• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Kalıp ustaları: Kışın kötü hava koşullarında pek fazla çalışamıyoruz

28 Kasım 2024, Perşembe 17:17
28 Kasım 2024, Perşembe 17:17
Kalıp ustaları: Kışın kötü hava koşullarında pek fazla çalışamıyoruz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte inşaat işçileri, kötü hava koşullarından dolayı fazla çalışamadıklarını belirterek, kışın çalışma koşulları hakkında ifadelerini aktardılar.

Mardin’in Artuklu ilçesi Ortaköy Mahallesinde kalıpçılık yapan inşaat işçileri, kış aylarında yaşadıkları zorlukları İLKHA’ya aktardı.

Kış aylarının yaklaşılmasıyla hava koşullarından dolayı fazla çalışamadıklarını belirten kalıp işçileri, zor şartlara rağmen ekmek parasını kazanmak için çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

“Hava sıcaklıklarının eksileri bulduğu sabah saatlerinde işe başlıyoruz”

Şehmuz Akış

Kışın inşaat sektöründe karşılaştıkları zorlukları dile getiren kalıp ustası Şehmuz Akış, “Yaz aylarında da sorun ve sıkıntıları olan bu meslekte kış aylarında da farklı zorlukları vardır. Kışın kötü hava şartlarından fazla çalışamıyoruz. Yazın çok sıcak geçmesine rağmen çalışma imkânımız oluyor ama kış aylarında hava koşullarından dolayı fazla çalışamıyoruz. Hava sıcaklığı eksileri bulduğundan ellerimiz buz tutuyor. Sabah namazını kıldıktan sonra saat 7 gibi işbaşı yapıyor, akşam güneş batana kadar devam ediyoruz. Bulunduğumuz bölgede yazları sıcak, kışları çok kurak geçtiğinden sabahları bayağı soğuk oluyor. Malumunuz devir, çok zor olduğundan geçim de bayağı zorlaşmış durumda. Bu mesleği de mecburiyetten icra ediyoruz. Kış ayları olmasına rağmen iş yoğunluğu var ama zor hava şartlarında çalışamıyoruz. Yağmur yağdığı zaman işi erken saatte bırakmak zorunda kalıyoruz. İş başında ısınmak için ateş yaktığımız da oluyor.” ifadelerine yer verdi.

“Gazze’nin soğuk ile imtihanı çok daha fazla”

Her ne kadar soğuk hava koşullarında çalışsalar bile Gazze’nin soğuk havayla olan imtihanının kendilerinkinden çok daha fazla zorlu geçtiğini vurgulayan Akış, “Gazze’de olan katliam ve soykırıma yüreğimiz yanıyor. Oradaki Müslüman kardeşlerimiz, hem bu zorlu hava şartlarıyla hem de savaşa karşı direnmeye çalışıyorlar. Onların durumu bizden çok daha fazla içler acısı. Bu sahneye insanın bir şey diyesi gelmiyor. Hep onları düşünüyoruz ama elimizden de hiçbir şey gelmiyor maalesef. Elimizden sadece boykot etmek ve insani yardımda bulunmak geliyor. Yüreğimiz hep onlarla.” şeklinde kaydetti.

“Kalıpçılık; güç isteyen, emek isteyen bir iş olduğundan herkesin yapabileceği bir meslek değildir”

Ümit Akış

Zorlu şartlara rağmen ekmek parası için çalıştıklarını ifade eden Ümit Akış, “Malum olduğu üzere kış aylarına girmiş bulunmaktayız. Mesleğimiz gereği zor şartlar altında, soğukta, yağmurda, çamurda, karda çalışıyoruz. Zorlandığımız anlar da keyif aldığımız anlar da oluyor. İşimizi severek yaptığımız anlar da oluyor, nefret ettiğimiz anlar da oluyor tabi. Mesleğimiz gerçekten zor bir meslek. Kalıpçılık; ciddiyet isteyen, güç isteyen, emek isteyen bir iş olduğundan herkesin yapabileceği bir meslek değildir. Kış aylarında genellikle köyde çalışıyoruz. Kış aylarından sonra şehir dışına çalışmaya gidenlerimiz de oluyor. Aynı şekilde gittiğimiz yerlerde de kalıp mesleğinde çalışıyoruz. Batı tarafında hava koşulları noktasında çalışılmayacak duruma gelindiğinde tekrar köye gelip aynı mesleğe devam ediyoruz.” dedi.

Kışın, yaz aylarına göre daha az çalıştıklarını belirten Akış, “Sabahın erken saatlerinde çalışmak için kalktığımızda hava sıcaklığı eksileri buluyor. Dolayısıyla sabahları hem uyanmakta hem de çalışmakta zorlanıyoruz. Mesleğimiz gereği sabahın erken saatlerinde çıkmak zorunda kaldığımızdan eldiven, bere bile giysek de çok etkisini hissettiriyor. Allah'a çok şükür, her şeye rağmen ailemizin rızkını kazanmak için çalışıyoruz. Genellikle dışarıda çalışıyoruz. Kışın hava şartlarından dolayı memlekete dönüp burada çalışmaya devam ediyoruz. İşe gidemediğimiz günler çok oluyor. Yazın iş yoğunluğundan dinlenecek bir günümüz bile olmazken, kışın ise yağmur, kar ve çamurdan dolayı fazla çalışamıyoruz.” ifadelerini aktardı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Ağrı'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti