-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Kadınlara 'özel ulaşım araçları' talebi!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tesettür Seferberliği ve Erdemli Kadınlar Derneği (TESSEP) Batman İl Temsilcisi Zeynep Gülşen, toplu taşıma araçlarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, kadınlar için özel ulaşım araçlarının oluşturulmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Toplu taşımanın yetersizliğinin kadınlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten TESSEP İl Temsilcisi Zeynep Gülşen, bu sorunun çözülmesi için kadınlara özel araçlar talep etti.
Gülşen, kadınlara özel ulaşım araçları talebinin yalnızca Türkiye'ye özgü bir konu olmadığını belirterek, dünya çapında örneklerin bulunduğunu söyledi.
Japonya'da özellikle kalabalık saatlerde taciz olaylarının önüne geçmek amacıyla kadınlara özel vagonların hizmete sunulduğunu hatırlatan Gülşen, bu uygulamanın Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kadınların sosyal hayatını kolaylaştırmanın ve güvenliğini sağlamanın, sadece bir cinsiyet meselesi değil, toplumun refahı için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Gülşen, bu ihtiyacın bir an önce karşılanması gerektiğini söyledi.

TESSEP İl Temsilcisi Zeynep Gülşen
"En çok etkilenenler bayanlar"
Gülşen, "Günlük hayatın problemlerinden biri trafiktir. Taşıt trafiğini azaltmanın en etkili yolu da toplu taşıma araçlarını kullanmaktır. Böyle olunca da toplu taşıma araçlarını kullanmakta da farklı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu konuda en çok etkilenenler de bayanlar oluyor. TESSEP olarak ihtiyaca binaen toplumsal bir talep olduğuna tanıklık ettiğimiz ve bize göre de önemli olduğunu düşündüğümüz bu konuya değinmek ve gündeme getirmek istiyoruz." dedi.
"Kadınlara özel ulaşım araçları bir ihtiyaçtır"
Kadınlara özel ulaşım araçlarının oluşturulması gerektiğini belirten Gülşen, "Öncelikle bunun gerekliliğine değinmek lazım. Ulaşım araçlarının yetersizliği herkesin malumu. Dolayısıyla kadınlar bu durumundan çok fazla etkileniyorlar. Eğer ki bu soruna çözüm getirilmesi gerekiyorsa ulaşım araçlarının çoğaltılması çözümünü söyleyebiliriz. Kadınlara özel araçların oluşturulması daha rahatlatıcı bir çözüm olacaktır. Kadınlara özel ulaşım araçları bir ihtiyaçtır." diye konuştu.
"Kadınlara özel araçlar, erkekler için de rahatlatıcı bir çözüm olacaktır"
Kadınlara özel ulaşım araçlarının oluşturulmasının, hem kadınlar hem de erkekler için rahatlatıcı bir çözüm olacağını ifade eden Gülşen, şöyle devam etti:
"Erkekler yanlış anlaşılmamak için fiziksel sınırlarını korumakta zorlanıyor. Kadınlar kendini ne şekilde muhafaza edeceğini şaşırıyor. Erkekler açısından olaya bakarsak haya, merhamet ve mahremiyet duygularını yitirmemiş olan erkek kardeşlerimiz için bazen bu durum daha fazla eziyet, ciddi bir sıkıntı oluyor. Kadınlara özel araçlar, erkekler için de rahatlatıcı bir çözüm olacaktır."
"Kadınlar kendilerini rahat hissetmeli"
Gülşen, toplu taşımada yaşanan taciz ve tecavüz gibi olumsuz olayların önüne geçilmesi için kadınlara özel ulaşım araçları çağrısında bulundu:
"Söylemeye çekindiğimiz ancak dünyanın kirli bir gerçeği olarak da taciz, tecavüz olaylarını azaltmak için şoförünün ve kullanıcılarının kadınlardan oluştuğu bir otobüs kullanıma açılmalıdır. Vardiyalı çalışmak zorunda olan veya başka sebeple geç saatlerde otobüs yolculuğu yapmak zorunda kalan kadınlar, bu konuda kendilerini rahat hissetmeleri gerekiyor. Bu da toplumun kadına borcudur. Dinimiz kadının ayakları altına cenneti sermişken bizim kadınlar için yapabileceğimiz daha fazla şey olmalıdır. Hz. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) 'Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimseler değer verir.' buyurarak işin ehemmiyetini en güzel şekilde ortaya koymuştur."
Çözüm: Pembe otobüsler
"İşin bir de mahremiyet yönü var ki en önemlisi de budur" diyen Gülşen, "Bazen sosyal hayattaki sorunluluklar Müslümanlara İslami ölçünün dışına çıkma sıkıntısı yaşattırıyor. Bu konuda Üstad Bediüzzaman'ın çok güzel bir yaklaşımı vardır ve şöyle der: 'Helal dairesi geniştir keyfe kafi gelir.' Eğer ki üzerine düşünülürse ve dert edinilirse İslami ölçülerde buna çözüm bulmak mümkündür. Ki bu konuda bir çözüm vardır ve pembe otobüslerdir. Yani kadınlara özel ulaşım araçlarıdır." ifadesini kullandı.
"Japonya'da kadınlara özel vagonlar var"
Gülşen, bu talebin bazı kesimlerce "yobazlık" olarak nitelendirilebileceğine dikkat çekerek, kadınlara özel ulaşım araçlarının gerekliliğinin sadece bir güvenlik meselesi olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
Gülşen, "Bu talep bazı kesimlerce belki de 'yobazlık' olarak lanse edilecektir ancak teknolojinin, bilimin zirvesinde olan Japonya'da kadınlara özel vagonlar oluşturulmuştur. Japonya'da çok kalabalık olan saatlerde taciz olaylarının önüne geçmek için sadece kadınların kullanımına sunulan özel vagonlar hizmet sunmaktadır. Kadın toplumun yarısı demektir. Kalan diğer yarısını eğiten kısmın da kadınlar olduğunu unutmamak gerekir. Kadınların sosyal hayatını kolaylaştırmak toplumun refahına hizmet etmektir." dedi. (İLKHA)
Umut Kervanı Elazığ Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı
Küresel haydutluğa ve siyonizme karşı ortak mücadele çağrısı
Muş’ta "Dünya Kudüs Günü"nde birlik mesajı verildi
Ankara'da "Dünya Kudüs Günü" açıklaması: Kudüs'ün kurtuluşu direnişten geçer
Ağrı'da yasa dışı bahis operasyonunda gözaltına alınanlardan 65 zanlı tutuklandı
Şanlıurfa'da 30 milyon liralık dolandırıcılık: 2 tutuklama
Kocaeli'de dolandırıcılık operasyonu: 18 tutuklama
Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor
Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı
Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar
Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı
Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı
Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı
Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır
Ağrı’dan "siyonist yayılmacılık küresel barışı tehdit ediyor" uyarısı
Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı
BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi
Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı
Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı
Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü
Tayvan açıklarında 5,7 büyüklüğünde deprem
Lübnan'a yönelik siyonistlerin saldırılarında 773 şehit, 1993 yaralı
ABD, Irak'ta düşen uçaktaki 6 askerinin öldüğünü doğruladı
Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki
Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor
Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor
HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı
Yükleniyor






