• BIST 100

    9398,93%-1,21
  • DOLAR

    38,85% -0,05
  • EURO

    44,10% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4158,59% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6662,82% 0,00

Kalay ustasının 100 dereceyi aşan sıcaklıkta zorlu mesaisi

GÜNDEM 17.07.2024 11:10:05 0
Kalay ustasının 100 dereceyi aşan sıcaklıkta zorlu mesaisi

Kalay ustasının 100 dereceyi aşan sıcaklıkta zorlu mesaisi

Şanlıurfa’da dededen babaya, babadan oğula geçen kalaycılık mesleğini 55 yıldır sürdüren Ahmet Kalaycı, 20 metrekarelik işyerinde 100 dereceyi aşan sıcaklık altında çalışıyor.
Şanlıurfa’nın tarihi çarşılar bölgesinde bulunan 20 metrekarelik işyerinde çalışan Ahmet Kalaycı, 55 yıldır dededen babaya, babadan oğula geçen kalaycılık mesleğini sürdürüyor. Termometrelerin 45 dereceyi gösterdiği kentte, ateş ısısıyla birlikte işyerinde hissedilen sıcaklığın 100 dereceyi aştığını belirten Kalaycı, ekmeğini kazanmak için ateş üzerinde kalay yaparak, zor şartlar altında çocuklarıyla birlikte çalıştığını söyledi. Geçimini kalay yaparak kazanan usta, yıllardır sürdürdüğü meslekte yeni elemanların zor şartlardan dolayı yetişmediğini ifade etti.

Atadan kalan mesleği sürdürüyor
Ahmet Kalaycı, “Dedemizin dedesinden bize kalan mesleği devam ettiriyoruz. Bizim soyadımızda kalaycıdır. Hem mesleğimiz hem de kendimiz kalaycıyız. Babamız çoluk çocuğunu bu meslekle büyüttü. Biz de çoluk çocuğumuzu bu meslekle büyüttük, yetiştirdik. Dışarda hava sıcaklığı 40-45 derece, içerde de 70-80 derece, 100-120 derece sıcaklık altında kap kalaylıyoruz, çalışıyoruz. Mesleğimiz zor, zor şartlar altında çalışıyoruz” dedi.

“Çırak yetişmiyor”
Kalaycı, mesleğin zor şartlarından dolayı çırak yetişmediğini belirterek, “Çırak gelip burada bu mesleği yapmıyor. Bırakın çırağı kendi evlatlarımız bile yapmıyor. Zaten meslek de gittikçe kayboluyor. Artık kimse çocuğunu çıraklık için göndermiyor” şeklinde konuştu.

Müşteri İbrahim Halil Küçükköse ise, “Rahmetli nenemden kalan bakır çay tepsisini kalaylamak için getirdim. Parlak güzel görünsün diye kalaylamaya verdim. Çok güzel yaptılar” ifadelerini kullandı.

Bir diğer müşteri Ömer Milli ise, “Bir kabımız vardı. Kalaylamak için getirdik. Rahmetli nenemizden bize kaldı. Biz de onu kalayladıktan sonra saklayacağız. 1930’lu yılardan kalan bir kaptır” diye konuştu.

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 4 kişiye 67 bin TL ceza kesildi

Güvenli parola oluşturmanın yolları

Çin'de maden çöktü: 4 ölü

Batman'da "Son Kale: Aile" paneli yoğun ilgi gördü

81 günlük ablukanın ardından Gazze'ye sınırlı yardım girişi

Pakistan, Hintli diplomatı sınır dışı etti

Ücretlerde yüksek artış, sanayide düşüş dikkat çekti

Batman’da 75 bin metrekare parke taşı döşendi

Batman Belediyesinden toplu taşımada hijyen seferberliği

Kudüs Seriyyeleri işgal yerleşimlerini füzelerle hedef aldı

Güven endekslerinde mayıs ayında artış

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Tarım ve Orman Bakanlığı’na ziyaret

Brent petrolün varili 64,46 dolardan işlem görüyor

Altın güne yükselişle başladı: Gramı 4 bin 146 lira

İstanbul'da "torbacılara" operasyon: 272 gözaltı

Ticaret Bakanlığından esnafa kredi desteği: 615 milyar lirayı aştı

Suriye'de silahlı baskın: Süveyda Valisi kısa süreliğine rehin alındı

Mardin’de düzenlenen futbol turnuvasında 80 bin TL Filistin’e bağışlandı

Memur alımlarına 35 yaş sınırı getiren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi

ABD'de silahlı eylem: İki siyonist diplomat öldü

İstanbul’da Özel Halk Otobüsleri kontak kapattı: Ulaşımda aksamalar yaşanıyor

Siyonist işgal rejiminin saldırılarında 75 Gazzeli şehit oldu

Bazı bölgelerde hava sıcaklığı 10 derece artacak

Muğla açıklarında 6 büyüklüğünde deprem

Lavrov: Önce ateşkesin sağlanması gerektiği yaklaşımını reddediyoruz

İşgal ordusu Gazze'nin kuzeyindeki sivilleri zorla göç ettiriyor

Gabon ile Ekvator Ginesi arasındaki sınır tartışmasında nihai karar açıklandı

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Ukrayna'da askeri eğitim merkezi vuruldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya'ya gidiyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ