• BIST 100

    14048,39%0,46
  • DOLAR

    42,67% 0,18
  • EURO

    50,08% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5854,78% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9291,43% 0,00

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
10 Temmuz 2024, Çarşamba 15:50
Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kardiyoloji uzmanından hastaların kullandıkları ilaçların dozuna "yaz ayarı" uyarısı

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, "Kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir" dedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fetullah Kayan, yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber özellikle sıcakların etkisiyle kişilerde insensible kayıplar denilen hissedilmeyen kayıplar meydana gelmekte olduğunu söyledi. Kişilerde aşırı miktarda terleme ve sıvı kaybı meydana gelmekte olduğunu ifade eden Dr. Kayan, özellikle tansiyon hastalarında bu sıvı kaybının meydana gelmesi almış oldukları anti-hipertansif ilaçların etkisiyle de tansiyonların çok fazla düşmesine neden olmakta olduğunu dile getirdi.
Özellikle tansiyon hastalarının günlük en az 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kayan, “Yine kalp yetmezliği hastaların kullanmış oldukları diüretik dediğimiz yani idrar çıkışını arttıran ilaçlar özellikle yazla beraber sıcakların artmasıyla beraber bu hastalarda terlemenin fazla olması ile beraber ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği hastalarının da bu ilaçların dozunu azaltmaları tercih edilmektedir. Özellikle bu diüretik ilaçların ya da kendi kardiyoloji uzmanlarında kontrollerden geçip bu ilaç dozlarının yaz mevsimine göre yeniden doz ayarının yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Gün içerisinde güneşin en yoğun olduğu vakitte dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Dr. Kayan, “Nitekim özellikle sabahleyin saat 10.00’dan sonra öğleden sonra da saat 16.00’ya kadar aşırı sıcaklarda vatandaşların dışarı çıkmaması, direk güneşe maruz kalmaması olmazsa olmaz şartlarımızdan biridir. Çok elzemse, çıkmaları gerekiyorsa bir şemsiye gibi bir koruyucu materyalin kullanmasını önermekteyiz. Özellikle kalp sağlığı açısından baktığımızda yaşlı popülasyonda herhangi bir kalp hastalığı olmasa dahi sabah saat 10.00’dan sonra öğleden sonra saat 16.00’ya kadar direk güneş ışınlarına maruz kalmamasını önermekteyiz. Çünkü bu ciddi sıvı kayıpları kişilerde tansiyon düşüklüğüne neden olup gözlerde kararma, baş dönmesi ve hatta bayılmalara kadar neden olabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kayan, şunları kaydetti:
“Bu açıdan yaşlı popülasyonun, yaşlı vatandaşlarımızın mümkün mertebe sıcağın keskinliğine maruz kalmamaları lazım. Aşırı sıcakların kalp krizine neden olduğuna dair bir veri yok. Özellikle kalp krizlerini biz daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görmekteyiz. Ama sıcakların direkt kalp krizini tetikleyici bir faktör olduğu söylenemez.”

Cuma hutbesi: İnsan; kâinatın gözbebeği

Prof. Dr. Tarhan: Mevlâna, değişimle mücadele etmek yerine değişimi yönetmeyi tavsiye eder

Sosyal medyada hız ihlalini kaydedip paylaşan sürücüye ceza

Bursa Şehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde ilk bebek dünyaya geldi

Malatya'da çok sayıda silah ele geçirildi: 2 gözaltı

Gazze'de dondurucu soğuklar nedeniyle 9 Filistinli şehit oldu

Mardin'deki feci kazada hayatını kaybeden 4 kişi toprağa verildi

Trump, yapay zekâ düzenlemelerini kendinde toplamak istiyor: Newsom, “AI kararnamesi yolsuzluktur.”

Hindistan'da otobüs uçuruma yuvarladı: 9 ölü 26 yaralı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Sorunlardan kaçmadan, çözüm odaklı bir yaklaşımla çalışıyoruz

UNRWA: Gazze'de insani felaket daha da derinleşti

Litvanya'da Alman Leopard tankları üretilecek

İşgal savaş uçakları güney Lübnan’a peş peşe hava saldırıları düzenledi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı'ndan dere ıslah çağrısına destek

BESO Başkanı Çiftçi, kantinci esnafının sorunlarını kurumlarla paylaştı

Guterres: Tüm yerleşimler hukuksuz, hükümsüz ve uluslararası hukukun açık ihlali

Maduro: ABD’nin yaptığı yeni bir deniz eşkıyalığı dönemi

Yolcu, uçuş kapısını açmaya çalışınca gözaltına alındı

Kalp çarpıntısında acil yardım gerektiren belirtiler

Gaziantep'te araması bulunan 3 kişi yakalandı

Bursa'da döner işletmelerine denetim

Adıyaman'da araması bulunan 2 kişi yakalandı

HÜDA PAR’dan asgari ücret açıklaması: Lütuf değil, hakkaniyet

Ekimde toplanan inek sütü 895 bin ton oldu

Yapay zekâ, uzayda serbest uçuş yapan robotu başarıyla yönlendirdi

Cari denge ekimde 457 milyon dolar fazla verdi

Batman İl Müftülüğü sabah namazı programı düzenliyor

Tavuk eti üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı

Doğal Şifa kaynağı: Sumak hem lezzet hem şifa sunuyor

Saadet Partisi'nden HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığına ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cuma hutbesi: İnsan; kâinatın gözbebeği

Prof. Dr. Tarhan: Mevlâna, değişimle mücadele etmek yerine değişimi yönetmeyi tavsiye eder

Sosyal medyada hız ihlalini kaydedip paylaşan sürücüye ceza

Bursa Şehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde ilk bebek dünyaya geldi

Malatya'da çok sayıda silah ele geçirildi: 2 gözaltı

Gazze'de dondurucu soğuklar nedeniyle 9 Filistinli şehit oldu

Mardin'deki feci kazada hayatını kaybeden 4 kişi toprağa verildi