• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, "Kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir" dedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber özellikle sıcakların etkisiyle kişilerde insensible kayıplar denilen hissedilmeyen kayıplar meydana gelmekte olduğunu söyledi. Kişilerde aşırı miktarda terleme ve sıvı kaybı meydana gelmekte olduğunu ifade eden Dr. Kayan, özellikle tansiyon hastalarında bu sıvı kaybının meydana gelmesi almış oldukları anti-hipertansif ilaçların etkisiyle de tansiyonların çok fazla düşmesine neden olmakta olduğunu dile getirdi.
Özellikle tansiyon hastalarının günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kayan, “Yine kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz yani idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle yazla beraber sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ile beraber ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle bu diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Gün içerisinde güneşin en yoğun olduğu vakitte dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Dr. Kayan, “Nitekim özellikle sabahleyin saat 10.00’dan sonra öğleden sonra da saat 16.00’ya kadar aşırı sıcaklarda vatandaşların dışarı çıkmaması, direk güneşe maruz kalmaması olmazsa olmaz şartlarımızdan biridir. Çok elzemse, çıkmaları gerekiyorsa bir şemsiye gibi bir koruyucu materyalin kullanmasını önermekteyiz. Özellikle kalp sağlığı açısından baktığımızda yaşlı popülasyonda herhangi bir kalp hastalığı olmasa dahi sabah saat 10.00’dan sonra öğleden sonra saat 16.00’ya kadar direk güneş ışınlarına maruz kalmamasını önermekteyiz. Çünkü bu ciddi sıvı kayıpları kişilerde tansiyon düşüklüğüne neden olup gözlerde kararma, baş dönmesi ve hatta bayılmalara kadar neden olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kayan, şunları kaydetti:
“Bu açıdan yaşlı popülasyonun, yaşlı vatandaşlarımızın mümkün mertebe sıcağın keskinliğine maruz kalmamaları lazım. Aşırı sıcakların kalp krizine neden olduğuna dair bir veri yok. Özellikle kalp krizlerini biz daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görmekteyiz. Ama sıcakların direkt kalp krizini tetikleyici bir faktör olduğu söylenemez.”
Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak

Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları

Eskişehir Umut Kervanı'ndan yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık yardımı

Siyonistler Gazze'de polis aracını bombaladı: 8 şehit

Kazakistan'da halk referandum için sandık başında

Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı

İngiltere'nin Hürmüz Boğazı çıkmazı

Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Batmanlı minik Eymen'den Gazze'deki kardeşlerine anlamlı bağış

Uşak merkezli operasyonda 12 şüpheli tutuklandı

HÜDA PAR Denizli İl Başkanı Şani'den Kadir Gecesi mesajı

Diyarbakır’da sağanak yağış taşkınlara neden oldu

Mardin’de sağanak etkisini sürdürüyor: Dereler taştı, yollar göle döndü

HAMAS'tan Tubas'taki siyonist katliama tepki

İranlı kadından saldırılar karşısında dikkat çeken sözler: Filistinli çocuklar yıllardır bu şartlarda yaşıyor

Adalet Bakanlığı: Tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk etkin çözüm sağlıyor

Gazze'de son 24 saatte 5 şehit ve 8 yaralı

Tünelde müzikli eğlenceye 180 bin lira ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Kadir Gecesi mesajı

Erakçi: ABD ve israilin bölge ülkelerine saldırdığına dair istihbaratımız var

Mart ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Araçlarda multimedya cihazı cezaları geçici olarak durduruldu

Yurt dışında yakalanan 72 firari Türkiye’ye getirildi

Diyarbakır Valiliği uyardı: Kontrollü su tahliyesi yapılacak

Siirt’te akrabalar arasında bıçaklı kavga: 1 kişi yaralandı

İran: Suudi'ye yönelik İHA saldırısında dahlimiz yok

Bismil’de Göksu Çayı’nda su samuru yavruları bulundu

Battalgazi’de Ramazan ayında dayanışma programları

Gaziantep'te yurda kaçak giriş yapan 3 kişi yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak

Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları

Eskişehir Umut Kervanı'ndan yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık yardımı

Siyonistler Gazze'de polis aracını bombaladı: 8 şehit

Kazakistan'da halk referandum için sandık başında

Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı