• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

İstifa edip tazminat alabilirsiniz! İşte şartlar...

07 Temmuz 2020, Salı 18:09
07 Temmuz 2020, Salı 18:09
İstifa edip tazminat alabilirsiniz! İşte şartlar...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İstifa edip tazminat alabilirsiniz! İşte şartlar...

9 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanlar 3.600 gün primle kıdem tazminatı alabilirken, bu tarihten sonrası için şartlar daha ağır. 1999 sonrası emekli olanlar için bu yıl 7 bin prim günü dolmaya başladı.

Tazminat hakkı için burada kritik tarih 9 Eylül 1999. Bu tarihten önce ilk kez çalışmaya başlayanlar için 15 yıl sigortalılık, 3.600 gün primle kıdem tazminatı alınabilirken, bu tarihten sonra ilk kez çalışmaya başlayanlar için şartlar daha ağır.

DOĞRU DEĞERLENDİRİN

Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağlayarak kıdem tazminatı alabilmek için kişinin hem yaştan, hem de normal emeklilik koşullarına göre değerlendirme yapılması gerekiyor. Örneğin ilk kez 9 Eylül 1999’da sigortalı olmuş bir kadın, yaştan emeklilik için 25 yıl sigortalılık ve 4.500 prim günü ve 58 yaş şartlarına tabiyken, normal emeklilik için ise 7 bin prim günü ve 58 yaş şartlarına tabi. İlk kez 9 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olmuş bir erkek ise yaştan emeklilik için 4.500 prim günü, 25 yıl sigortalılık ve 60 yaş şartlarına, normal emeklilik için ise 7 bin prim günü ve 60 yaş şartlarına tabi.

BU YIL TAMAMLANIYOR

İlk kez 9 Eylül 1999’da sigortalı olan bir kişi eğer bu tarihten sonra hiç ara vermeden çalışmışsa 7 bin gün prim şartını 9 Kasım 2018’de tamamlamış oluyor. 1999, 2000, 2001 yıllarında ilk kez sigortalı olup kesintisiz çalışan kişiler bu yıl 7 bin prim günlerini tamamlamış oluyor. Emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayıp kıdem tazminatı alınırken yalnızca son işyerinde geçirilen süre kadar tazminata hak kazanılır.

ÖNCE SGK’DAN YAZI ALIN

İşçiler kendilerine tanınan bu hakkı usulüne göre kullanmalı. İşçiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren bu kişilere kıdem tazminatı ödemek zorundadır. SGK gerekli kontrolleri yaparak kişinin emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması halinde çalışana ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı veriyor. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. Ancak işçi bu yazı olmadan istifa ederse tazminattan da, işinden de olur.

KIDEMDE TAVAN 7.117 LİRAYA YÜKSELDİ

Ocak-haziran döneminde 6 bin 730 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere 7 bin 117 TL’ye yükseldi. Aynı işverene bağlı iş yerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı da 67 bin 300 liradan 71 bin 170 liraya yükseldi. Bu rakam 2020’nin temmuz-aralık döneminde geçerli olacak.

 Trump, Grönland planını desteklemeyen 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Manisa’da 18 yaşındaki Firari Yakalandı

DMM, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere hasmane tutum sergilediği” iddialarını yalanladı

Konya’da yeni çevre yolu projesinde sona yaklaşıldı

Konya için soğuk hava uyarısı: Buzlanma ve don bekleniyor

Siyer Yarışması kayıt süresi uzatıldı

Konya'da ekmek fiyatına zam

Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli

Sivas-Erzincan yolu çığ nedeniyle ulaşıma kapandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Basit kulak akıntısı sanıldı, kafa tabanına ulaşan kitle tespit edildi

ÇOMÜ’den meme kanseri ameliyatlarında devrim: MamoScope

Peygamber Sevdalıları Vakfı, Dünya Kudüs Haftası münasebetiyle mesaj yayımladı

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 3 boyutlu beton teknolojisinde öncü adım

Umut Kervanı'ndan Suriye'de insani yardım seferberliği

Yarıyıl tatili çocuk ve ergen ruh sağlığını nasıl etkiliyor?

Bingöl'de çocuklardan Gazze hassasiyeti: Harçlıklarını Gazze’deki kardeşlerine bağışladılar

Meteorolojiden 13 il için sarı kodlu uyarı

Azerbaycan'dan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Orta Avrupa'ya gaz ihracatı

Arap Birliği: Gazze Komite'sinin kurulması, ikinci aşamasının uygulanması için önemli

BM barış kurulu kurdu, Gazze’de kan durmadı

Vuslat FM Yayın Yönetmeni Emre: Kudüs ve Gazze hassasiyeti Vuslat FM’in temel yayın başlıklarındandır

Ekvador’da 10 bin asker ile "Bütüncül Hücum" operasyonu

Trump’tan Erdoğan’a Gazze Barış Kurulu daveti

Bolu’da minibüs ile otomobil çarpıştı: Bir ölü 9 yaralı

Yetimler Vakfı’ndan Bingöl’de “Her Gün Bir Ekmeğim Gazze’ye” etkinliği

Uçak inmeyen havalimanına terminal: Siirt 5 ay daha ulaşımdan koparılıyor

Filipinler’de atık tesisindeki heyelanda ölü sayısı 35’e yükseldi

Çeşitli suçlardan aranan 225 kişi yakalandı

Âlimlerden İslam âlemine "Gazze'ye desteğinizi arttırın" çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


 Trump, Grönland planını desteklemeyen 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Manisa’da 18 yaşındaki Firari Yakalandı

DMM, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere hasmane tutum sergilediği” iddialarını yalanladı

Konya’da yeni çevre yolu projesinde sona yaklaşıldı

Konya için soğuk hava uyarısı: Buzlanma ve don bekleniyor

Siyer Yarışması kayıt süresi uzatıldı

Konya'da ekmek fiyatına zam