• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
İstanbul Boğazı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

Son günlerde Marmara Bölgesini etkisi altına alan sis deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Boğazı'nda etkisini arttıran sisten dolayı boğazın transit gemi trafiğine yaklaşık 11 saat kapatılması nedeniyle zaman zaman ticari gemilerin ulaşımında aksamalar yaşandı. Ortalama bir gemi boğazdan geçiş için 14 saat beklerken sis nedeniyle bu süre daha da uzayabiliyor. Sevkiyatta yaşanan akşamalar nedeniyle Dünya ticaretinde milyonlarca dolar zarar olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz'den yada Marmara Denizinden gelerek boğazdan geçmek isteyen gemiler Marmara Denizi bölgesinde Ahırkapı açıklarından yoğunluk oluştururken Karadeniz tarafından gelen gemilerde Kumköy açıklarında yoğunluğa neden oldu. 

İstanbul Boğazı girişlerinde geçiş için bekleyen yüzlerce gemi havadan görüntülenirken Gemi radar sisteminde de boğazların giriş çıkışlarında geçiş için bekleyen çok sayıda geminin olduğu gözlendi.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Sistemleri müdürü Prof. Dr Mustafa Ilıcalı 'Normal şartlarda gemiler 14 saat bekleme süreleri var. Bir geminin günlük 120 bin dolar maliyeti var. Geminin boyutuna ve taşıdığı yüküne göre verecek olursa en küçük bir geminin 12 saatlik maliyeti 12 bin dolar. Bu geminin boyutuna göre 120 bin dolara kadar çıkıyor. Gemi işletmecilerin bu beklemeden dolayı kayıpları oluyor. Bugün sis var, 14 saat demiştik 3 gündür bekleyen gemiler var. 100 geminin bir günlük maliyeti 10 milyon dolarlık bir kayıp demek. Bu yük taşıma maliyetinde dolayı bir kayıp. Peki kaza riski, bu gemi sayıları sürekli artıyor. Bir de bizim kent içi yolcu gemilerimiz var. Bunlarda her doğrultuda hareket ediyorlar.

Boğazda 16 tane kesişme noktası var. Geçmiş dönemde yaşanan kazalar var. İki türlü tehlike var. Birincisi kaza riski ikincisi bekleme süreleri ve bunun maliyeti. Kazanın maliyeti hiç hesaplanamaz yani. Bunun aynı zamandan çevre etkisi var. Paris iklim anlaşmasını son zamanlarda konuşuyoruz. Gemilerin verdiği emisyonun tarihi yarımadaya verdiği etkisi var. Yalılar üzerinde etkisi var. İnsan sağlığı üzerinde etkisi var, deniz canlıları üzerinde etkisi var. Ne olacak peki, buna itiraz ediliyor. Bir müddet sonra aynen karayollarındaki gibi denizde de kuyruk oluşacak. Deniz ticareti muazzam artıyor. 2019'da 12 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde yirmi beşi Akdeniz havzasında. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle tam geçiş noktasındayız' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Diyarbakır’da Uçak Krizi: Kış Şartları Uçuşları Vuruyor

Bakan Şimşek: Fitch kredi notu görünümünü pozitife çevirdi

Keçilerini kurtarmak isterken kayalıklarda mahsur kaldı

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Gençlik Kolları'nda bayrak değişimi

Siirt’te kınalı keklik avının bedeli ağır oldu

Şanlıurfa’da soba gazı 5 kişiyi hastanelik etti

Balıkesir'de art arda 2 deprem

Şirvan’da yaralanan çocuk için zamanla yarış

Şanlıurfa sağlık yatırımlarıyla güçleniyor

Şanlıurfa’da siber dolandırıcılara operasyon: 3 tutuklama

Hastanesi'nde Minimal İnvaziv Jinekoloji Kongresi düzenlendi

Gaziantep'te Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Servisi hizmete açıldı

Gaziantep'te kaldırımlarda kar temizliği sürüyor

Şırnak'ta Çığ riski nedeniyle kapalı köy yolları için çalışma başlatıldı

İzmir merkezli operasyonda 654 kişi tutuklandı

Sakarya’da cezaevinde kavga: 21 hükümlü hastaneye sevk edildi

Bayğaralar organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Silahlı yağma olayına karışan 6 şüpheli yakalandı

Yapay zeka tuzağında 24 kişi tutuklandı

Psikolog Alioğlu: Alkol ve madde bağımlılığı ciddi bir risk haline geldi

BM: Gazze'de ateşkese rağmen Filistinliler öldürülüyor

25 yıl süren sigara bağımlılığından kurtuldu

Kaya: Yapay zeka göç yönetiminde ciddi riskler barındırıyor

Felç riskiyle yüzleşti, geleceği kurtarıldı

Japonya'da hükümet düştü, ülke erken seçime gidiyor

Uzmanlara göre iyiliğin gerçek gücü niyette saklı

Ticaret Bakanlığı esnafa yönelik e-ticaret eğitimi başlatıyor

Üsler, radarlar, füzeler: ABD'nin Grönland'daki askeri varlığı

Yurt dışından sağlanan TL fonlamada zorunlu karşılıklar artırıldı

ÖİB’nin taşınmaz satışları ve imar planı değişiklikleri onaylandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır’da Uçak Krizi: Kış Şartları Uçuşları Vuruyor

Bakan Şimşek: Fitch kredi notu görünümünü pozitife çevirdi

Keçilerini kurtarmak isterken kayalıklarda mahsur kaldı

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Gençlik Kolları'nda bayrak değişimi

Siirt’te kınalı keklik avının bedeli ağır oldu

Şanlıurfa’da soba gazı 5 kişiyi hastanelik etti

Balıkesir'de art arda 2 deprem