını düşündüğünde, yasal yollara başvuruda bulunmalıdır. Aynı şekil mobbing uygulandığını düşünen kişi işten çıktıktan sonra şartları sağlıyorsa tazminatını da alabilir. Tabi tazminat davası açmadan öncede izlenmesi gereken belirli bir yol var. Bu usule de dikkat etmek gerekmektedir. Şahsa karşı yapılan fiilin Türk Ceza Kanunu (TCK)’da bir cezai karşılığı varsa, şahıs aynı şekilde Cumhuriyet Başsavcılığına gidip suç duyurusunda bulunabilir. TCK 86. maddesinde bu durumu ele almıştır. Mobbingin cezası da 4 aydan başlayıp 1 yıla kadardır” diye konuştu.

“Artan maliyetle işten çıkarılıyorsa tazminat alınır”
İşverenin artan maliyetiyle birlikte çalışanın işten çıkarılması durumunda neler yapılması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunan Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
“İşveren işçiyi artan maliyetler nedeniyle işten çıkarması işverene haklı fesih hakkı vermez. İşçi, tüm şartlarını sağlıyorsa tazminatını almak için yasal yollara başvurabilir. Ama işveren sırf tazminat vermemek için işçiye mobbing uygulayabilir. Eğer işçi bu durumda mobbinge uğradığını orada da anlıyorsa, işten ayrılıp yasal yollarla tazminatını isteyebilir.”
[gallery ids=',68100,68101,68102']

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı gece kapalı olacak

Erikli ve Pınar Su'ya 26 milyon TL rekabet cezası

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ