-
BIST 100
18553,38%0,09
-
DOLAR
45,36% 0,27
-
EURO
53,39% 0,32
-
GRAM ALTIN
6861,83% 0,68
-
Ç. ALTIN
10970,36% -0,72
Kaliforniya’da 420 bin şeftali ağacı kesilecek
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, Del Monte Foods’un konserve fabrikalarını kapatmasının ardından yüzbinlerce şeftali ağacının sökülmesi gündeme geldi. Kararın, bölgedeki çiftçileri ciddi ekonomik kayıplarla karşı karşıya bırakabileceği belirtiliyor.
Del Monte Foods, geçen yılki iflas başvurusunun ardından Modesto ve Hughson’daki tesislerini nisan ayında kalıcı olarak kapattı. Yaklaşık 139 yıllık geçmişe sahip şirketin bu kararı, yüzlerce işçinin işsiz kalmasına ve özellikle şeftali üreticilerinin büyük darbe almasına yol açtı.
Bölgedeki üreticilerin yaklaşık 20 yıllık sözleşmelerle Del Monte’ye bağlı olduğu, alternatif alıcı bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor. Yerel basında yer alan tahminlere göre çiftçilerin toplam kaybı 550 milyon dolara kadar çıkabilir.
Krizi hafifletmek amacıyla ABD’li bazı senatör ve kongre üyeleri, etkilenen üreticilere 9 milyon dolara kadar federal yardım sağlanacağını açıkladı. Yardım kapsamında, yaklaşık 3.000 dönümlük alanda bulunan 420.000’e kadar şeftali ağacının yeni hasat sezonu başlamadan önce sökülmesi planlanıyor.
Yetkililer, piyasadaki arz fazlasını azaltacak bu adımın yaklaşık 50.000 ton şeftalinin üretim dışı kalmasına neden olacağını, ancak çiftçilerin ek 30 milyon dolarlık zarardan kurtulabileceğini belirtiyor.
Kongre üyeleri, birçok çiftçinin nesillerdir aynı arazilerde üretim yaptığını vurgulayarak federal desteğin tarımsal yapının korunması için kritik olduğunu ifade etti. Bazı temsilciler, bir işleme tesisinin kapanmasının binlerce dönüm ürünün piyasasız kalması anlamına geldiğini ve bunun aile çiftlikleri için büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.
Mahkeme kararı sonrası Del Monte’nin varlıkları satılırken, Pacific Coast Producers şirketi konserve meyve işini devraldı. Şirketin yaklaşık 24 bin ton şeftali satın almayı kabul ettiği, ancak geri kalan 50.000 tonluk ürün için alıcı bulunamadığı bildirildi. (İLKHA)
DMM’den "silah ve İHA eğitimi" iddialarına yalanlama
3 binden fazla öğrencinin başvurduğu DicleFest yarışmasının finali Şanlıurfa'da
Yüksek ve düşük tansiyon hayatı nasıl etkiliyor?
Afganistan'da tonlarca uyuşturucu imha edildi
Bursa’da orman yangınları riskine karşı 12 yeni su havuzu yapılıyor
Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de hantavirüs pozitif vakası tespit edilmedi
İşgalciler Lübnan'da sağlık ve sivil savunma görevlilerini katletti
Almanya’da soygun: Bda silahlı rehine krizi
Batman'da su faturası tepkisi: Sistemsel hatanın bedelini vatandaş ödüyor
Foça açıklarında göçmen botu battı: Bir ölü
Türkiye-BAE İş Forumu İstanbul’da düzenlendi
Kaliforniya’da 420 bin şeftali ağacı kesilecek
Kastamonu merkezli uyuşturucu operasyonunda 16 tutuklama
Yeşilyurt'ta deprem konutları için çalışmalar devam ediyor
Bakan Kurum: COP31’de dayanıklı şehirler öncelikli başlıklardan biri olacak
Bingöl’de Kur’an yarışmalarında il birincileri belli oldu
Bakan Memişoğlu: Bitlis'i sağlık anlamında Türkiye'nin iyi şehirlerinden biri haline getireceğiz
Çin, Andes virüsünün insanlarda bulaşmasına dair herhangi bir vaka bildirmedi
Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 6 tutuklama
Gaziantep'te arama kaydı bulunan 20 şüpheli yakalandı
Tarihi Gasilhane binası için tahliye kararı
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Vergi yükü dar gelirlinin sırtındadır
İran, bir petrol tankerine el koydu
Cuma hutbesi: İbadetler, bizi Rabbimize yakınlaştırır
Konak Pier özelleştirme kapsamına alındı
Türkiye ile Fildişi Sahili arasında savunma alanında protokol imzalandı
Adalet Bakanlığı: Bağımlılıkla mücadelede infaz sisteminde dönüşüm
Batman İl Milli Eğitim Müdürü Ciğer: Okul güvenliği toplum güvenliğidir
Malatya'da ikinci hac kafilesi de dualarla uğurlandı
Marmara Su Ürünleri Kontrol ve Denetim Merkezi Yalova’da açıldı.
Yükleniyor







