EKONOMİ 1.12.2024 13:40:05 0

Kasım ayı üretici market fiyatları ve aylık-yıllık girdi fiyat değişimleri

Kasım ayı üretici market fiyatları ve aylık-yıllık girdi fiyat değişimleri
Haberi Sesli Oku

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve aylık-yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.

Kasım ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 253,7 ile limonda görüldüğünü belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Limondaki fiyat farkını yüzde 204,9 ile patates, yüzde 197,4 ile kuru kayısı, yüzde 193,1 ile havuç ve yüzde 188,7 ile antepfıstığı takip etti.

Limon 3,5 kat, patates ve kuru kayısı 3 kat, havuç ve antepfıstığı 2,9 kat fazlaya satıldı. Üreticide 8 lira 25 kuruş olan limon 29 lira 18 kuruşa, 6 lira 13 kuruş olan patates 18 lira 69 kuruşa, 135 lira olan kuru kayısı 401 lira 52 kuruşa,11 lira 50 kuruş olan havuç 33 lira 71 kuruşa, 240 lira olan antepfıstığı 693 liraya markette satıldı.

Kasım ayında fiyatı en fazla artan ürün markette patlıcan, üreticide ise karnabahar olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette portakal, üreticide limon oldu.”

Market fiyatları

“Kasım ayında markette 42 ürünün 38’inde fiyat artışı, 4’ünde fiyat düşüşü oldu. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 69,2 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 47,5 ile domates, yüzde 42,3 ile kuru soğan, yüzde 39,4 ile karnabahar takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 17,2 ile portakal oldu. Portakaldaki fiyat düşüşünü yüzde 4,4 ile limon, yüzde 3,2 ile tavuk eti izledi.”

Üretici fiyatları

“Kasım ayında üreticide 34 ürünün 20’sinde fiyat artışı olurken 7’sinde fiyat düşüşü görüldü. 7 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 17,5 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 15,1 ile kabak, yüzde 10,8 ile zeytinyağı, yüzde 4,2 ile havuç izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 153,4 ile karnabaharda görüldü. Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 113,8 ile beyaz lahana, yüzde 100 ile patlıcan ve kuru soğan izledi.”

Üretici fiyat değişiminin nedenleri

“Zeytinyağı piyasasında durgunluk görülüyor. Talepteki azalma nedeniyle fiyat düşüşü yaşandı.

Arzdaki azalış lahana fiyatlarında artışa neden oldu. Patlıcandaki fiyat artışının nedeni tarladan sera üretimine geçişte yaşanan arz düşüşünden kaynaklandı.

Soğan ve patates depoya alındı. İşçilik maliyetleri ve depo maliyetleri üzerine eklendiği için fiyatı arttı. Limonda ve kabakta fiyat düşüşünün sebebi arz artışıdır.

Arzın düşmesi ve talebin artması üreticide karnabahar fiyatının yükselmesine sebep oldu.”

Kasım ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarında yaşanan değişimler

“Ziraat Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre; Kasım ayında, Ekim ayına göre amonyum sülfat gübresi yüzde 3,6, DAP gübresi yüzde 2,3, amonyum nitrat gübresi yüzde 1,5, ÜRE gübresi yüzde 1 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 0,8 oranında arttı.

Geçen yılın Kasım ayına göre son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 29,3, DAP gübresi yüzde 24, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 15, ÜRE gübresi yüzde 13,8, amonyum nitrat gübresi yüzde 12,7 oranında arttı.

Kasım ayında Ekim ayına göre besi yemi yüzde 2,2, süt yemi yüzde 1,8, son bir yılda süt yemi yüzde 36,9, besi yemi ise yüzde 36,1 oranında arttı.

Tarım ilacı fiyatları yüzde 25,7 oranında artarken elektrik fiyatları yıllık olarak yüzde 30,4 oranında arttı.

Mazot fiyatları aylık yüzde 3,3, yıllık bazda yüzde 17,2 oranında arttı.” (İLKHA)

 

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

İşgalci çetesinin Lübnan’a hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından elektrikte hiçbir sorunumuz yok.

HSK'nın görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Yükleniyor