-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
50,95% -0,15
-
GRAM ALTIN
7272,80% -0,86
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...
GABORAS tarafından geliştirilen GOS terminallerinde, 5 bin 343 kilometrekarelik İstanbul’un zemin durumu ve yapı envanteri masaya yatırıldı. Zemin formasyonlarına yapılan puanlamalar ile bina yapım yılı, 2007 yılında hayata geçirilen deprem yönetmeliğinden önce olan yapıların bir araya getirildiği çalışmada Avrupa yakasının Asya’ya göre daha fazla deprem riski taşıdığı görüldü. Deprem gerçeğinin bir an olsun unutulmaması gerektiğini belirten GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, “Dün 4.2 şiddetinde gerçekleşen depremde de görüldüğü üzere tüm planlamalarımızı deprem merkezli yapmak zorundayız. Ekonomik veya siyasi aldığımız her kararın arkasında deprem gerçeği yatmalıdır. Bu mesele herkesi ilgilendirir. Bu gerçeğe sırtımızı dönemeyiz” dedi.

TARİHİ YARIMADA VE ADALAR’IN DURUMU KRİTİK
Harita üzerinde sayısallaştırılan veriler üzerinden gerçekleştirilen okumalar neticesinde olası büyük İstanbul depreminin en fazla etkileyeceği bölgeler tespit edildi. Tarihi yarımadanın neredeyse tamamında zemin formasyonunun iyi olmadığının saptandığı incelemede İstanbul’un Türkiye’deki kentsel dönüşümlerin 0.33’ünü, riskli alanlarının 10.71’ini, yenileme alanlarının ise 53.17’sini kapsadığı tespit edildi.
Asya yakasının zemin formasyonu olarak Avrupa Yakası’na göre daha sağlam olduğunun ortaya çıkarıldığı incelemede Avrupa Yakası’nda Fatih’in yanı sıra Bahçelievler, Bakırköy ve Güngören’in zemin formasyonunun yanı sıra yapı durumu olarak da eski yapıların çoğunlukta olduğu belirtildi.
Çalışmada Zeytinburnu’nun tarihi yarımadaya bakan bölümleri ile Avcılar’ın sahil kesimleri ve Boğaziçi öngörünüm bölgelerinin depremden etkilenecek öncelikli alanlar olarak ön plana çıkıyor. Anadolu Yakası’nda Kartal – Maltepe sahil kesimi ve Kadıköy’ün batısı dikkat edilmesi gereken bölgelerin başında geliyor. İstanbul’da geçen yıl e-devlet üzerinden açıklanan toplanma alanlarını da incelendiği çalışmada kişi başına 1.17 metrekare toplanma alanı düştüğü tespit edildi.
ESKİ – YENİ KONUTLAR ARASINDA DEĞER TAKASI GERÇEKLEŞMELİ
Deprem çalışmalarına nereden başlanması gerektiğini büyük veri teknolojileri ve yapay zekâ algoritmalarıyla tespit edebildiklerini belirten Altun, “Bu bölgelerde master plan doğrultusunda bina dönüşümünden ziyade mekânsal kalitenin arttığı projelerle yaklaşılmalıdır. Deprem odaklı dönüşüm içerisine alınacak bölgelerde yaşayan vatandaşları değer takası ile metrekare tartışmalarının ötesinde teknolojik bir çözüm gerekmektedir. Mevcut durumda noktasal olarak değer tespiti yapabilecek teknolojik altyapıya sahibiz. Önemli olan gayrimenkulü bir değer olarak kabul etmektir” dedi.

Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu
Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp
Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!
Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti
Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a yönelik saldırılarını kınıyoruz
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Konya için sis ve buzlanma uyarısı
İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 356 bin sentetik hap ele geçirildi
Mücteba Hamanei'den ilk mesaj: Düşmanın zayıf olduğu cepheleri açabiliriz
Malatya Beydağ'ında dağ keçileri görüntülendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul'u kabul etti
Malatya'da inşaattan düşen işçi yaralandı
Gaziantep TMMOB'dan mühendise silahlı saldırıya tepki
Peygamber Sevdalıları, İzmir'de "Kudüs Günü" basın açıklaması düzenleyecek
Bakan Fidan: İran’da iç savaş çıkarma planlarına karşıyız
Öztürk: Petrol fiyatları yükseliyor, bu da üretime ek maliyetler getiriyor
Alimlerden Mescid-i Aksa'nın kapatılmasına tepki
Aksaray’da uyuşturucu operasyonu: 13 kişi tutuklandı
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden üniversite öğrencilerine özel etkinlik
Cizre’de minikler cami ile buluştu
Siirt’te İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy anıldı
Mücteba Hamanei'i ilk kez açıklama yapacak
Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi
Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi
İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı
Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı
Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi
Yükleniyor






