• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Jeoloji Mühendisleri Odası: “Ülkede deprem bilinci oluşturulmalı”

GÜNDEM 14.02.2023 14:45:03 0
Jeoloji Mühendisleri Odası: “Ülkede deprem bilinci oluşturulmalı”

Jeoloji Mühendisleri Odası: “Ülkede deprem bilinci oluşturulmalı”

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, birçok kentimizi etkileyen Mw=7,7 ve Mw=7,6 büyüklüğündeki deprem ile Türkiye’de çok büyük afet yaşanan depremi değerlendirdi. Konferansta Türkiye’nin dünyanın en aktif tektonik kuşaklarının üzerinde olduğu, bu yüzden deprem tehlikesi ve riski altında olduğuna dikkat çeken Aysun Aykan, Türkiye’de deprem bilincinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

“100 yılın en büyük depremini yaşadık”
Özel bir etkinlikte konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Aysun Aykan, “Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerimizde yaşanan ve birçok kentimizi etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem ile Türkiye çok büyük afet yaşadı; şuana kadar yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti. Yapılan tespitlere göre maalesef oldukça büyük bir hasar yarattı ve daha fazla can kaybı olma olasılığı var. Son 100 yıldaki en büyük depremlerden birini yaşadık. Türkiye’de bugüne kadar olan en büyük aletsel dönem depremi 1939 tarihinde,7,9 büyüklüğünde olan Erzincan Depremidir. Kuzey Anadolu Fay Zonunun üzerinde oldu o zaman yaklaşık 33 bin kişi yaşamını yitirdi. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde 1939 da, doğudan batıya doğru başlayarak 1942, 1943, 1944, 1951, 1957, 1967 ve 1999’da Gölcük Depremi’ne kadar olan depremlerde birçok kişi yaşamını yitirdi” diye konuştu.

“Yapı denetimi yapılan ruhsatlı yapılarda risk var”
Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde yine büyük depremler olacağına dikkat çeken Aysun Aykan, “Doğu Anadolu Fay zonu üzerinde Elazığ-Sivrice’de 2020 yılında meydana gelen Mw=6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti. Ege Denizi’nde meydana gelen depremde 80 kilometre uzağında İzmir’in Bayraklı ilçesinde 117 kişi hayatını kaybetti. İran- Khoy, Van-Başkale depremlerinde de can ve mal kayıpları yaşandı. Bu depremler, ülkemizde deprem risklerinin azalmadığını göstermektedir. Özellikle Ege Denizi ve Kahramanmaraş Depremleri sonrasında, yapı denetimi yapılan çok sayıdaki ruhsatlı yapının yıkılması ve ağır hasar görmesi ile deprem riskinin sadece ruhsatsız ve kaçak yapılarda olmadığını da açıkça ortaya koymuştur. Yapı denetimi yapılan ruhsatlı yapılarda da risk var” dedi.

“Zaman zaman deprem haberlerini duymamız normal”
Türkiye’de deprem üretecek birçok diri fay hattının bulunduğu bilgisini de veren Aysun Aykan, “Ülkemiz, Dünyanın en aktif tektonik kuşaklarından Alp-Himalaya tektonik kuşağı içinde yer almakta olup, jeolojik yapısı nedeniyle her zaman yıkıcı depremlerle karşı karşıya bulunmaktadır; Dolayısıyla zaman zaman deprem haberlerini duymamız normal. Bugün bu haberleri Kahramanmaraş’tan duyarız, Yarın Bingöl’den, Balıkesir’den, İzmir’den, Bursa’dan, ülkemizin birçok yerinden duyabiliriz. Çünkü ülkemizde çok sayıda deprem üretecek diri fay hatları vardır ve yerleşim birimlerinin çoğunluğu, bu fay hatlarının üzerinde, yakınında veya etki alanında kurulmuş bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Depreme karşı sağlıklı kent oluşturulmalı
Ülkenin önemli bir bölümünün deprem tehlikesi ve riski altında bulunduğunu kaydeden Jeoloji Mühendisleri Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, “Ülkemizin önemli bir bölümü deprem tehlikesi ve riski altındadır. Bu yüzden gerekli tedbirleri vakit geçirmeden almamız gerekiyor. Depreme karşı sağlıklı bir kent oluşturmamız gerekiyor. Günümüz teknolojisi ve bilim ile her büyülükte depreme karşı sağlam yapı oluşturmak mümkündür. Japonya’da ülkemizden daha fazla ve daha büyük depremler meydana geliyor; fakat binalar yıkılmıyor can kaybı yaşanmıyor! Çünkü orada deprem bilinci 60 yıldır var! Depreme dayanıklı sağlam bina yapıyorlar! İlkokuldan itibaren çocuklara deprem ve doğa kaynaklı afetler ile ilgili bilgiler veriliyor. En önemlisi Depremin ne olduğunu biliyorlar! Bizim ülkemizde maalesef deprem bilinci yok, deprem bilincini oluşturmak zorundayız! İlkokul seviyesinden itibaren çocuklarımıza deprem ve doğa kaynaklı afetler ile ilişkin bilgiler eğitim yoluyla verilmelidir” dedi.
[gallery ids=',116284,116285']

Yapıcıoğlu Tarsus’ta esnaf ve tekstil sektörü temsilcileriyle buluştu

Ülke genelinde düzensiz göç denetimi: 547 göçmen yakalandı, 21 organizatör gözaltında

Sağlık Bakanlığı 19 bin personel alımı yapacak

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ