• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi meyan şerbeti

05 Haziran 2023, Pazartesi 01:55
05 Haziran 2023, Pazartesi 01:55
Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi meyan şerbeti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kavurucu sıcakların vazgeçilmezi meyan şerbeti

Güneydoğu’nun geleneksel içeceği meyan şerbeti, havaların ısınmaya başladığı Gaziantep’te damakları tatlandırmaya başladı. Kendine has tadı, rengi, köpüğü ve doğallığı ile yoğun ilgi gören meyan şerbeti, gazlı ve asitli içeceklere de en büyük alternatif oluyor.
Fırat Nehri çevresinde özellikle Birecik’te yetişen meyan kökünden yapılan şerbet başta Gaziantep olmak üzere Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman ve Mardin gibi Güneydoğu illerinde vatandaşların vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda geliyor. Yaz aylarında vazgeçilmez lezzeti olan ve meyanın kök kısmından elde edilen şerbet satışına havaların ısınmasıyla başlandı. Geleneksel içecekler arasında yer alan meyan şerbeti kendine has özellikleriyle vatandaşların vazgeçilmez içeceklerinin başında geliyor. Katkısız ve sağlıklı olduğu bilinen meyan şerbeti, sıcaklıkların arttığı yaz döneminde insanların yükselen hararetini de dindiriyor. Meyan kökünün yanı sıra içeriğinde buz ve su ilave edilen şerbet, hiçbir katkı maddesi içermiyor. Meyan şerbetinin sağlık açısından da çok faydalı olduğu biliniyor. Gaziantep’te yaşayan vatandaşların yazın vazgeçilmez lezzetlerinden olan meyan şerbeti, serinlemek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Yaz aylarında tüketilen meyan şerbeti içerisinde bulundurduğu çeşitli minareler ile insan sağlığına büyük katkı sağlıyor.

“Zam yapıldı ama yine de işlerimizde herhangi bir kaybımız yok”
6’ncı kuşak Meyan Şerbeti Ustası olan Halil Gezer, “Vatandaşlarımız gözü kapalı gelip meyan şerbetimizi içiyorlar. Limonata, Vişne suyumuzda var ama en çok meyan şerbeti içiliyor. Vatandaşların ilgi alakası güzel, geçen yıl 2,5 TL’ydi bu yıl ise bardağı 4 TL’dir. İster istemez zam yapıldı ama yine de işlerimizde herhangi bir kaybımız yoktur. Yine aynı yaptığımız satışı yine satıyoruz. Alım gücü zayıflamadı, her çeşit şerbet ya da limonata satışları devam ediyor. Örneğin geçen yıl 5 bin şerbet satıyordum, bu yılda da devam ediyor” şeklinde konuştu.

Meyan şerbetinin yapımı
Gaziantep’in 6’ncı kuşak meyan şerbetçisi Halil Gezer meyan şerbetinin yapımını anlattı. Gezer, “Her gün sabah 5’te uyanıp meyan otunu ıslatıp tekneye alırız. Yaklaşık 3 saat sonra hazır olur, hazır olduktan sonra sabah 9 civarında tezgahımızda yerini alır” dedi.

Meyan şerbetinin faydaları
Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzeti olan meyan şerbetinin tam bir şifa kaynağı olduğunu da vurgulayan Halil Gezer, “Böbrek taşı, idrar yollarına, mideye ve mide rahatsızlığını yüzde 80 önler. Mide ilaçlarının yüzde 90’ında da vardır” şeklinde konuştu.
Meyan Otu Satıcısı Cuma Turan, “Bir milli içecek gibi herkesin evinde bulunan bir şeydir. Havalar ısındıkça meyana rekabet artıyor. Bu yıl kilosu 45-50 TL arasındadır” diye konuştu.
Yaz aylarında havalar sıcak olduğun çarşıya çıktıklarında serinlemek ve faydalı olduğundan dolayı her zaman içtiklerini belirten Abdullah-Ayşe Köymen çifti, “Yaz aylarında havalar sıcak olduğun meyan şerbeti ve limonata yaygındır. Bizlerde devamlı içtiğimiz için sağlıklı bir şeydir o yüzden bizlerde içiyoruz. Çok lezzetli serinlemek için ailemizle içiyoruz. Fiyatlar uygun, Çok faydalı bir içecek, her çarşıya geldiğimizde içeriz. Evde kendim yaparım ramazan aylarında daha çok yaparım. Şuan geldik ailemizle çocuğumuzla beraber içiyoruz” ifadelerini kullandı.

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz

Siyonist işgalcilerin saldırılarında 119 sivil daha katledildi

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor