• BIST 100

    11002,94%0,77
  • DOLAR

    42,50% 0,02
  • EURO

    49,56% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5789,32% 0,64
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
İstanbul Boğazı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

Son günlerde Marmara Bölgesini etkisi altına alan sis deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Boğazı'nda etkisini arttıran sisten dolayı boğazın transit gemi trafiğine yaklaşık 11 saat kapatılması nedeniyle zaman zaman ticari gemilerin ulaşımında aksamalar yaşandı. Ortalama bir gemi boğazdan geçiş için 14 saat beklerken sis nedeniyle bu süre daha da uzayabiliyor. Sevkiyatta yaşanan akşamalar nedeniyle Dünya ticaretinde milyonlarca dolar zarar olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz'den yada Marmara Denizinden gelerek boğazdan geçmek isteyen gemiler Marmara Denizi bölgesinde Ahırkapı açıklarından yoğunluk oluştururken Karadeniz tarafından gelen gemilerde Kumköy açıklarında yoğunluğa neden oldu. 

İstanbul Boğazı girişlerinde geçiş için bekleyen yüzlerce gemi havadan görüntülenirken Gemi radar sisteminde de boğazların giriş çıkışlarında geçiş için bekleyen çok sayıda geminin olduğu gözlendi.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Sistemleri müdürü Prof. Dr Mustafa Ilıcalı 'Normal şartlarda gemiler 14 saat bekleme süreleri var. Bir geminin günlük 120 bin dolar maliyeti var. Geminin boyutuna ve taşıdığı yüküne göre verecek olursa en küçük bir geminin 12 saatlik maliyeti 12 bin dolar. Bu geminin boyutuna göre 120 bin dolara kadar çıkıyor. Gemi işletmecilerin bu beklemeden dolayı kayıpları oluyor. Bugün sis var, 14 saat demiştik 3 gündür bekleyen gemiler var. 100 geminin bir günlük maliyeti 10 milyon dolarlık bir kayıp demek. Bu yük taşıma maliyetinde dolayı bir kayıp. Peki kaza riski, bu gemi sayıları sürekli artıyor. Bir de bizim kent içi yolcu gemilerimiz var. Bunlarda her doğrultuda hareket ediyorlar.

Boğazda 16 tane kesişme noktası var. Geçmiş dönemde yaşanan kazalar var. İki türlü tehlike var. Birincisi kaza riski ikincisi bekleme süreleri ve bunun maliyeti. Kazanın maliyeti hiç hesaplanamaz yani. Bunun aynı zamandan çevre etkisi var. Paris iklim anlaşmasını son zamanlarda konuşuyoruz. Gemilerin verdiği emisyonun tarihi yarımadaya verdiği etkisi var. Yalılar üzerinde etkisi var. İnsan sağlığı üzerinde etkisi var, deniz canlıları üzerinde etkisi var. Ne olacak peki, buna itiraz ediliyor. Bir müddet sonra aynen karayollarındaki gibi denizde de kuyruk oluşacak. Deniz ticareti muazzam artıyor. 2019'da 12 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde yirmi beşi Akdeniz havzasında. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle tam geçiş noktasındayız' diye konuştu.

İzmir’de Yunanistan tarafından itilen 15 düzensiz göçmen kurtarıldı

Akseki’nin geleneksel lezzetleri coğrafi işaretle tescilleniyor

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

İşgal ordusunda Gazze kaynaklı intihar vakaları devam ediyor

Kayseri’de 8’inci kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Bakan Yerlikaya: Filistin meselesi artık ertelenebilir, ötelenebilir bir mesele değildir

Ordu merkezli dolandırıcılık operasyonu: 13 şüpheli yakalandı

UNRWA'nın görev süresini 3 yıl daha uzatıldı

BM: israil Batı Şeria'da uluslararası insani ve insan hakları hukukuna uygun hareket etmeli

Bakan Uraloğlu Kırık ve Dallıkavak tünellerinde incelemelerde bulundu

İstanbul'da zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 6 yaralı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Uyuşturucu ile mücadele bahanesiyle tehdit ediliyoruz

Erzurum’da aralık ayı asayiş ve güvenlik toplantısı yapıldı

2026 MEB-EKYS Yazılı Sınavı'nın konu dağılımı belli oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 23. Doha Forumu'na katılacak

İngiltere ve Norveç, Rus denizaltılarına karşı ortak devriye başlattı

Dışişleri Bakanlığından KDC-Ruanda barış anlaşmasına ilişkin açıklama

Kayseri’de drift atan sürücüye 64 bin lira ceza kesildi

İzmir açıklarında 31 düzensiz göçmen yakalandı

Ankara’da ani kalp durmalarına karşı 25 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

Otomobil park halindeki araca çarptı: 4 yaralı

BM: Ukrayna'da savaş hız kesmeden devam ediyor

Fransa'da nükleer denizaltıların bulunduğu üssün üzerinde İHA alarmı

Akdeniz'de 4.4 büyüklüğünde deprem

Uşakov: ABD ile yapılan Ukrayna müzakerelerinde ilerleme kaydedildi

Rusya ile Hindistan arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı

ABD, Doğu Pasifik’te uyuşturucu taşıdığı öne sürülen tekneyi vurdu: 4 ölü

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de Yunanistan tarafından itilen 15 düzensiz göçmen kurtarıldı

Akseki’nin geleneksel lezzetleri coğrafi işaretle tescilleniyor

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

İşgal ordusunda Gazze kaynaklı intihar vakaları devam ediyor

Kayseri’de 8’inci kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Bakan Yerlikaya: Filistin meselesi artık ertelenebilir, ötelenebilir bir mesele değildir

Ordu merkezli dolandırıcılık operasyonu: 13 şüpheli yakalandı