• BIST 100

    11175,05%1,15
  • DOLAR

    41,40% 0,26
  • EURO

    48,62% -0,34
  • GRAM ALTIN

    4858,16% 0,42
  • Ç. ALTIN

    7962,63% 0,31

Isınma yönteminde pelet soba kullanımına rağbet ediliyor

07 Kasım 2024, Perşembe 14:46
07 Kasım 2024, Perşembe 14:46
Isınma yönteminde pelet soba kullanımına rağbet ediliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Enerji verimliliği yüksek ve çevre dostu olan pelet sobalar, hem düşük maliyetli ısınma imkanı sunuyor hem de fosil yakıtların kullanılmasını azaltarak çevre kirliliğini en aza indiriyor. 

Şanlıurfa'da soğuk kış günlerinde ısınma maliyetlerini azaltmak ve çevreye daha duyarlı bir çözüm sunmak isteyenlerin pelet soba kullanımına yöneldiği gözlemleniyor.

Pelet soba, özellikle kömür ve doğalgaza alternatif olarak tercih edilmeye başlandı. Bu sobalar, odun talaşının işlenmesiyle elde edilen peletlerin yakılmasıyla çalışıyor. Hem ekonomik hem de çevreye duyarlı olması nedeniyle, kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. 

Şanlıurfa'da özellikle kırsal kesimlerde pelet soba kullanımı her geçen yıl artarken, bu değişim aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayan bir çözüm olarak da dikkat çekiyor. Yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle birlikte, pelet soba kullanımı daha fazla ilgi görmeye başladı. 

Pelet soba kullanıcıları, bu yeni ısınma yönteminin ev ekonomisine katkı sağladığını, ısınma maliyetlerinin önemli ölçüde düştüğünü belirtiyor. Ayrıca, pelet sobaların hava kirliliğini azaltma noktasında önemli bir avantaj sunduğunu ifade ediyor.

Pelet soba satıcısı İbrahim Halil Çadırcı, konuyla ilgili İLKHA’ya konuştu.

“Peletler alev aldıktan sonra kendiliğinden yanmaya devam eder”

Çadırcı, “Pelet soba, günümüzde yaygın olan sobalara göre daha ekonomik, daha temiz ve daha çevre dostu bir seçenektir. Sıkılaştırılmış çam peletlerini sobamızın haznesine koyduktan sonra, alttan pürmüz yardımıyla yakıp alev aldırıyoruz. Peletler alev aldıktan sonra kendiliğinden yanmaya devam eder. Ne kadar yandığıyla ilgili net bir süre verilmesi zor olsa da ortalama olarak saat başı 1 kilo 300 gram ile 1 kilo 700 gram arasında bir tüketimi vardır. Bu sobanın avantajlarından biri, odun ve kömürün kalorisi %78 iken, sıkılaştırılmış çam peletinin kalorisi yüzde 98'dir.” dedi.

“Mümkün olduğunca pelet kullanımını öneriyoruz”

Pelet soba çeşitlerini ve etkilerini anlatan Çadırcı, “İki çeşit pelet sobamız bulunmaktadır: Bir iç mekanda, bir de dış mekanda kullanılan model. Dış mekân sobalarımıza sadece uçan pelet dışında bir yakıt kullanılamazken, iç mekan sobalarımızda fındık ve fıstık kabuğu da yakıt olarak kullanılabilir. Bu kullanımların hiçbir zararı yoktur; ancak biz, mümkün olduğunca pelet kullanımını öneriyoruz. Peletlerde kesinlikle duman tütmesi ve geri tepme olmaz ancak diğer yakıt ürünlerinde bunlar yaşanabilir. Eski sobalara göre bu sobalar, toz ve duman salmaz, kullanım açısından çok zahmetli değildir. Sabahları kovayı çıkarıp kül dökme veya evin kirlenmesi gibi sorunlar yoktur. Sobalarımızın alt kısmında küçük bir hazne bulunur, burada biriken kül bir torbadan bir avuç çıkar. Bu külü aldıktan sonra temizlik yapmadan tekrar kullanılabilir.” diye konuştu.

“İnsan vücuduna zararı yoktur”

Pelet sobanın kesinlikle zehirlenmeye sebep olmayacağının altını çizen Çadırcı, “Çam peleti sobalarında geri tepme, duman tütme veya karbonmonoksit zehirlenmesi mümkün değildir ve bugüne kadar böyle bir durum yaşanmamıştır. Eğer kullanılan alanda duman birikse bile bu dumanın insan vücuduna zararı yoktur. Sadece hafif bir öksürük yapabilir. Ancak herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı gibi inşallah bundan sonra da yaşanmaz.” şeklinde konuştu.

“Bağ ve bahçelerde, kafelerde bu sobalar tercih edilmektedir”

Fiyatlarından bahseden Çadırcı, rağbetin arttığını belirterek şunları söyledi:

“Pelet sobalarımızın fiyatları 6.000 TL'den başlayıp, 15.000 TL'ye kadar çıkmaktadır. 2 borulu sobalarımız 35 metrekareyi ısıtır ve fiyatı 6.750 TL'dir. 3 borulu sobalarımız da aynı büyüklükteki alanı ısıtarak 8.250 TL'ye satılmaktadır. 4 borulu sobalarımız ise 100 metrekare alanı tek başına ısıtarak 11.750 TL'ye satılmaktadır. Sobalarımızın üst kısmında yakıt tankları bulunur. Peletler bu tanklara boşaltılır ve burada muhafaza edilir. Yakıt tankları yaklaşık 12 kilo pelet alır. Alt kısmında bir pürmüz bulunur ve pürmüz yardımıyla peletler yakılarak alevlendirilir. Haznedeki peletler yanmaya başladıktan sonra, üstteki yakıt tankından otomatik olarak taze peletler aşağıya iner ve yanmaya devam eder. Geçtiğimiz yıldan bu yana bu sektörde hizmet vermekteyim ve Şanlıurfa genelinde bağ ve bahçelerde, kafelerde bu sobalar tercih edilmektedir.” (İLKHA)

Gazze’den 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım paketi

Gazze'de can kaybı 65 bin 174'e yükseldi

İşgal rejimi Mescid-i Aksa vaizi Şeyh Muhammed Saranda’yı alıkoydu

Bursa'da "Yeşil vatan benim okulum geleceğe çare" toplantısı

İşgal rejimi Lübnan'da bir aracı bombaladı: Bir şehit 3 yaralı

LGS soruları, ücretsiz dağıtılan ders kitaplarından hazırlandı

Mersin’de “Dijital Dünyada Çocuk Hakları” eğitimi

Siirt’te fırınlara denetim: 5 işletmeye 526 bin tl ceza

Sumud Filosu Sicilya'dan yola çıktı

Şanlıurfa’da Gazze ve Sumud Filosu için kitlesel basın açıklaması

Adana Sarıçam’da orman yangını

Özel Yetenek Sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı

Durmaz: Konyaaltı ilçemiz daha iyi bir hizmeti hak ediyor

Ankara'da 792 kişi yakalandı

Uzmandan uyarı: Çocuklarda grip ve Covid vakaları yükselişte

Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş göreve başladı

Dicle Elektrik’ten Şanlıurfa’ya 3,5 milyar TL’lik dev yatırım

İşgal rejimi Batı Şeria'da baskınlarını sürdürüyor

Avustralya'da telekomünikasyon arızası acil durum çağrılarını aksatınca 3 kişi öldü

Çiftçilere 4,5 milyar liralık destek ödemesi başladı

Şap hastalığı nedeniyle kapatılan Malatya Hayvan Pazarı yeniden açıldı

Minik yüreklerden Gazze'ye umut kermesi

Kabil’den Trump’a Yanıt: ABD’nin Afganistan’daki varlığı artık imkânsız

YÖK'ten "İlk Ders Filistin" çağrısına destek

Zirai don fındığı vurdu, kilosu bin 200 TL'ye dayandı

Diyarbakır'da servis krizi büyüyor: Veliler, çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz!

Van’da okula bıçaklı saldırı: 1’i ağır 2 öğretmen yaralandı

Rantisi’nin torunu, Gazze’de Filistin direnişinin sembolünü yeniliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahipleri Umut Market’te alışveriş yapmaya devam ediyor.

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze’den 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım paketi

Gazze'de can kaybı 65 bin 174'e yükseldi

İşgal rejimi Mescid-i Aksa vaizi Şeyh Muhammed Saranda’yı alıkoydu

Bursa'da "Yeşil vatan benim okulum geleceğe çare" toplantısı

İşgal rejimi Lübnan'da bir aracı bombaladı: Bir şehit 3 yaralı

LGS soruları, ücretsiz dağıtılan ders kitaplarından hazırlandı