• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Kayısıda 600 milyon dolarlık kayıp!

EKONOMİ 15.04.2025 19:19:13 0
Kayısıda 600 milyon dolarlık kayıp!

Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, "Yaklaşık 944 bin 900 dekar alanda üretimi yapılan kayısımızın neredeyse tamamı zarar görmüştür" diyerek, 600 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığına dikkat çekti.

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, TBMM'de yaptığı basın toplantısında, Malatya'da yaşanan don felaketi hakkında açıklamalarda bulundu.

"6 Şubat depremini en ağır şekilde yaşayan Malatya, bu kez de don ve dolu felaketiyle karşı karşıya kaldı"

Tüfenkci, açıklamasında, "6 Şubat depremini en ağır bir şekilde yaşayan ilimiz Malatya'yı bu kez de 23-25 Mart tarihinde zirai don hadisesi, daha sonra 4-5 Nisan 2025 tarihinde dolu yağışı, 11-12 Nisan 2025 tarihinde kar ve 13 Nisan gecesi oluşan don nedeniyle Malatya ekonomisi için büyük bir gelir kaynağı olan Malatya kayısımız başta olmak üzere bütün meyve çeşitleri de büyük bir hasara neden olmuştur." ifadelerini kullandı.

"Kayısının neredeyse tamamı zarar gördü"

Tüfenkci, yaşanan zararın boyutlarını şu sözlerle aktardı:

"Yaklaşık 944 bin 900 dekar alanda üretimi yapılan kayısımızın neredeyse tamamı zarar görmüştür. İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ilimiz genelinde hangi bölgelerde hangi tür ürünlerde hasara neden olduğu, hasarın etki boyutunu tespit amaçlı saha çalışmaları sürdürülmektedir. Bu konudaki tespitler önümüzdeki günlerde daha netlik kazanacaktır."

"600 milyon dolarlık bir kayıp söz konusu"

Malatya'nın dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 68'ini karşıladığını hatırlatan Tüfenkci, "Yine bildiğiniz gibi 2024 yılında 690 bin 730 ton yaş kayısı, 107 bin 517 ton kuru kayısı üretimi olup, dünyanın kuru kayısı üretiminin yüzde 68'ini Malatya karşılamaktadır. Yaklaşık 600 milyon dolarlık bir rakamdan bahsetmekteyim." dedi.

"Tarım Bakanlığı hızlı aksiyon aldı"

Don felaketinin sadece Malatya'yı değil, Türkiye'nin önemli bir kısmını etkilediğini belirten Tüfenkci, "Ayrıca bu don sadece Malatya'da değil, Türkiye'nin önemli bir kısmında meydana gelmiş olup, milletvekili arkadaşlarımızın sahadan aktardıkları bilgilerle Tarım Bakanlığımız hızlı aksiyon alınmış, sahaya hakim olarak bir yandan Tarım Bakanlığı elemanları, bir yandan da TARSİM elemanları sahaya hızlı bir şekilde çıkmışlardır." diye konuştu.

"Çiftçilerimizin yanındayız"

Tüfenkci, Tarım Bakanı'nın başkanlığında yapılan toplantıda ve Bakanlar Kurulu'nda konunun ele alındığını belirterek, "Bugün de Tarım Bakanımızın başkanlığında bakan yardımcıları ve dondan zarar gören illerin milletvekilleri ile toplantı yapıldı. Bugün ki bakanlar kurulunda da konu ele alınarak yol haritası çıkarılacaktır. Mecliste Meclis araştırması Cumhur İttifakı tarafından önerge verilerek konu her yönü ile ele alınacaktır." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Tüfenkci, çiftçiler için sulama suyu desteği, tarımsal sulama elektrik desteği, faizsiz kredi desteği ve mevcut kredilerin ödemişiz ertelenmesi konusunda da girişimlerde bulunulduğunu ve teknik çalışmaların devam ettiğini kaydetti. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: kayısıda 600 milyon dolarlık kayıp!

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ