• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Kaybetme korkusu ile başa çıkma yolları

27 Ağustos 2024, Salı 04:17
27 Ağustos 2024, Salı 04:17
Kaybetme korkusu ile başa çıkma yolları
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Kaybetme korkusu, insanın en temel duygularından biri olan bağlanma ihtiyacının bir yansımasıdır. Sevdiklerimizi, işimizi, sağlığımızı veya statümüzü kaybetme endişesi, hayat kalitemizi önemli ölçüde etkileyebilir.

Kaybetme korkusunun nedenleri nelerdir ?

Kaybetme korkusunun kökenleri genellikle çocukluk deneyimlerimize, yaşadığımız kayıplara ve kişilik özelliklerimize dayanır. Aşırı koruyucu bir aile ortamında büyümek, yakın birini kaybetmek veya mükemmeliyetçi bir kişilik yapısına sahip olmak bu korkuyu tetikleyebilir.

Kaybetme korkusu ile nasıl baş edilir ?

Kabul Etmek İlk Adım: Öncelikle bu korkunun normal bir duygu olduğunu kabul etmek önemlidir. Kendinizi yargılamadan bu duyguyu gözlemlemek, onunla başa çıkmanın ilk adımıdır.

Korkunun Kaynağını Anlamak: Kaybetme korkunuzun hangi durumlarda ve neden tetiklendiğini anlamak için düşüncelerinizi ve duygularınızı incelemek faydalı olacaktır. Duygularınızı ifade etmek ve başkalarıyla paylaşmak korkularınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Stres Yönetimi Teknikleri: Meditasyon, derin nefes alıştırmaları ve yoga gibi teknikler, kaygı ve stresi azaltarak kaybetme korkusuyla baş etmeye yardımcı olur.

Sosyal Destek: Aile, arkadaşlar veya bir destek grubuyla duygularınızı paylaşmak, yalnız olmadığınızı hissetmenizi sağlar ve duygusal iyileşmenizi destekler.

Yeniliğe Adım Atmak: Yeni hobiler edinmek ve sosyal etkinliklere katılmak kaybetme korkunuzu azaltabilir.

Kaybetme korkusu ilişkileri olumsuz etkiliyor !

Bir kişinin partnerine veya diğer sevdiklerine karşı aşırı bağımlı olması kaybetme korkusunu tetikleyebilir. Kaybetme korkusuna sahip olan kişiler ilişkideki dengeyi korumak için aşırı kontrolcü davranışlar sergileyebilir. Bu durum partneri rahatsız ederek anlaşmazlıklara yol açabilir. Kaybetme korkusu olan kişinin psikolojik destek alması sağlıklı bir ilişki kurması ve sürdürebilmesi açısından oldukça önem taşır. Ayrıca sağlıksız ilişkiler kişinin kaybetme korkusunu daha da tetikliyor: Öz saygıyı artırmak ve sağlıklı olmayan ilişkilerden uzak durmak kaybetme korkusuyla etkili bir şekilde başa çıkmanıza olanak tanır.

Kaybetme korkusu, baş edilebilen bir durumdur. Önemli olan, bu korkuyla yüzleşmekten kaçınmak yerine, onunla sağlıklı bir şekilde mücadele etmektir. Terapi sürecinde, kişiye özel olarak geliştirilen tekniklerle, kaybetme korkusunun üstesinden gelmek ve daha mutlu bir hayat sürmek mümkündür.

Kaybetme korkusu, hayatın bir parçası olabilir. Ancak bu korkunun hayatınızı kontrol etmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Sürekli olarak kaybetme korkusu kişide semptomların ağırlaşmasına ve farklı psikolojik problemlerin başlamasına yola açabilir. Yukarıda belirtilen yöntemleri uygulayarak ve psikolog desteği alarak, bu korkuyla başa çıkabilir ve daha huzurlu bir yaşam sürebilirsiniz. (İLKHA) 

Anahtar Kelimeler: kaybetme korkusu ile başa çıkma yolları

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz

Siyonist işgalcilerin saldırılarında 119 sivil daha katledildi

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Balıkesir'de 5 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Temmuzda Mescid-i Aksa’ya 27 baskın düzenlendi: Harem-i İbrahim’de 51 kez ezan engellendi

Gaziantep'te ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Gazze'de can kaybı 60 bin 839’a yükseldi

ABD'de devam eden orman yangınlarında 12 bin hektardan fazla alan yandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz