• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
08 Kasım 2021, Pazartesi 09:25
İstanbul Boğazı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İstanbul Boğazı'nda 10 milyon dolarlık bekleyiş

Son günlerde Marmara Bölgesini etkisi altına alan sis deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Boğazı'nda etkisini arttıran sisten dolayı boğazın transit gemi trafiğine yaklaşık 11 saat kapatılması nedeniyle zaman zaman ticari gemilerin ulaşımında aksamalar yaşandı. Ortalama bir gemi boğazdan geçiş için 14 saat beklerken sis nedeniyle bu süre daha da uzayabiliyor. Sevkiyatta yaşanan akşamalar nedeniyle Dünya ticaretinde milyonlarca dolar zarar olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz'den yada Marmara Denizinden gelerek boğazdan geçmek isteyen gemiler Marmara Denizi bölgesinde Ahırkapı açıklarından yoğunluk oluştururken Karadeniz tarafından gelen gemilerde Kumköy açıklarında yoğunluğa neden oldu. 

İstanbul Boğazı girişlerinde geçiş için bekleyen yüzlerce gemi havadan görüntülenirken Gemi radar sisteminde de boğazların giriş çıkışlarında geçiş için bekleyen çok sayıda geminin olduğu gözlendi.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Sistemleri müdürü Prof. Dr Mustafa Ilıcalı 'Normal şartlarda gemiler 14 saat bekleme süreleri var. Bir geminin günlük 120 bin dolar maliyeti var. Geminin boyutuna ve taşıdığı yüküne göre verecek olursa en küçük bir geminin 12 saatlik maliyeti 12 bin dolar. Bu geminin boyutuna göre 120 bin dolara kadar çıkıyor. Gemi işletmecilerin bu beklemeden dolayı kayıpları oluyor. Bugün sis var, 14 saat demiştik 3 gündür bekleyen gemiler var. 100 geminin bir günlük maliyeti 10 milyon dolarlık bir kayıp demek. Bu yük taşıma maliyetinde dolayı bir kayıp. Peki kaza riski, bu gemi sayıları sürekli artıyor. Bir de bizim kent içi yolcu gemilerimiz var. Bunlarda her doğrultuda hareket ediyorlar.

Boğazda 16 tane kesişme noktası var. Geçmiş dönemde yaşanan kazalar var. İki türlü tehlike var. Birincisi kaza riski ikincisi bekleme süreleri ve bunun maliyeti. Kazanın maliyeti hiç hesaplanamaz yani. Bunun aynı zamandan çevre etkisi var. Paris iklim anlaşmasını son zamanlarda konuşuyoruz. Gemilerin verdiği emisyonun tarihi yarımadaya verdiği etkisi var. Yalılar üzerinde etkisi var. İnsan sağlığı üzerinde etkisi var, deniz canlıları üzerinde etkisi var. Ne olacak peki, buna itiraz ediliyor. Bir müddet sonra aynen karayollarındaki gibi denizde de kuyruk oluşacak. Deniz ticareti muazzam artıyor. 2019'da 12 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde yirmi beşi Akdeniz havzasında. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle tam geçiş noktasındayız' diye konuştu.

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı

Sırbistan'da kar yağışı sonrası uçak seferleri iptal edildi

Diyarbakır’ın 5 ilçesinde okullar tatil 

Lodosun ardından Bursa semalarında görsel şölen oluştu

Batman'da çatı katında yangın

Karaduvar’da yol çilesi son buldu: HÜDA PAR aracı oldu, belediye harekete geçti

Ukrayna ve Avrupa ülkeleri 20 maddelik barış planını görüştü

Çanakkale'de feribot seferlerine fırtına engeli

Soğuk havalarda fındık yemenin vücuda faydaları

Şanlıurfa'nın 7 ilçesinde taşımalı eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Berlin'de elektrik hatlarına sabotaj: Eğitime 4 gün ara verildi

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, Çin’de

Hong Kong'da yangın: 1 ölü, 8 yaralı

Kahramanmaraş'ta taşımalı eğitime kar engeli

Meteoroloji’den Doğu Akdeniz için kuvvetli fırtına uyarısı

Manisa'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Kuzey Kore: Maduro’nun tutuklaması, Venezuela’nın egemenliğine yönelik bir saldırı

Bakan Yerlikaya'dan karla mücadele çalışmalarına ilişkin açıklama

NYT: ABD'nin Venezuela saldırısında en az 40 kişi öldürüldü

Yılın ilk kabine toplantısı yarın Beştepe'de

Batman'da 4 bin 931 kilometrelik köy yolu ulaşıma açıldı

Mersin'de feci kaza: 2 ölü, 3 yaralı

Batman'da iki ilçede eğitime kar engeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı