• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...

25 Eylül 2020, Cuma 15:55
25 Eylül 2020, Cuma 15:55
İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İstanbul Deprem Haritası yayınlandı! İşte en riskli bölgeler...

GABORAS tarafından geliştirilen GOS terminallerinde, 5 bin 343 kilometrekarelik İstanbul’un zemin durumu ve yapı envanteri masaya yatırıldı. Zemin formasyonlarına yapılan puanlamalar ile bina yapım yılı, 2007 yılında hayata geçirilen deprem yönetmeliğinden önce olan yapıların bir araya getirildiği çalışmada Avrupa yakasının Asya’ya göre daha fazla deprem riski taşıdığı görüldü. Deprem gerçeğinin bir an olsun unutulmaması gerektiğini belirten GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, “Dün 4.2 şiddetinde gerçekleşen depremde de görüldüğü üzere tüm planlamalarımızı deprem merkezli yapmak zorundayız. Ekonomik veya siyasi aldığımız her kararın arkasında deprem gerçeği yatmalıdır. Bu mesele herkesi ilgilendirir. Bu gerçeğe sırtımızı dönemeyiz” dedi.

TARİHİ YARIMADA VE ADALAR’IN DURUMU KRİTİK

Harita üzerinde sayısallaştırılan veriler üzerinden gerçekleştirilen okumalar neticesinde olası büyük İstanbul depreminin en fazla etkileyeceği bölgeler tespit edildi. Tarihi yarımadanın neredeyse tamamında zemin formasyonunun iyi olmadığının saptandığı incelemede İstanbul’un Türkiye’deki kentsel dönüşümlerin 0.33’ünü, riskli alanlarının 10.71’ini, yenileme alanlarının ise 53.17’sini kapsadığı tespit edildi.

Asya yakasının zemin formasyonu olarak Avrupa Yakası’na göre daha sağlam olduğunun ortaya çıkarıldığı incelemede Avrupa Yakası’nda Fatih’in yanı sıra Bahçelievler, Bakırköy ve Güngören’in zemin formasyonunun yanı sıra yapı durumu olarak da eski yapıların çoğunlukta olduğu belirtildi.

Çalışmada Zeytinburnu’nun tarihi yarımadaya bakan bölümleri ile Avcılar’ın sahil kesimleri ve Boğaziçi öngörünüm bölgelerinin depremden etkilenecek öncelikli alanlar olarak ön plana çıkıyor. Anadolu Yakası’nda Kartal – Maltepe sahil kesimi ve Kadıköy’ün batısı dikkat edilmesi gereken bölgelerin başında geliyor. İstanbul’da geçen yıl e-devlet üzerinden açıklanan toplanma alanlarını da incelendiği çalışmada kişi başına 1.17 metrekare toplanma alanı düştüğü tespit edildi.

ESKİ – YENİ KONUTLAR ARASINDA DEĞER TAKASI GERÇEKLEŞMELİ 

Deprem çalışmalarına nereden başlanması gerektiğini büyük veri teknolojileri ve yapay zekâ algoritmalarıyla tespit edebildiklerini belirten Altun, “Bu bölgelerde master plan doğrultusunda bina dönüşümünden ziyade mekânsal kalitenin arttığı projelerle yaklaşılmalıdır. Deprem odaklı dönüşüm içerisine alınacak bölgelerde yaşayan vatandaşları değer takası ile metrekare tartışmalarının ötesinde teknolojik bir çözüm gerekmektedir. Mevcut durumda noktasal olarak değer tespiti yapabilecek teknolojik altyapıya sahibiz. Önemli olan gayrimenkulü bir değer olarak kabul etmektir” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Dışişleri Bakanı Fidan İİT ülkelerinin büyükelçileriyle iftarda bir araya geldi

Ordu’da trafik ihlallerine drone destekli denetim

Gazze'de 18 bin 500 hasta ve yaralı acil tıbbi tahliye bekliyor

Erzurum’un 3 ilçesinde kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ATBR üyelerini Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti

Yapıcıoğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a süreç hakkındaki rapora ilişkin fikirlerimizi ilettik

İran Dışişleri Bakanı: Hem barışa hem de savaşa hazırız

HAKSİAD Ankara Şubesi öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

Samsun’da termal drone destekli denetimde 13 kişiye ceza

Ankara'da sıcaklıklar eksiye düşecek

Bulgar yetkililer, Türkiye sınırında 1,43 milyon euro değerinde kokain ve altına el koydu

İçişleri Bakanlığında yardımcıların görev dağılımı belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletin, inancını yaşaması bunları zıvanadan çıkartıyor

İran Cumhurbaşkanı, ABD ile yapılacak dolaylı görüşmeler için "iyi beklentiler" gördüğünü söyledi

Balkanlar üzerinden dondurucu soğuk dalga geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yapıcıoğlu'nu kabul etti

Somali’de 6.5 milyon kişi açlık sınırında

İran Dışişleri Bakanı, ABD ile dolaylı görüşmelerin 3. turu için Cenevre'ye gitti

Marmaray, Ramazanda ek sefer yapacak

Kur'an şehidi Nesim Demirtaş kabri başında yad edildi

Bakan Göktaş: Bağımlılıkla mücadelede yeni bir dönemi başlattık

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Özgürlük adı altında ahlaki çöküşe göz yummak sorumsuzluktur

Hocalı Katliamı'nın 34. yılı nedeniyle Meclis'te anma programı düzenlendi

Marmaray’da Ramazana özel ek sefer

Konya'da "Kampüsten Mahalleye İyilik Sağlık Hareketi"

Türkiye, Avrupa’da zirvede: Hava trafiğinde tarihi seviyeye ulaştı

Gaziantep'te öğrenciler her gün birlikte mukabele okuyor

Bilecik’te narkotik operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da marketlere Ramazan denetimleri

İstanbul’da kuvvetli rüzgar ve yer yer kar uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dışişleri Bakanı Fidan İİT ülkelerinin büyükelçileriyle iftarda bir araya geldi

Ordu’da trafik ihlallerine drone destekli denetim

Gazze'de 18 bin 500 hasta ve yaralı acil tıbbi tahliye bekliyor

Erzurum’un 3 ilçesinde kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ATBR üyelerini Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti

Yapıcıoğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a süreç hakkındaki rapora ilişkin fikirlerimizi ilettik

İran Dışişleri Bakanı: Hem barışa hem de savaşa hazırız