• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, "Kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir" dedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber özellikle sıcakların etkisiyle kişilerde insensible kayıplar denilen hissedilmeyen kayıplar meydana gelmekte olduğunu söyledi. Kişilerde aşırı miktarda terleme ve sıvı kaybı meydana gelmekte olduğunu ifade eden Dr. Kayan, özellikle tansiyon hastalarında bu sıvı kaybının meydana gelmesi almış oldukları anti-hipertansif ilaçların etkisiyle de tansiyonların çok fazla düşmesine neden olmakta olduğunu dile getirdi.
Özellikle tansiyon hastalarının günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kayan, “Yine kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz yani idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle yazla beraber sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ile beraber ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle bu diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Gün içerisinde güneşin en yoğun olduğu vakitte dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Dr. Kayan, “Nitekim özellikle sabahleyin saat 10.00’dan sonra öğleden sonra da saat 16.00’ya kadar aşırı sıcaklarda vatandaşların dışarı çıkmaması, direk güneşe maruz kalmaması olmazsa olmaz şartlarımızdan biridir. Çok elzemse, çıkmaları gerekiyorsa bir şemsiye gibi bir koruyucu materyalin kullanmasını önermekteyiz. Özellikle kalp sağlığı açısından baktığımızda yaşlı popülasyonda herhangi bir kalp hastalığı olmasa dahi sabah saat 10.00’dan sonra öğleden sonra saat 16.00’ya kadar direk güneş ışınlarına maruz kalmamasını önermekteyiz. Çünkü bu ciddi sıvı kayıpları kişilerde tansiyon düşüklüğüne neden olup gözlerde kararma, baş dönmesi ve hatta bayılmalara kadar neden olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kayan, şunları kaydetti:
“Bu açıdan yaşlı popülasyonun, yaşlı vatandaşlarımızın mümkün mertebe sıcağın keskinliğine maruz kalmamaları lazım. Aşırı sıcakların kalp krizine neden olduğuna dair bir veri yok. Özellikle kalp krizlerini biz daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görmekteyiz. Ama sıcakların direkt kalp krizini tetikleyici bir faktör olduğu söylenemez.”
Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı

Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı

Kabine yoğun gündemle toplanacak

Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında

Diyarbakır Valiliği, barajdan su tahliyesi nedeniyle uyardı

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Diyarbakır’da sağanak: Yollar çöktü, köprüler hasar gördü, vatandaşlar mahsur kaldı

Gaziantep'te kalaşnikof ele geçirilen şahıs gözaltına alındı

Diyarbakır'da kanalizasyon taşkını: Sokak göle döndü

5,6 milyon dosya mahkemesiz çözüldü

Gaziantep’te 28 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da partisinin bayramlaşma programına katıldı

Rusya: ABD küresel enerji piyasasına hakim olma girişiminde bulunuyor

Katar'da düşen helikopterde Türkiye'den 3 personel hayatını kaybetti

İstanbul Fatih'te 2 bina çöktü: Enkaz altından 7 kişi çıkarıldı

2027’ye doğru: Bir şehadet yıldönümünde Şeyh Ahmed Yasin'in öngörüsü

Sri L'da yakıt fiyatlarında bir zam daha yaşandı, otobüs seferleri etkilendi

1 yılda 3 milyondan fazla Afgan mülteci evine döndü

Türkiye geneli bulutlu ve yağışlı geçecek

Lübnan'da direniş, güney sınır köylerinde işgal askerlerini ve araçlarını hedef aldı

Tahran'da bir İHA düşürüldü

İran'ın ABD ve siyonist rejimle savaşın durdurulmasına ilişkin 6 şartı

Küba'da yeniden genel elektrik kesintisi: Milyonlarca kişi etkilendi

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Sudan'da hastaneye saldırı: 64 ölü

Devrim Muhafızları Ordusu: 200'den fazla düşman öldü ve yaralandı

Katar'da helikopter düştü: Kayıplar aranıyor

İran'ın askeri politikası "göze göz, dişe diş" ilkesinin ötesine geçti

Kalibaf: israilin semaları savunmasız; sıra sonraki planlarda

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı

Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı

Kabine yoğun gündemle toplanacak

Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında

Diyarbakır Valiliği, barajdan su tahliyesi nedeniyle uyardı

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama