• BIST 100

    16041,75%1,46
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,15% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7239,38% -0,24
  • Ç. ALTIN

    11873,13% -0,94

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, "Kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir" dedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber özellikle sıcakların etkisiyle kişilerde insensible kayıplar denilen hissedilmeyen kayıplar meydana gelmekte olduğunu söyledi. Kişilerde aşırı miktarda terleme ve sıvı kaybı meydana gelmekte olduğunu ifade eden Dr. Kayan, özellikle tansiyon hastalarında bu sıvı kaybının meydana gelmesi almış oldukları anti-hipertansif ilaçların etkisiyle de tansiyonların çok fazla düşmesine neden olmakta olduğunu dile getirdi.
Özellikle tansiyon hastalarının günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kayan, “Yine kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz yani idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle yazla beraber sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ile beraber ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle bu diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Gün içerisinde güneşin en yoğun olduğu vakitte dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Dr. Kayan, “Nitekim özellikle sabahleyin saat 10.00’dan sonra öğleden sonra da saat 16.00’ya kadar aşırı sıcaklarda vatandaşların dışarı çıkmaması, direk güneşe maruz kalmaması olmazsa olmaz şartlarımızdan biridir. Çok elzemse, çıkmaları gerekiyorsa bir şemsiye gibi bir koruyucu materyalin kullanmasını önermekteyiz. Özellikle kalp sağlığı açısından baktığımızda yaşlı popülasyonda herhangi bir kalp hastalığı olmasa dahi sabah saat 10.00’dan sonra öğleden sonra saat 16.00’ya kadar direk güneş ışınlarına maruz kalmamasını önermekteyiz. Çünkü bu ciddi sıvı kayıpları kişilerde tansiyon düşüklüğüne neden olup gözlerde kararma, baş dönmesi ve hatta bayılmalara kadar neden olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kayan, şunları kaydetti:
“Bu açıdan yaşlı popülasyonun, yaşlı vatandaşlarımızın mümkün mertebe sıcağın keskinliğine maruz kalmamaları lazım. Aşırı sıcakların kalp krizine neden olduğuna dair bir veri yok. Özellikle kalp krizlerini biz daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görmekteyiz. Ama sıcakların direkt kalp krizini tetikleyici bir faktör olduğu söylenemez.”

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Tokat'ta kar nedeniyle yolu kapanan köydeki hasta helikopterle hastaneye kaldırıldı

Hırvatistan Orta Doğu’daki askerlerini geri çekiyor

Kastamonu’da yurt dışı bağlantılı narkotik operasyonu: 3 tutuklama

Siirt’te silahlı kavga: 1 ölü

HÜDA PAR, ABD ve işgalcilerin 'sahte bayrak' oyununa karşı uyardı

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Ağrı’da Ramazan ayının neşesi, minik ellere tatlı ikramı yapılıyor

Hakkari’de 25 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çınar’daki altyapı ve elektrik sorunları çözülmeli

Orban: Drujba petrol boru hattının açılması için Ukrayna'yı siyasi ve mali baskı araçlarıyla zorlayacağız

İngiliz bakan, İran'a saldırılardaki rolleri hakkında kaçamak cevaplar verdi

ABD, Kuveyt Büyükelçiliği'ni kapattı

Küba ile Ekvador arasında büyükelçi krizi

Cezayir’de askeri nakliye uçağı düştü: 2 ölü, 4 yaralı

BAE'ye gitmekte olan Fransa uçağı geri dönmek zorunda kaldı

DSÖ: Nükleer tesislerin zarar görmesi cddi halk sağlığı sonuçlarına yol açabilir

HÜDA PAR Ağrı Gençlik Kolları’ndan teravih çıkışı salep dağıtıldı

Benzin, motorin ve otogaza zam

Hindistan'da savaş uçağı kayboldu

İran: Ateşkes talebinde bulunmadık, ABD ile müzakere etmeyeceğiz

Ukrayna, Karadeniz'de Rus birliklerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 120'ye yükseldi

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Siyonist-ABD'den İran'da sivillere saldırı: 17 şehit

Diyarbakır'da 2 ayrı trafik kazasında 20 kişi yaralandı

İşgal ordusundan, Lübnan'ın güney sakinlerine "boşaltın" yoksa "ölürsünüz" tehdidi

Kuzey Kore'den yeni stratejik seyir füzesi denemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Rusya ve Ukrayna'dan yeni esir takası

Laricani: Binlerce ölü ve esirle sonuçlanacak ABD kara harekatını bekliyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tokat'ta kar nedeniyle yolu kapanan köydeki hasta helikopterle hastaneye kaldırıldı

Hırvatistan Orta Doğu’daki askerlerini geri çekiyor

Kastamonu’da yurt dışı bağlantılı narkotik operasyonu: 3 tutuklama

Siirt’te silahlı kavga: 1 ölü

HÜDA PAR, ABD ve işgalcilerin 'sahte bayrak' oyununa karşı uyardı

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Ağrı’da Ramazan ayının neşesi, minik ellere tatlı ikramı yapılıyor