• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!

08 Kasım 2024, Cuma 15:18
08 Kasım 2024, Cuma 15:18
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de kalça kireçlenmesidir . Kalça kireçlenmesi kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ve kasıkta oluşan ağrı ile kendini ortaya koymaktadır. Ancak kalça eklem kireçlenmesinin bulgularını sergileyen başka etkenler olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Kalça kireçlenmesi nedir ?

Kireçlenme aslında bir kıkırdak bozulmasıdır. Bacağı gövdeye bağlayan ana ekleme kalça eklemi denir. Kalça eklemi çok fazla yük taşır. Kalça eklemi kireçlenmesi çeşitli sebeplerle bu eklemi oluşturan kemiklerin üzerine kaplayan kıkırdağın aşınması, deforme olması ve alttaki kemiklerin anatomik yapısını kaybetmesidir.

Kalça kireçlenmesinin sebepleri nelerdir?

Kalça eklemi kireçlenmeleri 2 gruba ayrılır. 1'inci grup daha sık karşılaşılan doğumsal veya sonradan meydana gelen yapısal bir bozukluk (artrit, kalça çıkığı, çocukluk çağı kalça kemiği hastalıkları, travma gibi...) nedeniyle zaman içinde kalça eklemindeki kıkırdağın aşınması sonucu ortaya çıkan kireçlenmelerdir. 2'inci grup ise sebebi belirlenemeyen kalça kireçlenmeleridir.

Kalça kireçlenmesi hangi yaşlarda ortaya çıkar ?

Kalça eklemi kireçlenmesi sorunu çoğunlukla 60 yaşından sonra meydana gelebileceği gibi,  çocuklukta geçirilen kalça eklemi hastalıkları sonrasında ya da doğumsal kalça çıkığı olduğu zaman da küçük yaşlarda da görülebilir.

Kalça kireçlenmesinin belirtileri nelerdir ?

Kalça eklemi kireçlenmesi, hastaların hayatını zorlaştırıp aynı zamanda yaşam kalitesini de oldukça düşüren bir hastalıktır. En belirgin ve önemli şikayetlerin başında ağrı gelir. Bu ağrı nedeniyle de çorap giymek, araca binme, oturmak ve kalkmak gibi günlük yapılan işlerde güçlük yaşanması da belirtiler arasındadır. Kalça eklemi hareketlerinde kısıtlanma meydana gelir. Çoğunlukla da ilk önce ağrı ardından hareketlerde kısıtlanma ortaya çıkar. Bu ağrı kalçada değil kasık kısmında hissedilen ve dize doğru yayılma özelliği gösteren bir ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sık karşılaşılan belirtilerin bazıları şunları içerir:

  • Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,
  • Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi,
  • Eklem etrafında hafif şişme,
  • Aktivite sonrasında veya gün sonuna doğru artan eklem ağrısı.
  • Kasık bölgesi veya kalçada, bazen de diz veya uylukta ağrı hissedilir.

Kalça eklemi kireçlenmesinin tanısı nasıl konur?

Hastanın şikayetlerinin dinlenilmesinin ardından fiziki muayene ile hastalık ortaya konulabilir. Fakat kalça eklemi hastalıkları arasında ayırıcı tanı yapmak için genellikle ilk önce röntgen filmi çekilmesi gereklidir. Bazı özel durumlarda MR ve bilgisayarlı tomografi incelemesi gerekli olabilir.

Kalça kireçlenmesi nasıl tedavi edilir ?

Kireçlenmenin belirtilerini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder fakat bu durum lezyonun ortadan kalkmasını sağlamaz hissettirmeyen ağrı kesiciler lezyonun daha da büyümesine neden olabilir. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir. Eklem içi veya eklemi çevreleyen dokulara  ilaç enjeksiyonları, Proloterapi, Nöralterapi, kök hücre uygulamaları da tercih edilen tedavi yöntemleri arasında bulunur ve bunlar mutlaka uygulanacak tedavi, seçenekleri arasına dahil edilmelidir.. Hastalığın uzun vadeli yönetiminde Ağrı, sertlik ve şişlik gibi belirtileri yönetmek, Eklem hareketliliğini ve esnekliği artırma, kilo verme, yeterli sayıda  egzersiz yapmak şarttır. (İLKHA)

 

Gazze Belediyesinden su krizi uyarısı

Elektrikli otomobil sayısı bir yılda yüzde 102 artarak 370 bin oldu

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Kudüs, İslam’a düşman sömürgeci projelerin her zaman hedefi olmuştur

Gazze'de soğuk nedeniyle 27 günlük bebek şehit oldu

Suriye ordusu, Deyr Hafir bölgesine girmeye başladığını duyurdu

Adıyaman'da ruhsatsız silah operasyonu: 7 gözaltı

Afganistan'da su kaynaklarının korunması için farkındalık çalışmaları artırılıyor

İşgal rejiminde intihar olayları yüzde 40 artış gösterdi

Dr. Öğr. Üyesi Öncer: Kudüs’te akan kanın nedeni Batılı müdahalelerdir

Şanlıurfa’da silah ve mühimmat ele geçirildi

Destekleme ve yetiştirme kurslarında yeni dönem başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 13 ilde 16 yeni yatırım alanı belirledi

Erkeklerde meme kanserine yol açan 7 önemli etken

Gazze'de ateşkese rağmen siyonist saldırılar devam ediyor

Trump, Venezuelalı muhalif lider Machado ile yeniden görüşeceğini söyledi

Gazze'deki işgal rejimi ajanları ateşkesi bozma peşinde

Vaiz Döner: Kudüs’le bağlarımızı güçlendirmezsek bu davaya sahip çıkamayız

SGK’dan tedavi giderlerine destek: Geri ödeme kapsamı genişletildi

E-ticarette fahiş fiyata sıkı denetim

Başarılı öğrencilere burs desteği

İngiltere’den Türkiye’nin de aralarında olduğu 16 ülke için seyahat uyarısı

Ankara’da hurdacılara operasyon: 2 gözaltı

Yılın ilk faiz kararı perşembe günü açıklanacak

İran'da protestolar sona erdi, normalleşme süreci başladı

Şara, Suriyeli Kürtlerle ilgili kararname imzaladı

AB'den siyonist rejime E1 tepkisi: Yerleşim planını durdurun

Trabzon merkezli 19 ilde dolandırıcılık operasyonu: 23 tutklama

Tehdit de onlardan "risk" uyarısı da: İran ve Karayipler üzerinde uçuşlara uyarı

Birçok kentte kar, kuvvetli yağış ve rüzgâr bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Belediyesinden su krizi uyarısı

Elektrikli otomobil sayısı bir yılda yüzde 102 artarak 370 bin oldu

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Kudüs, İslam’a düşman sömürgeci projelerin her zaman hedefi olmuştur

Gazze'de soğuk nedeniyle 27 günlük bebek şehit oldu

Suriye ordusu, Deyr Hafir bölgesine girmeye başladığını duyurdu

Adıyaman'da ruhsatsız silah operasyonu: 7 gözaltı