İtalya'dan nükleer enerjiye dönüş kararı
DÜNYA
Yayın: 28 Şubat 2025 - Cuma 08:55
Güncelleme: 28 Şubat 2025 08:55
İtalya
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İtalya'da sağ koalisyon hükümeti, ülkenin nükleer enerjiye geri dönmesine yönelik yasa tasarısını kabul etti.

1986'daki Çernobil felaketi sonrasında nükleer enerjiden vazgeçen İtalya'da, enerjide dışa bağımlılığı azaltma arayışındaki Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, nükleer enerjiye dönüş konusunda bugün ilk somut adımını attı.

Bakanlar Kurulunun ardından açıklamalarda bulunan Meloni, "Bugün hükümet, İtalya için enerji güvenliğini ve stratejik bağımsızlığı sağlayabilecek güvenli, temiz, düşük maliyetli enerjiyi garanti altına almak için önemli bir düzenlemeyi daha onayladı. Açıkçası, şu anda parlamentodan görüşünü bildirmesini istediğimiz nükleer enerjiden bahsediyorum." dedi.

İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, nükleer enerjiye dönüşü öngören yasa tasarısına ilişkin olarak kabul ettikleri yasa tasarısının, önceki nükleer deneyimlerinden farklılık arz ettiğini belirterek, "Yeni nesil füzyon teknolojilerine tamamen farklı araçlarla yaklaşıyoruz, büyük ölçekli santrallerin mantığından ayrılıyoruz." açıklamasını yaptı.

Fratin, yasa tasarısının parlamentonun onayını takip eden 12 ay içinde düzenleyici işlemlerle hayata geçirilmesini öngördüğünü bildirdi. 

Başbakan Meloni, sosyal medyadaki görüntülü mesajında bu konu hakkında da yüksek enerji faturalarıyla mücadele konusunda aileleri ve girişimleri desteklemek için 3 milyar euroluk bir kaynak ayırdıklarını belirterek bunun yaklaşık 1,6 milyarının aileler, 1,4 milyarlık kısmının da işletmeler için olduğunu kaydetti.

İtalya'da 1963-1990 yıllarında nükleer enerji üretilip kullanılırken, Çernobil'deki felaketin ardından 1987'de yapılan halk oylaması neticesinde ülkedeki nükleer santraller 1990 yılında kapatılmıştı. (İLKHA)

İçme suyu sıkıntısı yaşayan mahallenin sorunu çözüldü

Almanya'da 2024'te 3 binden fazla İslam düşmanlığı vakası yaşandı

İTTİHADUL ULEMA Başkan Yardımcısı Yalçın: Bu direniş burada durmayacak

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 9 gözaltı

Mısır Dışişleri Bakanı İranlı Mevkidaşı ve ABD temsilcisi ile görüştü

Adana’da sokak kavgası kanlı bitti: 1 ölü

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Siyonist rejim Batı Şeria'yı 6. günde de ablukada tuttu: 40 Filistinli esir alındı

Hanzala hacker grubundan siyonist rejime uyarı: Bu bir tehdit değil, bu bir vaat

Trump yönetimi "TikTok" için üçüncü kez uzatma kararı aldı

HAMAS: İran'a askerî müdahale bölgeyi patlama noktasına sürükler

YKS’ye giden yolda ‘kaygı’ tuzağına düşmeyin!

İran 5 Mossad casusunu yakaladı

HAMAS ve Rusya, Moskova'da Gazze'deki soykırımı ve İran'a yönelik saldırıları görüştü

Don vurdu, fiyatlar uçtu: Malatya'nın kayısısı kırmızı etle yarışıyor

İran'dan vatandaşlarına WhatsApp uyarısı: Telefonlarınızdan silin

İran hava savunması işgalin F-35 savaş uçağını ve casus İHA'sını düşürdü

Brent petrol 74,63 dolara geriledi

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Gazze sağlık sistemi yakın çöküş aşamasında

Siyonist Rejim, Filistin Telekomünikasyon altyapısını hedef almaya devam ediyor

Batman'da verim yarı yarıya düştü!

Faruk Dinç: Kudüs için canımız da malımız da kanımız da feda olsun

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Marmara'nın batısında kuvvetli rüzgâr bekleniyor

Kudüs'te yeni tehlike: Mescid-i Aksa'da kalıcı Yahudileştirme girişimi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu, 21. yüzyılın Hitler'idir

TBMM: İran'a saldırılar ve Gazze soykırımı asla kabul edilemez

Washington Post: israil, ABD desteği olmadan 10 gün daha savunma yapabilir

Siyonist rejim yardım bekleyen sivillere saldırdı: 13 şehit, 70 yaralı

Yükleniyor