• BIST 100

    16267,95%1,96
  • DOLAR

    44,20% 0,09
  • EURO

    51,02% 0,32
  • GRAM ALTIN

    7117,15% 0,12
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,43

Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!

08 Kasım 2024, Cuma 15:18
08 Kasım 2024, Cuma 15:18
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de kalça kireçlenmesidir . Kalça kireçlenmesi kalça eklem hareketlerinin kısıtlanması ve kasıkta oluşan ağrı ile kendini ortaya koymaktadır. Ancak kalça eklem kireçlenmesinin bulgularını sergileyen başka etkenler olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Kalça kireçlenmesi nedir ?

Kireçlenme aslında bir kıkırdak bozulmasıdır. Bacağı gövdeye bağlayan ana ekleme kalça eklemi denir. Kalça eklemi çok fazla yük taşır. Kalça eklemi kireçlenmesi çeşitli sebeplerle bu eklemi oluşturan kemiklerin üzerine kaplayan kıkırdağın aşınması, deforme olması ve alttaki kemiklerin anatomik yapısını kaybetmesidir.

Kalça kireçlenmesinin sebepleri nelerdir?

Kalça eklemi kireçlenmeleri 2 gruba ayrılır. 1'inci grup daha sık karşılaşılan doğumsal veya sonradan meydana gelen yapısal bir bozukluk (artrit, kalça çıkığı, çocukluk çağı kalça kemiği hastalıkları, travma gibi...) nedeniyle zaman içinde kalça eklemindeki kıkırdağın aşınması sonucu ortaya çıkan kireçlenmelerdir. 2'inci grup ise sebebi belirlenemeyen kalça kireçlenmeleridir.

Kalça kireçlenmesi hangi yaşlarda ortaya çıkar ?

Kalça eklemi kireçlenmesi sorunu çoğunlukla 60 yaşından sonra meydana gelebileceği gibi,  çocuklukta geçirilen kalça eklemi hastalıkları sonrasında ya da doğumsal kalça çıkığı olduğu zaman da küçük yaşlarda da görülebilir.

Kalça kireçlenmesinin belirtileri nelerdir ?

Kalça eklemi kireçlenmesi, hastaların hayatını zorlaştırıp aynı zamanda yaşam kalitesini de oldukça düşüren bir hastalıktır. En belirgin ve önemli şikayetlerin başında ağrı gelir. Bu ağrı nedeniyle de çorap giymek, araca binme, oturmak ve kalkmak gibi günlük yapılan işlerde güçlük yaşanması da belirtiler arasındadır. Kalça eklemi hareketlerinde kısıtlanma meydana gelir. Çoğunlukla da ilk önce ağrı ardından hareketlerde kısıtlanma ortaya çıkar. Bu ağrı kalçada değil kasık kısmında hissedilen ve dize doğru yayılma özelliği gösteren bir ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sık karşılaşılan belirtilerin bazıları şunları içerir:

  • Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,
  • Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi,
  • Eklem etrafında hafif şişme,
  • Aktivite sonrasında veya gün sonuna doğru artan eklem ağrısı.
  • Kasık bölgesi veya kalçada, bazen de diz veya uylukta ağrı hissedilir.

Kalça eklemi kireçlenmesinin tanısı nasıl konur?

Hastanın şikayetlerinin dinlenilmesinin ardından fiziki muayene ile hastalık ortaya konulabilir. Fakat kalça eklemi hastalıkları arasında ayırıcı tanı yapmak için genellikle ilk önce röntgen filmi çekilmesi gereklidir. Bazı özel durumlarda MR ve bilgisayarlı tomografi incelemesi gerekli olabilir.

Kalça kireçlenmesi nasıl tedavi edilir ?

Kireçlenmenin belirtilerini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder fakat bu durum lezyonun ortadan kalkmasını sağlamaz hissettirmeyen ağrı kesiciler lezyonun daha da büyümesine neden olabilir. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir. Eklem içi veya eklemi çevreleyen dokulara  ilaç enjeksiyonları, Proloterapi, Nöralterapi, kök hücre uygulamaları da tercih edilen tedavi yöntemleri arasında bulunur ve bunlar mutlaka uygulanacak tedavi, seçenekleri arasına dahil edilmelidir.. Hastalığın uzun vadeli yönetiminde Ağrı, sertlik ve şişlik gibi belirtileri yönetmek, Eklem hareketliliğini ve esnekliği artırma, kilo verme, yeterli sayıda  egzersiz yapmak şarttır. (İLKHA)

 

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi

Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı

 Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor

Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği

Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı

Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı

Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği

Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir

Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi

Bursa'da yapılan operasyonda çak sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Ateşkesin ardından Gazze'de 673 kişi şehit edildi

Elazığ'da yük treninde motor yangını paniği

Bakan Gürlek’ten Özgür Özel’e tepki: İddialar algı operasyonu

Gıda piyasaları komitesi toplandı: Arz güvenliği riski yok

"İşgal rejimi Kudüs üzerindeki stratejik emellerini gerçekleştirmeyi hedeflemekte"

Mescid-i Aksa'nın kapalı olmasına tepki gösteren kadınlardan Fatih Camii'nde sembolik eylem

Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 22 şüpheli yakalandı

Türkiye-Kanada enerji iş birliği görüşmesi

Bayram öncesi şeker ve lokuma yoğun ilgi

Şanlıurfa’da bayramda toplu ulaşım ücretsiz olacak

79 ilde yasa dışı tütün operasyonu: 337 şüpheliye işlem

Malatya'da el emeği tatlılar bayrama hazırlanıyor

Ramazan Bayramı ulaşımı için ek otobüs seferleri

Almanya'da restoranda silahlı saldırı: 2 ölü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile görüştü

HÜDA PAR'dan mezhepçilik uyarısı: Bombalar Şii-Sünni ayrımı yapmıyor

İzmir’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 2,1 milyonu aştı

Bayramda aşırı şeker ve tatlı tüketimi diş sağlığını tehdit edebilir

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi

Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı

 Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor

Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği

Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı

Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı