• BIST 100

    14146,33%-0,26
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,40% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9601,11% -0,09

Kara para aklama dolandırıcılığına karşı uyarı

07 Şubat 2025, Cuma 14:48
07 Şubat 2025, Cuma 14:48
Kara para aklama dolandırıcılığına karşı uyarı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avukat Cebrail Bozkurt, son yıllarda artan dolandırıcılık çeşitlerinden biri olan kara para aklama yöntemiyle yaşanan mağduriyetlerin önünün alınabilmesi için vatandaşların dikkatli olması gerektiğin kaydetti.

Bozkurt, yasal yollarla elde edilmeyen paraları aklamak için kullanılan yöntemlerden biri olan IBAN'a para yollama tekniğiyle mağduriyetlerin yaşanabildiğini ve dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Seçilen bir kurbanın hesabına yüklü veya kısmi miktarda para yatırılıp sonra 'Yanlışlık oldu' denilerek 'Şu IBAN'a parayı geri gönderin' denildiğini belirten Bozkurt, söz konusu yöntemle insanların suçlu duruma düşürülerek mağdur edilebildiğini ifade etti.

"Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın"

Kişisel bilgi paylaşımının beraberinde mağduriyetler doğurabildiğine değinen Bozkurt, "Son zamanlarda sıklıkla karşılaşmış olduğumuz dolandırıcı türlerinden biri de kara para aklama olayıdır. Bu en çok bilişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen bir durumdur. Dolandırıcılık noktasında kişilerin mağdur olmaması için öncelikli olarak tanımadığı, güvenmediği veya bilmediği insanlarla kesinlikle kişisel bilgiler dediğimiz b hesap bilgileri, IBAN bilgileri veya kart hesap bilgilerini hiçbir şekilde paylaşmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde denk gelmiş olduğumuz örneklikler noktasında baktığımızda kişilerin bu bilgilerini paylaşması neticesinde dolandırıcılar bu bilgileri kullanarak kişiler adına hesap açıyorlar." ifadelerini kullandı.

IBAN'a yatan paraların kullanılmasının veya geri yollanmasının suç niteliği taşıdığına dikkat çeken Bozkurt, "Bu hesap neticesinde de kişilerin hesabına, IBAN bilgilerine yüklü miktarlarda para geliyor. Kişiler bilmeden bu paraları alıp harcayabiliyorlar. Yahut bu paraları tekrar onların IBAN'larına paylaşarak kendilerini sanki bunu kullanmış olarak göstererek mağdur duruma düşüyorlar. Bu Türk Ceza Kanunu'nda dolandırıcılık suçu noktasında bir suç niteliği taşıyor. Bunlar hakkında savcılık gerekli soruşturmayı açıp, mahkeme gerekli yargılamayı yaptıktan sonra ceza alma durumları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu açıdan bu kişilerin en çok dikkat etmesi gereken durumlardan bir tanesi budur." dedi.

"Suça iştirak etme durumuyla karşı karşıya kalabiliyorlar"

IBAN'a gelen paraların yetkililere bildirilmesi gerektiğini dile getiren Bozkurt, "Kendi b hesaplarına yüklü miktarda para gelen kişilerin öncelikli olarak yapması gereken şey, bunu bya veya yetkili kişiler dediğimiz emniyet, savcılığa bildirmeleridir. Ve hiçbir şekilde bu yüklü veya kısmi miktarda gelen parayı kendi tasarruflarında kullanmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu durumda mağdur olarak aynı zamanda suça iştirak etme durumuyla da karşı karşıya kalabiliyorlar. Kişinin bu suçu işlemesi neticesinde, fail veya müşterek fail olarak mahkemede yargılanması neticesinde, işlenen suçun nitelikli hali durumu söz konusu olduğu için, bilişim sistemleri, b veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması neticesinde, kişinin üç yıldan on yıla kadar, artı beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması kanunda öngörülmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden Pütürge'ye 41 milyon liralık hizmet

Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem

Adalet Bakanı Tunç’tan, “Rojin Kabaiş” açıklaması

Türkiye'den ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasına ilişkin açıklama

Deprem bölgesi Malatya'da bir camii daha ibadete açıldı

Hafta sonu nüfus müdürlükleri açık olacak

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı

Saral'dan Sabancı Üniversitesi’ne "cuma namazı" tepkisi

Gıda zehirlenmesi m viral enfeksiyon mu?

SoGreen Yeşil ve Kapsayıcı Kalkınma Hibe Programı başvuruları başladı

Ankara’da aranan bin 107 şahıs yakalandı

​​​​​​​Güneydoğu'da hububat sektörü ihracatı 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti

Batman'da Kuzeydoğu Çevre Yolu çalışmaları sürüyor

Ankara’da hafta sonu nüfus müdürlükleri açık olacak

Mardin’de tır ile otomobil çarpıştı: Otomobil sürücüsü ağır yaralandı

Bakan Tekin: Aldığımız her karar mutlaka bir öğretmenler odasında konuşularak alındı

Üstün yetenekli öğrenciler için atıklar çöp değil sanat malzemesi

Mardin’de tır'ın çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Muğla'da feci kaza: 13 yaralı

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Kocaeli’de kırsal alana İHA düştü

Bursa’da Mevlâna Haftası Anma Programı gerçekleştirildi

Adana'da 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

YÖK Başkanı Özvar: Yapay zeka alanındaki ihtiyaca doğru bir modelle cevap verdik

Ankara’da aranan bin 107 şüpheli yakalandı

TOBB: 2025’in ilk 11 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 1,8 azaldı

Cizre’de yeni inşa edilen cami sahipsiz kaldı, madde kullanım alanına dönüştü

Büyüyen trafik sorununa çözüm bulmak yerine konserlere bütçe ayıran belediyeye tepki

Malatya'da zabıta ekipleri sahada: Yol güvenliği ve pazar denetimi

Çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden Pütürge'ye 41 milyon liralık hizmet

Kahramanmaraş'ta 4,2 büyüklüğünde deprem

Adalet Bakanı Tunç’tan, “Rojin Kabaiş” açıklaması

Türkiye'den ABD'nin Suriye'ye yaptırımları kaldırmasına ilişkin açıklama

Deprem bölgesi Malatya'da bir camii daha ibadete açıldı

Hafta sonu nüfus müdürlükleri açık olacak

"Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025" yayımlandı