• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Kayısı üreticilerine "Çil ve 'Monilya" hastalığı uyarısı

GÜNDEM 7.04.2025 15:13:30 0
Kayısı üreticilerine

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, yoğun yağış nedeniyle kayısı ağaçlarında görülen hastalık ve zararlara dikkat çekerek, "Monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır" dedi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde aşırı yağan yağmur nedeniyle kayısı ağaçlarında görülen hastalık ve zararları hakkında bilinçli ve etkili mücadele edilmesini gerektiğini belirterek, yaprak delen çil ve monilya hastalığına karşı alınması gereken önlemleri aktardı.

"Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir"

Malatya'nın en önemli tarımsal ihraç ürünü olan kayısıda monilya ve çil hastalıklarının meyve kalitesi ve ağaç verimini düşürdüğüne dikkat çeken Özcan, "Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir. Çiçek monilyası (Monilinia laxa) kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademe de zarar vermektedir. Hastalanmış çiçekler kaynar suda haşlanmış gibi şekil almakta, daha sonra kahverengileşip kurumaktadır. Hastalanmış ve kurumuş dallar meyve bağlamamaktadır." şeklinde konuştu.

"Çil hastalığının çok şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökümleri de meydana gelir"

Monilya hastalığına karşı kayısı ağaçlarında çiçeklerin yüzde 5-10'nu açtığında birinci ilaçlamanın yüzde 90-100'ü açtığında ise ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Özcan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kayısı ağaçlarına ciddi zarar veren bir başka hastalık da yaprak delen de denilen çil hastalığıdır. Bu hastalık ağaçların yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dalları üzerinde belirti oluşturmaktadır. Genç yapraklarda başlangıçta bir milimetre çapındaki yuvarlak-kırmızı lekeler daha sonra kahverengine dönüşür. Zamanla yapraklarda delikler oluşur. Çil hastalığı ayrıca kayısı çağaları üzerinde 1-2 milimetre çapında siyah siğil şeklinde lekeler oluşturur. Hastalıkla mücadele yapılmadığı takdirde meyve üzerindeki lekeler birleşerek meyve yüzeyini tamamen kaplar, meyvenin kalitesini ve ticari değerini düşürür. Çil hastalığının çok şiddetli olduğu durumlarda yaprak ve meyve dökümleri de meydana gelir. Çil hastalığıyla mücadele için sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra yüzde 2-3'lük bordo bulamacı ile birinci ilaçlama yapılır. İkinci ilaçlama, ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde, üçüncü ilaçlama meyveler kürkünden çıkmaya başladığında, dördüncü ilaçlama ise meyve zeytin çekirdeği büyüklüğüne ulaştığında kimyasal ilaçlama yapılmalıdır."

"Monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır"

Özcan, monilya ve çil hastalıklarıyla yapılan ilaçlamanın bu hastalıklardan koruma amaçlı olduğunu kayısı üreticilerinin hiçbir zaman unutmaması gerektiğinin altını çizerek, "Yani ağaçların monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır. 2025 yılında kayısı ağaçlarının çiçeklenme ve küçük meyve döneminin oldukça yağışlı geçmesi ve yağışlarının önümüzdeki günlerde de devam edeceği dikkate alınarak üreticilerimizin çil ve monilya hastalıklarına karşı dikkatli olmaları, kayısı ağaçları hastalığa yakalanmadan, zamanında ve doğru ilaçlarla mücadele etmeleri büyük önem taşımaktadır. Kayısı üreticilerimiz Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak yaş ve kuru kayısıda ihracata mani olmayacak ilaçlarla ve kalıntı bırakmayacak dozlarda ilaçlama yapmaları büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Son olarak Özcan, "Son zamanlarda kayısıda çiçek döneminde yaşanan lokal don olayları ve 4-5 Nisan'da lokal olarak meydana gelen şiddetli dolu yağışları nedeniyle Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM Bölge Müdürlüğü'ne gelen ihbarlar üzerine ilgili kurum ekipleri tarafından sahada hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır. Önümüzdeki günlerde hasarın boyutunun belli olacağına değinen Özcan, “Çiftçilerimize ve Malatya’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi. (İLKHA)

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ