• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

İslâm tarihinde bir dönüm noktası: Hicretin üzerinden 1447 yıl geçti

26 Haziran 2025, Perşembe 12:48
26 Haziran 2025, Perşembe 12:48
İslâm tarihinde bir dönüm noktası: Hicretin üzerinden 1447 yıl geçti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İslâm tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Hicret'in 1447. Yıl dönümüne girildi. Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti, sadece bir mekân değişikliği değil, İslâm'ın sosyal, siyasî ve hukukî temellerinin atıldığı büyük bir dönüşümün

Kur'ân-ı Kerîm'de "Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır" (Tevbe, 9/36) buyrulurken, Hazreti Muhammed de (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu aylardan biri olan Muharrem için "Allah'ın ayı" ifadesini kullanmıştır. Muharrem, hürmetin, takvanın, ibadetin artırılması gereken bir aydır. Bu ayda yapılacak oruç, iyilik ve ibadetler, manevi olarak büyük sevaplar kazandırır.

Peygamber Efendimiz'in hadislerinde Muharrem ayında, özellikle de ayın başında, ortasında ve sonunda oruç tutmanın faziletine dikkat çekilir. Bu sebeple Müslümanlar, Hicrî yeni yılı ibadetle karşılamayı bir gelenek haline getirmiştir.

Aşure günü ve Kerbela'nın hüznü

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure, insanlık tarihi açısından da ibretlerle dolu bir gündür. Rivayetlere göre Hazreti Nuh'un gemisi bugünde Cudi Dağı'na oturmuş, Hazreti Musa ve İsrailoğulları da Firavun'un zulmünden bugün kurtulmuştur.

Ancak Muharrem ayı aynı zamanda, Müslümanların yüreğinde derin acılar bırakan Kerbela olayının yaşandığı aydır. Hazreti Hüseyin ve yetmişten fazla yakınının zalim Yezid ordusu tarafından şehit edildiği bu trajik hadise, İslâm tarihinde unutulmaz bir hüzün ve direniş sembolüdür.

Hicretle kurulan medeniyet

Hazreti Peygamber'in hicretiyle birlikte sadece coğrafî bir yer değişimi değil, yeni bir toplum yapısı ve devlet modeli inşa edildi. Mekke'de baskı ve zulüm gören Müslümanlar, Medine'de ensar ile birlikte yepyeni bir kardeşlik ruhuyla birleştiler. Hicretten sonra gerçekleşen "muâhât" uygulamasıyla her muhacire Medineli bir kardeş tayin edildi, böylece İslâm toplumu sağlam bir temele oturtuldu.

Siyasî ve hukukî açıdan da hicret bir dönüm noktası oldu. Hazreti Peygamber'in önderliğinde kurulan İslâm devleti, hicretin ardından Medine'de ilan edildi. Diplomatik ilişkiler başlatıldı, savaş ve barış hukuku geliştirildi. Tevhid, nübüvvet ve âhiret inancı etrafında şekillenen İslâm toplumu, hicretle birlikte ibadet, muamelât ve ceza hükümleriyle donatıldı. Müslümanlar artık özgürce dinlerini yaşayabilecekleri bir ortama kavuşmuştu.

Hicretle başlayan takvim

İslâm tarihinde hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi Hazreti Ömer döneminde olmuştur. Hicretin 17. yılı olan 638 miladî yılında, hicret olayı resmen tarih başlangıcı ilan edildi. Bu karar, hicretin İslâm ümmeti için ne kadar büyük bir dönüm noktası olduğunun en açık göstergesidir.

Hicrî-kamerî takvimde ay yılı, ayın dünya etrafında 12 kez dönmesiyle hesaplanır ve yaklaşık 354 gün sürer. Bu nedenle Hicrî takvim, miladî takvime göre her yıl 10-11 gün geri gelir. Müslümanlar, Ramazan orucunu, hac ibadetini ve diğer dini günleri bu takvime göre belirler.

Yeni Hicrî yılın ümmete barış, izzet ve uyanış getirmesi niyazıyla

İslâm tarihinin şanlı sayfalarından biri olan hicret, sadece geçmişin bir hatırası değil, bugün için de yol gösterici bir örnektir. Zira hicret; sabır, direnç, fedakârlık, kardeşlik ve yeni bir başlangıcın adıdır. Hicrî 1447 yılının İslâm ümmetine izzet, vahdet, adalet ve diriliş getirmesi niyazıyla… (İLKHA)

Batı Şeria'da işgal baskını: 16 yaşındaki çocuk şehit oldu

HAMAS: Yeni soğuk hava dalgası Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'nin doğusuna yoğun saldırı

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti

Siirt’te ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Kars’ta silah ticaretine yönelik operasyonda 10 kişi yakalandı

Fransa ile GKRY arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı!

Konya genelinde ses üstü askeri uçuşlar yapılacak

BM: Kış şartlarına rağmen israil Gazze'ye yardımları engellemeyi sürdürüyor

Ardahan’da kar yağışı etkisini sürdürüyor

Ukrayna Rus denizaltısını ilk kez su altı dronlarıyla vurdu

Fransa'da hayvanların itlafı çiftçi protestolarına yol açtı

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Nijerya'da yolcu otobüsüne silahlı baskın: 18 kişi kaçırıldı

ABD ile Ukrayna heyetleri Berlin'de görüştü

Karadeniz’de kontrolden çıkan insansız hava aracı düşürüldü

Gümrük beyannamesi düzeltme işlemlerinde yeni uygulama

Konya'da müstakil evin bahçesinde yangın çıktı

Konya’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 119 sözleşmeli personel alacak

Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da işgal baskını: 16 yaşındaki çocuk şehit oldu

HAMAS: Yeni soğuk hava dalgası Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'nin doğusuna yoğun saldırı

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti