• BIST 100

    15861,41%0,32
  • DOLAR

    43,37% 0,03
  • EURO

    51,47% 0,35
  • GRAM ALTIN

    7092,34% 2,13
  • Ç. ALTIN

    11581,26% 2,25

İşte madde madde Yeni İstihdam Paketi'nin detayları

17 Ekim 2020, Cumartesi 09:51
17 Ekim 2020, Cumartesi 09:51
İşte madde madde Yeni İstihdam Paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İşte madde madde Yeni İstihdam Paketi'nin detayları

AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan ve çeşitli istihdam desteklerini öngören 43 maddelik torba teklif ile Kurumlar Vergisinde radikal bir düzenlemeye gidiliyor. Teklifin 337. maddesi ile Cumhurbaşkanı’na halen yüzde 20 olan kurumlar vergisini 5 puana kadar indirme yetkisi veriliyor.

Ayrıca, BIST’te ilk defa işlem görmek üzere en az yüzde 20 hissesini halka arz edilen şirketlere (finans kuruluşları, bankalar hariç) 5 dönem boyunca kurumlar vergisi 2 puan indirimli olarak uygulanacak.

İşsizlik ödeneğinden yararlandırıldıktan sonra 90 gün içinde işe giren ve burada 12 ay çalışanlarım uzun vadeli sigorta primlerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi bulunanların istihdam edenlere verilen prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

İlave istihdam sağlayan işverene yönelik prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması 31 Aralık 2023’e kadar erteleniyor.

Kısa Çalışma Ödeneği desteği süresinin 30 Haziran 2021’e uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

Kısa çalışmadan normal çalışmaya dönen işyerlerine verilen desteğin 30 Haziran 2021’e kadar uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasında işiz kalmış olup, tekrar işe başlayanlar için günlük 44.15 TL, işe başlatılıp da ücretsiz izne çıkarılanlara ise günlük 39.24 lira destek verilecek. Bu şartlarda olup da başvurusu kabul edilmeyenler için ise hane başına 34.34 lira destek sağlanacak.

İşverenlere 2019 yılı Ocak ayı ile 2020 yılı Nisan ayı arasında en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave edilecek her istihdam için günlük 44.15 lira, bunları işe alıp ücretsiz izne çıkaranlara ise günlük 39.24 lira nakdi ücret desteği verilecek.

Evde üretilen mal ve hizmetleri internet üzerinden satanlara 220 bin liralık gelire kadar vergi muafiyeti getiriliyor. Bunun için banka hesabı açılması ve esnaf muafiyet belgesi şartı bulunuyor. Bunun üzerindeki tutarlar için ise yüzde 4 gelir vergisi alınacak.

E İHRACATA KADEMELİ VERGİ İNDİRİMİ

Teklifi 11’nci maddesi ile elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen ihracattan elde edilen kazancın yüzde 50’sinin beyannamede belirtilen gelirden indirilecek. Burada 2 milyon 400 bin liraya kadar olan ihracatta ihracatçının kendisi dahil 4 kişilik istihdam şartı aranıyor. Geliri 400 bin liraya kadar olan ihracatlarda ise sadece ihracatçının sigortalı olması şartı bulunuyor.

Tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisselerini geri almaları durumunda vergisiz kâr dağıtımını önleyecek düzenleme yapıldı.

Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım işlemlerinden elde edilen gelirler, gelir vergisi kanunun geçici 67’nci maddesi uyarınca kaynaktan kesinti suretiyle vergilendirecek. Madde 31 Aralık 2025’e kadar uygulanacak. Cumhurbaşkanı bu süreyi 5 yıla kadar uzatabilecek.

Kısmi çalışmayı kabul eden hizmet erbabına gelir vergisi ve damga vergisi istisnası getiriliyor. Bunun için tam süreli çalışanların kısmi çalışmaya geçenlerin ücretleri, yerlerine yeni birisinin istihdam edilmesi(çalışmadıkları gün kadar) şartıyla gelir vergisinden istisna tutulacak. Destek 6 ay süreyle verilecek, Cumhurbaşkanı bu süreyi 4 katına kadar uzatabilecek.

YURT DIŞI ALTIN VE DÖVİZİ GETİRENE VERGİ YOK

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 30 Haziran 2021’e kadar getirenlerden vergi alınmayacak.

Aynı şekilde Türkiye’de bulunan ancak işletme kayıtları arasında yer almayan para, altı, döviz, menkul kıymet ve sermaye piyasası araçları ve taşınmazlar da vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaksızın deftere kayıt edilebilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

12 bin yıllık "Iza Buğdayı" üniversite-çiftçi iş birliğiyle Mengen’de yeniden filizlendi

Hindistan'da patlama: 11 kolluk kuvveti yaralandı

Diyarbakır’da terör soruşturması: 10 şüpheli gözaltında, 6 kişi aranıyor

Batman'da yaban hayvanları için yem bırakıldı

ABD'de kar fırtınası ölümleri neden oldu

Konya’da TÜMOSAN Köprülü Kavşağı’nın temeli atıldı

Telefoncu esnafı taksit yasağından dertli: Müşteri kapıdan dönüyor

Avrupa Birliği, Rusya’dan doğalgaz ithalatının durdurulmasını onayladı

Konya’da kaçakçılık operasyonları: 2 kişi tutuklandı

HAMAS: İşgal, barış görüşmeleri bahanesiyle ablukayı sürdürüyor

Bakan Fidan, Nijerya Dışişleri Bakanı Tuggar ile görüştü

Özel eğitim merkezlerinden yüzde 27'lik artışa tepki: Sürdürülebilirlik tehdit altında

Diyarbakır'da 410 kişilik ekip, kayıp Nimet Kılıç’ı arıyor

TAB Başkanı Ali Demir, 11. Uluslararası Azerbaycan Arıcılık Konferansı’na katıldı

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçin: Toplumun en sağlam kalesi ailedir

Mersin Tarsus’ta 2 yaşındaki çocuk hayvan saldırısında ağır yaralandı

Batman'da 2025 yılında 3 bin 518 işverene sosyal güvenlik bilgilendirmesi

Kuruyemiş fiyatları cep yakıyor: Alışverişler gramla yapılıyor

Batman'da ilk açık cerrahiyle alt çene kırığı tedavisi

Ortadoğu Uzmanı Öncer: İran’da yaşananlar Türkiye’de yapılmak istenenlerin provasıdır

Battalgazi Belediyesinden öğrencilere karne hediyesi

Kaçak avcılara ceza: 4 kişiye 75 bin TL’yi aşan para cezası

Mardin’de SYDV Müdürü sahte diploma iddiasıyla tutuklandı

Başkan Kaplan’dan SGK İl Müdürü Naif Gümüş’e ziyaret

Siirt’in Kurtalan ilçesinde trafik kazası: 2 yaralı

Malatya'da tefecilik operasyonu: 3 tutuklama

Mersin’de kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı

Şanlıurfa’da çalıntı araç ahırda bulundu

Şanlıurfa’da 1 milyon 800 bin liralık ziynet eşyası dolandırıcılığı aydınlatıldı

Modern yaşamda uyku sorunları artıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


12 bin yıllık "Iza Buğdayı" üniversite-çiftçi iş birliğiyle Mengen’de yeniden filizlendi

Hindistan'da patlama: 11 kolluk kuvveti yaralandı

Diyarbakır’da terör soruşturması: 10 şüpheli gözaltında, 6 kişi aranıyor

Batman'da yaban hayvanları için yem bırakıldı

ABD'de kar fırtınası ölümleri neden oldu

Konya’da TÜMOSAN Köprülü Kavşağı’nın temeli atıldı

Telefoncu esnafı taksit yasağından dertli: Müşteri kapıdan dönüyor