• BIST 100

    10861,45%1,07
  • DOLAR

    40,68% 0,07
  • EURO

    47,04% -0,23
  • GRAM ALTIN

    4392,44% -0,06
  • Ç. ALTIN

    7037,45% 0,00

Kadir gecesi yarın idrak edilecek

25 Mart 2025, Salı 09:32
25 Mart 2025, Salı 09:32
Kadir gecesi yarın idrak edilecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazanın 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi yarın idrak edilecek.

Ramazanın 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.

Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nin önemi şu şekilde dile getiriliyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Kadir suresinin 97'nci ayeti kerimesi de bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Surede Kur'an'ın Kadir Gecesi'nde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (Salallahu Aleyhi Vesellem) Hira dağında Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın 97'nci süresi olan 5 ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir.

Kadir, "azamet" ve "şeref" demektir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Kadir Gecesi neler yapılmalı

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'nde Hak dostları namaz borcu olanların mübarek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Kur’ân-ı Kerîm okumak, tevbe istiğfar etmek, salat u selam getirmek, hamd etmek ve şükür halinde bulunmak, Allah’ı çokça zikretmek, sadaka vermek gibi ibadetlerin yapılması elzemdir.

Özelikle Ramazanın son 10 günü Kadir Gecesi bilinerek hareket edilirse Kadir Gecesi'ne rastlanmış olur.

Hazreti Aişe'den (radıyallahu anhâ) rivayet edildiğine göre; Resulullah (Salallahu Aleyhi Vesellem), Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57.)

Yine Hazreti Aişe, (radıyallahu anhâ) şöyle demiştir:

"Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum. Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et." buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.)" 

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadis-i şerifinde "İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmiş günahları affedilir." müjdesini vermektedir. Öyleyse Kadir Gecesi'ni bir fırsat olarak görelim. Bu geceyi değerli kılan Kur'an-ı Kerim'i özümüze, sözümüze ve hayatımıza yansıtmaya gayret edelim. Çocuklarımızı ve gençlerimizi Kur'an'ın rahmet yüklü mesajlarıyla buluşturalım. Bu gece başta Gazze olmak üzere kendimiz, ailemiz, ümmet-i Muhammed ve bütün insanlık için Rabbimize çokça dua edelim, bağışlanma dileyelim. Allah Resûlü (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in Kadir Gecesi'nde yapılmasını tavsiye ettiği şu duayı dilimizden düşürmeyelim: 'Sen affedicisin, cömertsin, affetmeyi seversin, beni de affet Allah'ım!' (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: kadir gecesi yarın idrak edilecek

Sıcak Havalardan bunalan vatandaşlar Hazar Gölü’ne akın etti

Gazze'ye giren yardım tırları "toplumu bölmek ve direnci kırmak" amacıyla yağmalanıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 9 tutuklama

Dr. Berktaş: Yaz aylarında yeterli sıvı alınmazsa böbrekler iflas edebilir!

Elektrik kesilince dükkânda mahsur kaldı

42 yıllık sigara alışkanlığına birlikte son verdiler

Bingöl Umut Kervanı, 554 Aileye Umut Oldu

LGS yerleştirme sonuçları açıklandı

Trump, ABD nükleer denizaltılarının "olması gereken yere" konuşlandırıldığını söyledi

Anadolu'dan Meclis'e Gazze yürüyüşü düzenlenecek

Siyonist rejimin Gazze'de on yıllardır süren "gıda silahı" politikası

Sıcak hava tatlı tüketimini vurdu: Satışlar yüzde 80 düştü

Şanlıurfa'da trafo patladı ilçe elektriksiz kaldı

Batman'da dolandırıcılık suçundan aranan şahıs tutuklandı

Kızılay’dan Gazze’ye 3 bin ton gıda yardımı

Şanlıurfa'da Vali Şıldak’tan gece denetimi

Avustralya’da 10 yıl sonra ilk kez kar kağışı

Diyarbakır’dan Hazar Gölü’ne pikniğe giden gençler kaza yaptı: 6 yaralı

Ben Gvir'in provokasyonunun ardından siyonistler Aksa'ya bir kez daha baskın düzenledi

Yüksek Askeri Şura yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak

Çocuklarda karın ağrısının ciddi sebepleri olabilir!

Yemen açıklarında alabora olan göçmen teknesinde can kaybı 68'e yükseldi

Gazze'de 668'inci günde yeni katliamlar: Açlık can almaya devam ediyor

Bakan Şimşek: Enflasyon 44 ayın en düşük seviyesine geriledi

Hindistan'da taş ocağı kazası: 6 ölü

Şanlıurfa'da 15 yaşındaki çocuk sulama kanalında boğuldu

Temmuz ayında en çok zam ve indirim yaşanan ürünler açıklandı

Bursa'da Roma dönemine ait mozaik ve mezarlar bulundu

6 il merkezli siber operasyon: 1 milyar TL'lik dolandırıcılık ağı çökertildi

2025 TR-YÖS/2 başvuruları 7 Ağustos’ta başlayacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sıcak Havalardan bunalan vatandaşlar Hazar Gölü’ne akın etti

Gazze'ye giren yardım tırları "toplumu bölmek ve direnci kırmak" amacıyla yağmalanıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 9 tutuklama

Dr. Berktaş: Yaz aylarında yeterli sıvı alınmazsa böbrekler iflas edebilir!

Elektrik kesilince dükkânda mahsur kaldı

42 yıllık sigara alışkanlığına birlikte son verdiler

Bingöl Umut Kervanı, 554 Aileye Umut Oldu