-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,19% 0,16
-
EURO
50,91% 0,01
-
GRAM ALTIN
7219,90% 0,20
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
Karbon salımı şirketler için maliyete dönüşüyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye’de bu yıl pilot uygulaması başlatılacak Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile birlikte karbon salımı, ilk kez piyasa koşullarında fiyatlanan bir unsur haline geliyor. Yeni sistem, karbon salımını sonradan azaltmaya yönelik adımlar atan şirketler için
ETS’nin yılın ikinci yarısında devreye alınmasıyla karbon salımı, yalnızca çevresel bir sorumluluk başlığı olmaktan çıkarak şirketlerin mali yapısını ve rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir parametreye dönüşüyor. Özellikle sanayi, enerji ve ihracat ağırlıklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için karbon, raporlanan bir veri olmanın ötesinde bütçelere yansıyan somut bir maliyet kalemi olarak öne çıkıyor.
Tahsisat aşanlara ek mali yük
Sistem kapsamında belirli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere emisyon tahsisatları tanımlanıyor. Belirlenen sınırların aşılması durumunda şirketler, karbon tahsisatı satın alma zorunluluğu ve ilave mali yüklerle karşı karşıya kalıyor. Emisyon sınırlarının altında kalan işletmeler ise kullanmadıkları tahsisatları piyasada satabilme imkânı elde ediyor. Kâğıt tüketimi, baskı süreçleri, arşivleme, evrak paketleme ve lojistik faaliyetler gibi fiziki iş süreçlerinin, karbon ve plastik kaynaklı çevresel yükün önemli bir bölümünü oluşturduğu belirtiliyor. Bu noktada dijital dönüşüm, emisyonu sonradan telafi etmek yerine kaynağında azaltmayı hedefleyen kalıcı bir çözüm olarak değerlendiriliyor.
“Asıl soru karbonu neden üretiyoruz olmalı”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, Emisyon Ticaret Sistemi’nin yalnızca karbon bedeli üzerinden ele alınmasının eksik bir yaklaşım olacağını ifade etti. Yıldız, ETS ile birlikte şirketler için temel sorunun değiştiğine dikkat çekerek, “Bu yeni dönemde asıl soru ‘Karbon bedelini nasıl öderim?’ değil, ‘Bu karbonu neden üretiyorum?’ olmalı. Sertifika alımı veya geçici önlemler maliyeti ortadan kaldırmıyor, yalnızca erteliyor. Kalıcı çözüm ise dijitalleşmeden geçiyor” dedi. Fiziki evrak süreçlerinin çevresel yükte önemli paya sahip olduğunu vurgulayan Yıldız, belgelerin elektronik ortamda oluşturulması, imzalanması, iletilmesi ve saklanmasının karbon salımını en baştan azaltma imkânı sunduğunu kaydetti.
SKDM uyarısı
Avrupa Birliği’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 50 oranında azaltma ve 2050’de karbon-nötr olma hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) süreci daha da kritik hale getirdiğine dikkat çeken Yıldız, karbonu ölçmeyen ve yönetmeyen şirketlerin yalnızca Türkiye’de ETS kapsamında değil, ihracatta da ek maliyetlerle karşılaşacağını ifade etti. Yıldız, iş süreçlerinde dijitalleşmeyi erken dönemde hayata geçiren şirketlerin hem ETS hem de SKDM açısından daha dayanıklı bir yapı kurabileceğini belirtti. (İLKHA)
DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı
Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği
Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu
Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor
Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu
Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit
Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı
TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada
Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı
Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı
Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek
Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek
Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu
İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı
Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı
HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat
Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor
Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı
Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu
Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp
Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!
Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti
Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem
Yükleniyor






