• BIST 100

    11206,14%1,43
  • DOLAR

    41,37% 0,20
  • EURO

    48,63% -0,33
  • GRAM ALTIN

    4882,73% 0,93
  • Ç. ALTIN

    7989,27% 0,65

Kahramanların ayak bastığı topraklar şehitliğe bırakıldı

20 Ekim 2022, Perşembe 16:45
20 Ekim 2022, Perşembe 16:45
Kahramanların ayak bastığı topraklar şehitliğe bırakıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kahramanların ayak bastığı topraklar şehitliğe bırakıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Kulübü, Turizm Derneği ve Anadolu Arkeoloji Derneği katkılarıyla yürüttüğü “Gaziantep Savunması Kahramanlarının Ayak İzinden Projesi” ile Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantepli kahramanların mücadele ettiği cephelerden alınan topraklar, Şehitler Abidesi’ndeki şehitliğe törenle yerleştirildi.
Projede, Gazi şehirli kahramanların Kurtuluş Savaşı’nda savaştığı cepheler ve bölgelerden alınan topraklar, Fransızların işgal ettikleri bölgelerden çekilmesini garantileyen ve 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması’nın yıl dönümünde şehitliğe yapılan törenle bırakıldı.
Başkan Vekili Mehmet Berk, Antep Savunmasında halkın Fransızların yanı sıra açlığa karşı da mücadele verdiğini dile getirerek, “Onlar istese burada kalabilirdi. Huruç Hareketiyle kahramanlarımız devletin ve milletinin bağımsızlığı için gerekli mücadeleye atılmışlar ve yurdun her yerinde şehitler verdiler. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
’’Antep savunması demek Türk Kurtuluş Savaşı demek’’
Sıtkı Severoğlu törende yaptığı konuşmada, Antep Savunmasının sürdüğü 1921 yılının 6 Şubat’ı 7 Şubat’a bağlayan gece yapılan “Huruç Harekatı”yla yüzlerce Antepli kahramanın, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele vermek için şehrin dışına çıkarak 2. Kolorduya katıldığını anımsattı. Gaziantep Kulübü ve Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu da projenin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in verdiği desteklerle yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Bugüne kadar bu insanları yeteri kadar anmadık. Biz bu kahramanların izini sürdük ve ayak bastıkları savaştıkları yerlere gittik. İzmir’de Yüzbaşı Şerafettin, Türk Bayrağı’nı diktiği sırada o alanda Antepli süvariler vardı. Antep Savunması demek Türk Kurtuluş Savaşı demek. Türk Kurtuluş Savaşı demek Antep demek. Biz Antep’i savunurken Anadolu’nun her yerinden insanlarla birlikte bu kenti savunduk. Bu bölge çevre illerle bir bütün. Gaziantep demek Sakarya, Afyon, Dumlupınar demek. Biz gazilerimizin, şehirlerimizin ayak izini takip ettiğimizde bu bilgiye ulaşıyoruz. Türkiye’nin birliği ve beraberliği açısından bu konuya sahip çıkmak önemli. 22 ayrı bölgeden aldığımız toprakları bakır kaplar içerisinde şehitliğimize bırakacağız. Sonunda biz bu insanlar anılsın istiyoruz.”
Konuşmaların ardından Başkan Vekili Mehmet Berk, Sıtkı Severoğlu, Türk Tarih Kurumu Üyesi Dr. Selim Erdoğan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları ile protokol üyeleri, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik cephelerinden olan Kocatepe, Mangal Dağı, Kocapınar ve Zafer Tepe’nin de aralarında bulunduğu 22 bölgeden ve şehitlikten alınan toprakları bakır kaplar içinde Gaziantep Çınarlı Şehitliği’ne bıraktı.
Programın sonunda şehitler için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.
[gallery ids=',51829,51830,51831,51832,51833,51834,51835']

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül’de ABD Başkanı Trump ile bir araya gelecek

BM: israil'in saldırılarının yıkıcı etkileri çocuklar üzerinde daha fazla etkisini gösteriyor

Yolcu motoru ile kuru yük gemisi çarpıştı: 8 yaralı

Iğdır’da yıldırım çarpması sonucu 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Rusya: Ukrayna'da 4 yerleşim birimini ele geçirdik

Mardin’de zincirleme trafik kazası: 5’i çocuk 9 kişi yaralandı

Sudan'da İHA saldırısında cami yerle bir oldu: 75 can kaybı

Şam Havalimanı’na zorlu hava koşullarında güvenli iniş desteği

BMGK’dan İran'a yönelik yaptırımları devam ettirme kararı

Elazığ’da otomobil yolcu durağına çarptı: 6 yaralı

AB, Rus doğal gazının Avrupa pazarına ithalatını yasaklıyor

ABD Başkanı Donald Trump Çin'e gidecek

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

NATO: Estonya'nın sahasını ihlal eden Rus jetleri durduruldu

AB: Rusya'nın Estonya'nın hava sahasının ihlali son derece tehlikeli bir provokasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kooperatifler, yerel kalkınmanın temel aktörüdür

Yunanistan'da candida auris mantarı vakalarında artış

Fransa, Mali ile güvenlik iş birliğini askıya aldı ve iki diplomatı sınır dışı etti

Rus savaş uçakları Estonya hava sahasını ihlal etti

Bursa'da FETÖ operasyonu: 1 tutuklama

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

YSK, CHP’nin kurultay iptali başvurusunu reddetti

Türkiye ve Mısır'dan 13 yıl aradan sonra Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat

Aktar Yağmurcu: Mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmek için şifalı bitkiler kullanılmalı

Bursa’da düzenlenen törenle 42 öğrenci hafızlık belgelerini aldı

Gazze’den 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım paketi

Gazze'de can kaybı 65 bin 174'e yükseldi

İşgal rejimi Mescid-i Aksa vaizi Şeyh Muhammed Saranda’yı alıkoydu

Bursa'da "Yeşil vatan benim okulum geleceğe çare" toplantısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül’de ABD Başkanı Trump ile bir araya gelecek

BM: israil'in saldırılarının yıkıcı etkileri çocuklar üzerinde daha fazla etkisini gösteriyor

Yolcu motoru ile kuru yük gemisi çarpıştı: 8 yaralı

Iğdır’da yıldırım çarpması sonucu 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Rusya: Ukrayna'da 4 yerleşim birimini ele geçirdik

Mardin’de zincirleme trafik kazası: 5’i çocuk 9 kişi yaralandı

Sudan'da İHA saldırısında cami yerle bir oldu: 75 can kaybı