GÜNDEM 1.02.2025 18:44:54 0

Kayserili üreticiden sağlıklı fermente sucuk ile ilgili tavsiyeler

Kayserili üreticiden sağlıklı fermente sucuk ile ilgili tavsiyeler
Haberi Sesli Oku

Kayseri Sarız’dan Şanlıurfa’da 14. defa düzenlenen gıda fuarına katılan üretici Anıl Karaaslan, katkı maddesi içermeyen fermente sucukların faydalarına dikkat çekerek, ısıl işlem görmüş sucukların sağlık açısından zararlı olabileceğini belirtti.

Yerel üreticilerin artan ilgisiyle birlikte sucuk üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar gündeme geldi. Gıda güvenliği açısından önem taşıyan sucuk üretimi ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli açıklamalarda bulundu.

Sucukların ısıl işlemden geçmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu işlemin raf ömrünü uzattığını ifade etti. Fermente sucuk üretiminde ise kullanılan baharatların taze ve kaliteli olması gerektiği, aksi takdirde sağlıksız ürünlerin ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Şanlıurfa’da düzenlenen 13. Gıda, Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı’nda sucuk satışı gerçekleştiren Anıl Karaaslan, halkı sucuk alırken dikkatli olmaları konusunda uyararak, güvenilir yerlerden sucuk almalarını tavsiye etti.

“Fermente sucuk, asılarak kurutulan sucuk anlamına gelir”

Isıl işlem gören sucukların, katkı maddesi ve koruyucu olmasından dolayı zararlı olduğunu dile getiren Karaaslan, “Kayseri Sarız’dan geliyoruz, Kayseri sucuğunun satışını yapıyoruz. Burada sucuk, pastırma ve mantı gibi ürünler satıyoruz. 15 tatil olduğu için yoğun bir kalabalık var. Zaten senelerdir düzenlenen bir fuar olduğu için insanlar alışmış durumda ve etkinlik her zamanki gibi devam ediyor. Bizim sucuklarımız, fermente sucuktur. Fermente sucuk, asılarak kurutulan sucuk anlamına gelir. Isıl işlem uygulanmaz. Isıl işlemli sucuklarda katkı maddesi ve koruyucu bulunduğu için insanlara daha çok fermente sucukları tercih etmelerini öneriyoruz. Marketlerde satılan sucukların, daha çok raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri kullanılıyor. Bu sucuklara E250 adı verilen bir koruyucu madde ekleniyor. Fermente sucuklar ise doğal olarak üretilir ve güneşin altında kurutularak olgunlaşır.” şeklinde konuştu

“Sucuk genelde dolapta saklanmalıdır”

Sucukların kurban eti gibi günlük veya öğünlük kesilip buzlukta saklanabileceğini söyleyen Karaaslan, “Isıl işlemli sucuklar, içerdikleri koruyucu maddeler nedeniyle zararlıdır. Bu katkılar, insan vücudunda kanserojen maddeler salgılayabilir. Bu yüzden sucukları kurban eti gibi saklamak gerekir. Günlük öğünlük kesilip buzluğa atılabilir ve bu şekilde 2 yıl boyunca muhafaza edilebilir. Sucuk genelde dolapta saklanmalıdır. Dışarıda uzun süre bekletildiğinde belli bir süre dinlenmesi gerekir ancak bu, hava sıcaklığına göre değişir. Yeni yapılmış, taze sucuklar, soğuk havada bir hafta kadar dışarıda bekleyebilir ancak sonrasında mutlaka dolaba kaldırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“İşini düzgün yapmayan insanlar yüzünden güven sorunu yaşıyoruz”

Fermente sucukla sahte sucuk arasındaki farkları anlatan Karaaslan, “Gerçek sucuk, ağızda lokum gibi dağılır. Fermente olması bu özelliğini kazandırır. Sahte sucuklar ise ağır bir koku yayar ve rahatsız edici bir et kokusu olur. Doğal bağırsaktan yapılan sucuk dışarıda beklediğinde dışı küflenebilir ancak içine işlemez. Yapay bağırsak kullanıldığında ise küf doğrudan içine işler. Yaşadığımız en büyük sıkıntı, işini düzgün yapmayan insanlar yüzünden güven sorunu oluşmasıdır. İnsanlar, doğal olarak güvenmiyor. Ancak bu fuar, belediye iş birliğiyle düzenleniyor ve sık sık denetimler yapılıyor. Burada insanlar gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilir. Tadım yaptırarak müşterilerimizin ne yediğini ve aldığını bilmesini sağlıyoruz. En büyük önceliğimiz güven.” dedi. (İLKHA)

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Yükleniyor