• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

İşte madde madde Yeni İstihdam Paketi'nin detayları

17 Ekim 2020, Cumartesi 09:51
17 Ekim 2020, Cumartesi 09:51
İşte madde madde Yeni İstihdam Paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İşte madde madde Yeni İstihdam Paketi'nin detayları

AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan ve çeşitli istihdam desteklerini öngören 43 maddelik torba teklif ile Kurumlar Vergisinde radikal bir düzenlemeye gidiliyor. Teklifin 337. maddesi ile Cumhurbaşkanı’na halen yüzde 20 olan kurumlar vergisini 5 puana kadar indirme yetkisi veriliyor.

Ayrıca, BIST’te ilk defa işlem görmek üzere en az yüzde 20 hissesini halka arz edilen şirketlere (finans kuruluşları, bankalar hariç) 5 dönem boyunca kurumlar vergisi 2 puan indirimli olarak uygulanacak.

İşsizlik ödeneğinden yararlandırıldıktan sonra 90 gün içinde işe giren ve burada 12 ay çalışanlarım uzun vadeli sigorta primlerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi bulunanların istihdam edenlere verilen prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

İlave istihdam sağlayan işverene yönelik prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması 31 Aralık 2023’e kadar erteleniyor.

Kısa Çalışma Ödeneği desteği süresinin 30 Haziran 2021’e uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

Kısa çalışmadan normal çalışmaya dönen işyerlerine verilen desteğin 30 Haziran 2021’e kadar uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasında işiz kalmış olup, tekrar işe başlayanlar için günlük 44.15 TL, işe başlatılıp da ücretsiz izne çıkarılanlara ise günlük 39.24 lira destek verilecek. Bu şartlarda olup da başvurusu kabul edilmeyenler için ise hane başına 34.34 lira destek sağlanacak.

İşverenlere 2019 yılı Ocak ayı ile 2020 yılı Nisan ayı arasında en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave edilecek her istihdam için günlük 44.15 lira, bunları işe alıp ücretsiz izne çıkaranlara ise günlük 39.24 lira nakdi ücret desteği verilecek.

Evde üretilen mal ve hizmetleri internet üzerinden satanlara 220 bin liralık gelire kadar vergi muafiyeti getiriliyor. Bunun için banka hesabı açılması ve esnaf muafiyet belgesi şartı bulunuyor. Bunun üzerindeki tutarlar için ise yüzde 4 gelir vergisi alınacak.

E İHRACATA KADEMELİ VERGİ İNDİRİMİ

Teklifi 11’nci maddesi ile elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen ihracattan elde edilen kazancın yüzde 50’sinin beyannamede belirtilen gelirden indirilecek. Burada 2 milyon 400 bin liraya kadar olan ihracatta ihracatçının kendisi dahil 4 kişilik istihdam şartı aranıyor. Geliri 400 bin liraya kadar olan ihracatlarda ise sadece ihracatçının sigortalı olması şartı bulunuyor.

Tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisselerini geri almaları durumunda vergisiz kâr dağıtımını önleyecek düzenleme yapıldı.

Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım işlemlerinden elde edilen gelirler, gelir vergisi kanunun geçici 67’nci maddesi uyarınca kaynaktan kesinti suretiyle vergilendirecek. Madde 31 Aralık 2025’e kadar uygulanacak. Cumhurbaşkanı bu süreyi 5 yıla kadar uzatabilecek.

Kısmi çalışmayı kabul eden hizmet erbabına gelir vergisi ve damga vergisi istisnası getiriliyor. Bunun için tam süreli çalışanların kısmi çalışmaya geçenlerin ücretleri, yerlerine yeni birisinin istihdam edilmesi(çalışmadıkları gün kadar) şartıyla gelir vergisinden istisna tutulacak. Destek 6 ay süreyle verilecek, Cumhurbaşkanı bu süreyi 4 katına kadar uzatabilecek.

YURT DIŞI ALTIN VE DÖVİZİ GETİRENE VERGİ YOK

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 30 Haziran 2021’e kadar getirenlerden vergi alınmayacak.

Aynı şekilde Türkiye’de bulunan ancak işletme kayıtları arasında yer almayan para, altı, döviz, menkul kıymet ve sermaye piyasası araçları ve taşınmazlar da vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaksızın deftere kayıt edilebilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Türkiye’nin 2025 büyüme verileri yarın açıklanacak

İran ordusu: Şehit Hamaney'in yolunu sürdüreceğiz, bu suç cevapsız kalmayacak

Gümrük muhafaza ekipleri, üç ayrı operasyonda 484 kilogram uyuşturucu ele geçirdi

Meteoroloji'den kar ve çığ uyarısı

YÖK’ten denklik ve yatay geçişte yeni düzenleme

Hamaney'in şehadetinin ardından İran halkı meydanlara indi

Bakan Şimşek: Son 50 ayın en düşük enflasyon seviyesindeyiz

İran’da üçlü geçiş liderliği

Kudüs hâkimiyet altında: Siyonist rejim Mescid-i Aksa'yı zorla boşalttı

İşgal medyası: Saldırı haftalar öncesinden belirlendi, müzakereler zaman kazanma taktiğiydi

İran: Pakbur ve Şemhani Tahran'daki saldırılarda şehit oldu

İran'dan misilleme: Tel Aviv ve Hayfa'ya yüzlerce füze atıldı

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney: Direnişin ekseninin rehberi

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney şehit oldu: İran 40 günlük yas ilan etti

İmam hatipliler 28 Şubat'ın yıl dönümünde iftar sofrasında buluştu

BM Genel Sekreteri, acil toplantıda ABD ve işgalci rejimin İran'a yönelik saldırılarını kınadı

İran’ın misillemesi, ABD’nin hava savunma kabiliyetlerini sorgulattı

Hamanei, X hesabından paylaşımda bulundu: "Haydar'ın adıyla"

İran Devrim Muhafızları: Üçüncü ve dördüncü dalga operasyonları daha gelişmiş füzelerle başladı

İran Dışişleri Bakanlığı: Minab Kız Okulu'na düzenlenen saldırıda 160 masum çocuk can verdi

Yetimler Vakfı’ndan Ankara’da yetim çocuklara iftar programı

Norveç: israil'in İran'a saldırısı uluslararası hukukun ihlali

Mardin’de Beyazsu ana isale hattı patladı: İpekyolu göle döndü

HAKSİAD Ankara Şubesi iftar programında buluştu

İşgalciler ateşkese rağmen Gazze'ye saldırılarını sürdürüyor: 72 bin 95 şehit

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Bolivya’da düşen askeri uçakta 15 kişi öldü, 30’dan fazla yaralı

Dışişleri Bakanlığı: İran ile olan üç sınır kapımız açık durumda

Gaziantep’te "Kardeşlik Sofrası" kuruldu

İran: ABD-israil saldırılarında şu ana kadar 201 kişi öldü, 747 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye’nin 2025 büyüme verileri yarın açıklanacak

İran ordusu: Şehit Hamaney'in yolunu sürdüreceğiz, bu suç cevapsız kalmayacak

Gümrük muhafaza ekipleri, üç ayrı operasyonda 484 kilogram uyuşturucu ele geçirdi

Meteoroloji'den kar ve çığ uyarısı

YÖK’ten denklik ve yatay geçişte yeni düzenleme

Hamaney'in şehadetinin ardından İran halkı meydanlara indi

Bakan Şimşek: Son 50 ayın en düşük enflasyon seviyesindeyiz